Úvodní stránka

Publikováno:
28.2.2023
Autor:
51320

Ve dnech 14. až 15. února 2023 se uskutečnilo pod spolupředsednictvím Francie a Spojených států amerických první ministerské zasedání OECD k odpovědnému podnikatelskému chování, které umožnilo prodiskutovat na nejvyšší politické úrovni roli těchto politik v utváření pravidel globální ekonomiky.


Jednání bylo otevřeno jak členům OECD, tak státům přistoupivším ke Směrnici OECD pro nadnárodní podniky (dále jen „Směrnice“), která představuje klíčový globální standard v oblasti odpovědného podnikatelského chování (dále jen „RBC“). Na jednání byli přizvání zástupci mez. organizací, businessu, neziskového sektoru a odborů. V rámci ministerského zasedání došlo k přijetí „Deklarace o podpoře a umožnění odpovědného podnikatelského chování v globální ekonomice“ a k oficiálnímu představení „Doporučení OECD o roli vlád v podpoře odpovědného podnikatelského jednání“ (dále jen „Doporučení“). Českou delegaci na ministerském zasedání vedl p. David Müller, hlavní poradce sekce EU a zahraničního obchodu z Ministerstva průmyslu a obchodu, který na něm mimo jiné řekl, že „ČR podporuje myšlenku využití všech vhodných nástrojů, včetně RBC, k posílení dodavatelských řetězců. Současně je také nutné zdůraznit, že tyto nástroje je potřeba využívat s rozvahou, mít na mysli udržení konkurenceschopnosti i zvláštní postavení malých a středních podniků.“

Historicky první ministerské zasedání Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj k odpovědnému podnikatelskému chování - ilustrační obrázek

Během zasedání ministři diskutovali způsoby, jak mohou RBC politiky podpořit odolnou, udržitelnou a inkluzivní globální ekonomiku. Důraz byl kladen zejména na zavádění RBC procesů (například postupů náležité péče) v rámci globálních dodavatelských řetězců. Opomenuta nebyla ani role RBC politik v podpoře investic do kvalitní infrastruktury, které jsou nezbytným komponentem pro zajištění ekonomické obnovy po pandemii Covid-19, naplňování cílů udržitelného rozvoje či v rámci poválečné rekonstrukce Ukrajiny.

Část zasedání byla zaměřena na zajištění soudržnosti, sladění a harmonizaci RBC standardů v kontextu zvyšující se proliferace regulatorních opatření v oblasti RBC zejména na národních úrovních. Rezonoval zájem na zajištění koherence standardů a z nich vyplývajících požadavků pro podniky, aby se tak zamezilo pokřivování soutěžního prostředí. Cílem by měl být „smart mix“ závazných a doporučujících pravidel.

Poslední plenární zasedání bylo věnováno roli Národních kontaktních míst (dále jen „NKM“) pro implementaci Směrnice v podpoře propagace RBC politik, ale také jako jedinečného místa pro mimosoudní řešení sporů. Důraz byl dále kladen na zajištění funkční ekvivalence mezi jednotlivými NKM.

Ministerské jednání jednoznačně potvrdilo, že členové OECD přikládají stále větší význam RBC politikám v podpoře zajištění inkluzivní, zelené a digitální transformace globální ekonomiky.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/narodni-kontaktni-misto-pro-smernici-oecd/historicky-prvni-ministerske-z...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V