Úvodní stránka

Publikováno:
28.2.2023
Autor:
51320

Ve dnech 20. a 21. února 2023 proběhla na Ministerstvu průmyslu a obchodu osobní návštěva sekretariátu OECD a zástupců partnerských Národních kontaktních míst z Lucemburska, Rumunska a Švédska v rámci procesu vzájemného hodnocení Národního kontaktního místa pro Směrnice OECD pro nadnárodní společnosti.


Na základě politického závazku přijatého v roce 2017 všemi členskými státy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) jsou všechna národní kontaktní místa (dále jen „NKM“) pro Směrnice OECD se NKM zavázala projít tzv. peer review, a to do konce roku 2023. Peer review je proces sdílení zkušeností a osvědčených postupů mezi jednotlivými NKM, hodnocení připravenosti jednotlivých NKM plnit svou roli a analyzovat jejich silné a slabé stránky. Součástí peer review je mimo jiné i osobní návštěva zástupců vybraných NKM a Sekretariátu OECD. Česká republika se zavázala projít procesem peer review během první poloviny roku 2023. Ve dnech 21. a 22. února 2023 se uskutečnila osobní návštěva Sekretariátu OECD a zástupců partnerských NKM z Lucemburska, Rumunska a Švédska. Cílem návštěvy bylo zjistit, jak české NKM plní svou roli při prosazování zásad odpovědného podnikání (dále jen „RBC“) a při řešení případných sporů z nerespektování doporučení Směrnice. Návštěvu přivítal ředitel Sekce Evropské unie a zahraničního obchodu Lukáš Prokeš, který mimo jiné informoval zástupce týmu peer review, že: „Unikátní čtyřstranná struktura českého NKM, která sdružuje zástupce státu, odborů, zaměstnavatelů a občanské společnosti umožňuje NKM fungovat transparentně, přístupně, viditelně a umožňuje zajistit vysokou míru zapojení všech klíčových zainteresovaných stran v oblasti RBC.“

České NKM pokročilo v procesu svého peer review - ilustrační obrázek

Součástí návštěvy byla setkání se sociálními partnery a zástupci byznysu (SPČR, ČMKOS, AMSP, ČBA) se zástupci občanské společnosti (VŠE, Sdružení českých spotřebitelů, Frank Bold, Zelený kruh, Byznys pro společnost, UP Olomouc) a s ministerstvy, jejichž zástupci jsou členy NKM a jejichž agenda klade důraz na RBC. Z předběžných zjištění návštěvy vyplynulo, že NKM funguje transparentně a efektivně a ve srovnání s jinými NKM obdobné velikosti je nadstandardně aktivní a dobře se zapojuje do diskusí o RBC, ať už ve vládním či nevládním sektoru. Úplné znění závěrů, které budou výsledkem vzájemného hodnocení, bude obsaženo ve zprávě, která bude zveřejněna v první polovině roku 2024.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/narodni-kontaktni-misto-pro-smernici-oecd/ceske-nkm-pokrocilo-v-procesu-...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V