Úvodní stránka

Publikováno:
22.12.2022
Autor:
51320

Mezinárodní ústav pro sjednocení mezinárodního práva soukromého (UNIDROIT) je významnou mezinárodní organizací na poli harmonizace mezinárodního práva soukromého.


UNIDROIT Cíle

Mezinárodní ústav pro sjednocení mezinárodního práva soukromého (UNIDROIT) je nezávislou mezivládní organizací se sídlem ve Villa Aldobrandini v Římě. Jeho hlavním cílem je přispět k harmonizaci mezinárodního soukromého práva, zejména práva obchodního a jeho prostřednictvím k rozvoji mezinárodního obchodu. UNIDROIT tak sleduje potřeby a metody pro modernizaci a harmonizaci soukromého práva jak států, tak i skupin států. Nezávislé postavení UNIDROIT mu umožňuje vytvořit fórum, na kterém jsou otázky řešeny více z věcného či technického hlediska než z hlediska politického.

 

Založení

UNIDROIT vznikl v roce 1926 jako pomocný orgán Ligy národů. Po ukončení činnosti Ligy národů byl úřad znovu založen v roce 1940 na základě mnohostranné smlouvy Statut UNIDROIT.

 

Členství

Členství v UNIDROIT je založeno na přistoupení ke Statutu UNIDROIT. Současní členové UNIDROIT se nacházejí na pěti kontinentech a reprezentují různé právní, ekonomické a politické systémy, stejně jako i kulturní zvyklosti. UNIDROIT má 63 členských států. Česká republika je členem od r. 1993.

 

Činnost

Výstupy připravované UNIDROIT jsou pro svou vysokou odbornou úroveň respektovány a užívány v mezinárodní smluvní praxi mezi obchodníky, stejně jako některé mezinárodní smlouvy a modelové zákony vytvořené na půdě organizace slouží jako inspirativní zdroje pro státy při vytváření jejich národní legislativy. Činnost UNIDROIT významně přispívá k formování i výkladu pravidel a zvyklostí mezinárodního obchodu, a tím napomáhá zvyšovat míru právní jistoty a předvídatelnosti v této oblasti i pro obchodníky z České republiky.

Organizace vydává s pomocí nakladatelství Oxford University Press odborný čtvrtletní časopis Uniform Law Review, který se zaměřuje na otázky mezinárodního soukromého obchodního práva s důrazem na aktuální oblasti práce UNIDROIT. Česká republika jako členská země pravidelně časopis dostává, stejně jako další výstupy organizace. Jako depozitářská knihovna pro tyto dokumenty byla od r. 2016 určena Knihovna Právnické fakulty University Karlovy, kde jsou nová čísla Uniform Law Review a získané dokumenty přístupné všem zájemcům z řad odborné veřejnosti.

Na půdě UNIDROIT probíhají v současnosti práce zejména v těchto oblastech:

1. Digital assets a soukromé právo

Tento projekt byl zařazen do pracovního programu pro období 2020 – 2022 mimo jiné na základě dvou návrhů České republiky, aby se UNIDROIT zabývala úpravou moderních technologií, včetně umělé inteligence, elektronické pozůstalosti a využití technologie block chain. V návaznosti na uvedené návrhy byla zřízena pracovní skupina, jejímž úkolem je vypracování právní příručky k digital assets a soukromému právu, která by měla upravovat především otázky týkající se právní povahy, převodu a používání digital assets. Zahrnuty by měly být různé druhy aktiv a technologií i s ohledem na odlišné právní systémy. Pracovní skupina mj. diskutuje i otázku vztahu plánované příručky k dalším nástrojům UNIDROIT. Tato problematika je také řešena ve spolupráci s Komisí OSN pro mezinárodní obchodní právo (UNCITRAL), která má na starosti podobnou agendu. V rámci této spolupráce proběhly dva společné workshopy.

2. Protokol k Úmluvě o mezinárodních nárocích na mobilní zařízení týkající se zemědělských, stavebních a důlních zařízení (MAC Protokol)

Na diplomatické konferenci v roce 2019 došlo k přijetí Protokolu k Úmluvě o mezinárodních nárocích na mobilní zařízení týkající se zemědělských, stavebních a důlních zařízení. Obchodní aktivita s těmito zařízení hraje významnou roli, a to zvláště s ohledem na rozvojové země. Možné přínosy protokolu jsou dvojí. Zaprvé, umožní podnikům v zemědělském, těžebním a stavebním sektoru přístup k vybavení, jaké by jinak nezískaly. Zadruhé, výrobci takového vybavení rozšíří svoje exportní možnosti na trhy, které by jinak pro ně zůstaly nepřístupné. Na základě usnesení diplomatické konference byla zřízena přípravná komise jako dočasný dozorový orgán, dokud se protokol nestane účinným, k čemuž dojde jeho ratifikací dostatečným počtem států a založením mezinárodního rejstříku.

3. Železniční přípravná komise

Přípravná komise byla zřízena usnesením Lucemburské diplomatické konference v únoru 2007 za účelem zřízení mezinárodního rejstříku podle Lucemburského železničního protokolu. Rejstřík byl založen v r. 2014 a na následném sedmém zasedání přípravné komise byl přijat návrh základního nařízení o mezinárodním rejstříku železničních kolejových vozidel. V rámci komise nyní funguje akční skupina zaměřená na propagaci železničního protokolu tak, aby k němu přistoupilo co nejvíce zemí.

4. Kosmická přípravná komise

Na základě usnesení diplomatické konference k přijetí návrhu Protokolu k Úmluvě o mezinárodních nárocích na mobilní zařízení k vesmírným statkům (tzv. kosmický protokol) byla v roce 2012 zřízena přípravná komise jako dočasný dozorový orgán pro založení mezinárodního rejstříku vesmírných statků. Komise již dokončila práci na textu pravidel rejstříku po konzultacích se zástupci zainteresovaných odvětví a zúčastněných stran. Na posledním pátém zasedání komise konaném v prosinci 2017 byl projednáván zejména výběr registrátora daného rejstříku, jmenování dozorového orgánu pro kosmický protokol a promoční aktivity v souvislosti s podpisem a ratifikací protokolu.

5. Nadnárodní civilní řízení

V roce 2004 byl v rámci společného projektu UNIDROIT a Amerického právního institutu (ALI) vypracován a přijat dokument Principy ALI / UNIDROIT pro nadnárodní civilní řízení, jejichž přílohou je také soubor pravidel pro nadnárodní civilní řízení. Jejich cílem je usilovat o sjednocení rozdílů mezi různými vnitrostátními předpisy, které upravují občanskoprávní soudní řízení. UNIDROIT se rozhodlo k této problematice vrátit a zaměřit se na zpracování pravidel se zaměřením na jejich regionální implementaci s přihlédnutím ke specifikům jednotlivých právních systémů. Za tímto účelem byl zahájen nový projekt ve spolupráci s Evropským právním institutem (ELI), který se věnuje vývoji evropských pravidel civilního řízení. Tato Evropská vzorová pravidla civilního řízení ELI-UNIDROIT byla přijata Řídící radou v r. 2020.

6. Vzorový zákon o skladištních listech

Na návrh Sekretariátu se Řídící rada UNIDROIT zabývá projektem týkajícím se legislativního textu o skladištních listech, přičemž se jedná o společný projekt UNIDROIT a UNCITRAL. V první fázi by měla speciální pracovní skupina UNIDROIT vypracovat návrh vzorového zákona o skladištních listech, který by byl následně předložen k projednání příslušné pracovní skupině UNCITRAL.

7. Vzorový zákon o faktoringu

Do pracovního programu pro období 2020-2022 byla zařazena také příprava vzorového zákona o faktoringu, který má na starosti speciální pracovní skupina. Tímto bodem se UNIDROIT zabývá na základě návrhu Světové banky s odůvodněním, že stávající nástroje se převážně zaměřují na mezinárodní nebo přeshraniční transakce a neposkytují dostatečná vodítka k vytvoření funkčních vnitrostátních faktoringových rámců.

8. Osvědčené postupy při vymáhání dluhů

Na návrh Světové banky se pracovní skupina UNIDROIT zabývá projektem, jehož cílem je vypracování dokumentu nastiňujícího osvědčené postupy při vymáhání dluhů. Jedná se o pokračování projektu „Zásady účinného výkonu“, který byl již součástí pracovního programu na období 2017–2019. Diskuze k projektu probíhají i v rámci tří podskupin, a to pro vymáhání pohledávek po soudním rozhodnutí, vymáhání zajištěných pohledávek a dopad technologie na vymáhání.

9. Právní příručka smlouvami o investicích do zemědělské půdy

Dalším bodem spadajícím do pracovního programu UNIDROIT byly pokyny, jež by upravovaly problematiku investičních smluv ve vztahu k zemědělské půdě. V rámci prací na tomto projektu probíhaly kromě diskuzí v pracovní skupině také workshopy a konzultace s různými subjekty, na základě kterých byl text finalizován. Řídící rada UNIDROIT přijala Právní příručku smlouvami o investicích do zemědělské půdy v září r. 2020.

10. Insolvence bank

Tento bod v pracovním programu UNIDROIT se týká harmonizace ustanovení upravujících insolvenci bank. Sekretariát provedl na žádost Řídící rady výzkum problematiky pro bližší specifikaci rozsahu tohoto bodu, během kterého Sekretariát mj. uspořádal workshop a vedl diskuze s mezivládními organizacemi z finančního sektoru o možné budoucí spolupráci. Na základě této analýzy byla projektu přiřazena vysoká priorita, přičemž plánovaná doporučující příručka by se měla zaměřit zejména na menší a středně velké banky.

11. Smluvní zajišťovací právo

V roce 2019 expertní skupina došlo k vydání Principů smluvního zajišťovacího práva (PRICL). Tyto principy se týkají všech fází zajišťovacích smluv, od jejich sjednávání až po řešení případných sporů, přičemž vycházejí z obecných Principů UNIDROIT pro mezinárodní obchodní smlouvy (UPICC) jako vzorových pravidel smluvního práva. S ohledem na souvislosti mezi řadou oblastí upravených v PRICL a UPICC, a s tím spojenou potřebou odkazovat na UPICC, je nezbytná trvající spolupráce projektové skupiny PRICL a UNIDROIT. V období 2020-2022 by i nadále měly probíhat semináře a workshopy zabývající se konkrétními oblastmi upravenými v těchto principech.

 

Nástroje

UNIDROIT jako nástroje pro svou práci využívá především příručky, vzorová ustanovení zákonů, obecné principy a mezinárodní úmluvy. Platí, že vzorové právní normy se mohou stát součástí právního řádu jednotlivých států. Aniž by stát konkrétní úmluvu přijal, může text unifikovaných norem dobrovolně převzít a přenést ve formě svého vlastního právního předpisu.

K těm nejdůležitějším patří Úmluva agentury o mezinárodní koupi zboží (1983). V rámci kapitálového trhu byla přijata Úmluva UNIDROIT o hmotněprávních pravidlech o zprostředkování cenných papírů (Ženevská úmluva, 2009) a Principy UNIDROIT používání závěrečného vypořádání (2013). Pro potřeby smluvního farmaření vyšla v roce 2015 Právní příručka smluvního farmaření. U ochrany kulturního dědictví existují dva dokumenty – Úmluva UNIDROIT o kradených nebo nelegálně vyvezených kulturních statcích (1995) a Modelová ustanovení o vlastnictví státu k neobjeveným kulturním statkům (2011), vypracovány ve spolupráci s UNESCO. Dalším nástrojem je Úmluva UNIDROIT o mezinárodním faktoringu (1988). V oblasti ujednání o udělování licencí a franšíz jde o vzorový zákon, který je možné použít při legislativní činnosti zákonodárců v oblasti franchisingu  (Model franchise disclosure law, 2002) a již druhé vydání Příručky pro mezinárodní franšízové dohody obsahující vzor pro master franchisingovou smlouvu (UNIDROIT Guide to International Master Franchise Arrangements). Pro oblast mezinárodního prodeje má UNIDROIT několik nástrojů - Úmluvu týkající se jednotné právní úpravy o mezinárodní koupi zboží (1964), Úmluvu týkající se jednotné normy o tvorbě smluv o mezinárodní koupi zboží (1964) a Principy UNIDROIT pro mezinárodní obchodní smlouvy (aktualizované r. 2016). Dalším ze seznamu nástrojů je Úmluva UNIDROIT o mezinárodním finančním leasingu (1998) a vzorový leasingový zákon přijatý v roce 2008. Úmluva o mezinárodních nárocích na mobilní zařízení (také Kapská úmluva, 2001) a k ní později připojené Letecký protokol (2001), Železniční protokol (také Lucemburský protokol, 2007), Kosmický protokol (2012) a MAC Protokol (2020) představují hlavní zajišťovací nástroje. V rámci dědického práva byla přijata Washingtonská úmluva o jednotném právu formy mezinárodní závěti (1973). Snahy o unifikaci procesního soukromého práva byly kodifikovány v Principech ALI / UNIDROIT pro nadnárodní občanské řízení (2006) a Evropská vzorová pravidla civilního řízení ELI-UNIDROIT (2020). UNIDROIT bylo v minulosti aktivní také v oblasti dopravy, přičemž výsledkem jsou Mezinárodní úmluva o cestovních smlouvách (1970) a Úmluva o přepravní smlouvě v mezinárodní silniční nákladní dopravě (1956).

Struktura

UNIDROIT má trojstupňovou strukturu tvořenou Sekretariátem, Řídicí radou a Valným shromážděním.

Sekretariát je výkonným orgánem UNIDROIT odpovědným za provádění jeho pracovního programu. Sekretariát je řízen generálním tajemníkem, který je jmenován Řídící radou na návrh předsedy organizace.

Řídicí rada je dozorčím expertním orgánem celé organizace. Tvořena je 25 volenými členy na 5 let, kterými jsou zpravidla prominentní soudci, praktici, akademici a úředníci, a předsedkyní organizace, kterou je prof. Maria Chiara Malaguti. V r. 2013 byla do Řídicí rady zvolena poprvé v historii organizace kandidátka ČR profesorka Právnické fakulty Univerzity Karlovy Monika Pauknerová. Následně byla znovuzvolena v roce 2018, přičemž v obou případech obdržela 55 hlasů z 58 možných. Profesorka Pauknerová patří mezi přední české odborníky na obchodní právo a mezinárodní právo soukromé a je tak jedním z několika významných zástupců české právnické obce v mezinárodních institucích působících v oblasti mezinárodního práva.

Valné shromáždění je nejvyšším a hlavním rozhodovacím orgánem UNIDROIT vydávajícím konečná rozhodnutí. Každý rok rozhoduje o rozpočtu, každé tři roky schvaluje pracovní program organizace a každých 5 let vybírá členy Řídicí rady. Valné shromáždění je tvořeno po jednom představiteli z každého členského státu. Předsednictví se střídá na základě rotace každý rok.

Zasedání valného shromáždění v r. 2019 Dne 12. prosince 2019 schválilo Valné shromáždění pro roky 2020-2022 náplň činnosti UNIDROIT v rámci tří hlavních okruhů:

A) Legislativní aktivity: oblast zajišťovacích transakcí, soukromého práva a zemědělského vývoje, nadnárodního civilního řízení, práva mezinárodního prodeje, mezinárodních obchodních smluv, kulturních statků, leasingu a faktoringu, insolvenčního práva a práva a technologií;

B) Implementace a propagace nástrojů UNIDROIT: dvě podskupiny soustředěné na funkce depozitáře a propagaci nástrojů UNIDROIT;

C) Nelegislativní aktivity: aktivity spočívající především v zajištění fungování knihovny UNIDROIT a depozitárních knihoven, informačních zdrojů a politik, stáží a stipendií.

V dlouhodobé perspektivě ČR navrhovala zvážit možné práce na digitální problematice, zejména mezinárodní úpravě pravidel pro umělou inteligenci, elektronickou pozůstalost a využití technologie block chain.

 

Financování

UNIDROIT je financován ročními příspěvky poskytovanými členskými státy, určenými Valným shromážděním, stejně tak jako příspěvkem od italské vlády. Mimo rozpočet jsou rovněž možné adresné příspěvky sponzorů.

 

Jazyky

Oficiálními jazyky UNIDROIT jsou angličtina, francouzština, němčina, italština a španělština. Pracovními jazyky jsou angličtina a francouzština.

 

 

Další informace týkající se UNIDROIT lze získat na:

UNIDROIT — 28 Via Panisperna — 00184 Rome (Italy)

Tel. +39 06 696211 — Fax +39 06 699 41394

info@unidroit.org

www.unidroit.org



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/mezinarodni-organizace-a-obchod/unidroit/mezinarodni-ustav-pro-sjednocen...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.