Úvodní stránka

Publikováno:
30.12.2020
Autor:
51200

Dne 24. prosince 2020, pouhých sedm dní před uplynutím přechodného období, se podařilo Evropské komisi uzavřít dohodu o obchodu a spolupráci mezi EU a Velkou Británií (UK). Jelikož ke konci tohoto roku opouští UK celní unii a vnitřní trh EU, bude od 1. ledna 2021 platit nový obchodní režim. Přechodné období poskytlo určitý čas na vyjednání dohody o budoucích vztazích, jinak hrozilo, že se začne obchodovat dle pravidel Světové obchodní organizace (WTO) a firmy budou muset platit cla.


Informace o dohodě

Návrh dohody o obchodu a spolupráci EU s UK tvoří tyto pilíře: dohoda o volném obchodu, rámec pro vymáhání práva a justiční spolupráci v trestních a občanských věcech a dohoda o správě (tedy jak bude celá dohoda o obchodu a spolupráci prováděna a kontrolována). Dohoda o obchodu a spolupráci mezi EU a UK zahrnuje nejen klasické oblasti jako je obchod se zbožím a službami, ale i digitální obchod, duševní vlastnictví, veřejné zakázky, letectví a silniční dopravu, energetiku, rybolov, koordinaci sociálního zabezpečení, vymáhání práva a soudní spolupráce v trestních věcech, tematickou spolupráci a účast na programech EU. Je podložena ustanoveními zajišťujícími rovné podmínky a dodržování základních práv.

Ustanovení dohody neupravují obchod se zbožím mezi EU a Severním Irskem, kde se použije Protokol o Irsku a Severním Irsku obsažený v dohodě o vystoupení.

  • Obchod se zbožím

EU a UK jsou hlavními obchodními partnery, proto se obě strany dohodly na vytvoření ambiciózní zóny volného obchodu bez cel a kvót na výrobky, spolupráci v oblasti regulace a cel a rovných podmínkách pro otevřenou a spravedlivou hospodářskou soutěž. Takový režim však nikdy plně nenahradí úroveň, kterou dávalo UK členství v EU.

Dohoda jde nad rámec unijních dohod o volném obchodu s jinými třetími zeměmi, jako je např. Kanada nebo Japonsko, a to stanovením nulových cel a nulových kvót na veškeré zboží. Avšak aby mohly firmy mohly těžit z preferenčního zacházení, musí prokázat, že jejich výrobky splňují dohodnutá pravidla původu. Navíc v rámci plné kumulace to znamená, že obchodníci mohou zohlednit nejen použité původní materiály, ale také to, zda ke zpracování došlo v EU nebo UK. K usnadnění administrativy by měla sloužit tzv. samocertifikace původu zboží.

Celní postupy budou dále zjednodušeny např. díky vzájemnému uznávaní statusu oprávněného hospodářského subjektu. Kromě zajištění nulových cel na zboží dohoda omezuje také poplatky, které si celní orgány mohou účtovat za poskytované služby, a zahrnuje několik moderních disciplín, které jdou nad rámec standardních závazků Světové obchodní organizace, například v oblastech monopolů na dovoz a vývoz, automatické dovozní licence, dovozní a vývozní omezení (zákaz cenových požadavků a licencování podle výkonnostních požadavků). Dohoda by také měla zamezit zbytečným technickým překážkám obchodu.

Obě strany se zavázaly zajistit rovné podmínky, a to tak, že zachovají vysokou úroveň ochrany v oblastech, jako je ochrana životního prostředí, boj proti změně klimatu a stanovování cen uhlíku, sociální a pracovní práva, daňová transparentnost a státní podpora, s účinným vnitrostátním prosazováním, závazným mechanismem řešení sporů a možností obou stran přijmout nápravná opatření.

  • Obchod se službami

Dohoda stanoví významnou úroveň otevřenosti obchodu se službami a investicemi, která jde nad rámec základních ustanovení Všeobecné dohody WTO o obchodu službami (GATS), jejíž smluvní stranou jsou EU i UK, a odpovídá závazkům přijatým EU s dalšími průmyslovými třetími zeměmi po celém světě. Stejně jako ve všech dohodách o volném obchodu si EU plně zachovává právo regulovat své vlastní trhy.

Jak vyžaduje Všeobecná dohoda WTO o obchodu službami (GATS), má dohoda značné odvětvové pokrytí, včetně profesionálních a obchodních služeb (např. právní, auditorské, architektonické služby), dodávkových a telekomunikačních služeb, počítačových a digitálních služeb, finančních služeb, výzkumných a vývojových služeb, většiny dopravních služeb a ekologických služeb. Oblast působnosti dohody se dále vztahuje na investice v jiných odvětvích než službách, jako je výroba, zemědělství, lesnictví, rybolov, energetika a další primární průmyslová odvětví.

Stejně jako v každé unijní dohodě o volném obchodu, i nyní existuje řada výjimek, které dohoda neupravuje: jmenovitě jsou to veřejné služby a služby obecného zájmu, některé dopravní služby a audiovizuální služby.

  • Energetika

Pokud jde o energetiku, dohoda stanoví nový model pro obchodování a vzájemné propojení se zárukami otevřené a spravedlivé hospodářské soutěže, včetně bezpečnostních norem pro energii z moří a výrobu energie z obnovitelných zdrojů.

Více informací k jednotlivým částem dohody naleznete na stránkách Evropské komise (zde). K dispozici je také úplné znění návrhu dohody (zde).

Další kroky

UK jako bývalý členský stát EU má rozsáhlé vazby s EU nejen v celé řadě hospodářských, ale i dalších oblastí. Pokud by po uplynutí přechodného období, tedy po 31. prosinci 2020, neexistoval žádný použitelný rámec upravující vztahy těmito dvěma celky, došlo by k významnému narušení vzájemných vztahů na úkor občanů, podniků a všech dalších zúčastněných stran.

S ohledem na výjimečné časové okolnosti, kdy dohoda byla uzavřena 24. prosince 2020, navrhuje Evropská komise prozatímně provádět dohodu o obchodu a spolupráci, a to po omezenou dobu od 1. ledna do 28. února 2021.

Ze strany Evropské unie bylo nutné, aby Rada Evropské unie na základě jednomyslné shody všech 27 členských států EU přijala rozhodnutí o zmocnění k podpisu dohody a jejímu prozatímnímu uplatňování, k čemuž došlo 29. prosince 2020. O den později, tedy 30. prosince 2020, hlasoval o dohodě britský parlament, který vyjádřil svůj souhlas. Dohoda o obchodu a spolupráci byla již formálně podepsána. Za EU ji podepsala předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel. Na britské straně ji podepsal premiér Boris Johnson. Nic tedy nebrání tomu, aby byla od 1. ledna 2021 Dohoda o obchodu a spolupráci prozatímně prováděna.

Až se začne dohoda prozatímně provádět, bude požádán Evropský parlament, aby udělil svůj souhlas s dohodou. Hlasování by mělo proběhnout do 28. února 2021, tedy do konce prozatímního provádění dohody. Jako poslední krok z unijní strany musí Rada EU přijmout rozhodnutí o uzavření dohody a potom bude moci dohoda vstoupit v platnost.

Jelikož se jedná o tzv. EU-only dohodu, tedy dohodu vztahující se pouze na oblasti, které spadají do pravomoci EU, ať už výlučné nebo sdílené s členskými státy, Evropská komise si jako právní základ pro uzavření dohody vybrala článek 217 SFEU. To znamená, že ratifikace dohody vnitrostátními parlamenty členských států EU není vyžadována.

Více k procesu na stránkách Evropské komise (zde či zde). Vyjádření Evropského parlamentu k dohodě je dostupné zde.

Na co se připravit od 1. ledna 2021

I když vše půjde podle plánu a od 1. ledna 2021 dojde k prozatímnímu provádění dohody o obchodu a spolupráci mezi EU a UK, nastanu nevyhnutelné změny v obchodování mezi těmito dvěma celky. EU i UK budou tvořit dva samostatné trhy a regulační a právní prostory. To bude pro české podniky i občany znamenat nové překážky obchodu zbožím a službami či přeshraniční mobility.

Od 1. ledna 2021 dochází k ukončení:

  1. volného pohybu zboží: celní kontroly a kontroly na hranicích EU a UK se budou vztahovat na veškeré zboží. Rovněž při obchodování se zemědělskými a živočišnými produkty může být požadováno zdravotní osvědčení a bude nutné podrobit se hygienickým a fytosanitárním kontrolám.
  2. volného pohybu služeb: poskytovatelé služeb se budou muset přizpůsobit pravidlům na konkrétním trhu. Již nebude existovat vzájemné uznávání odborných kvalifikací.
  3. volného pohybu osob: již nebude možné svobodně pracovat, studovat, zahájit podnikání nebo žít v UK. K dlouhodobému pobytu budou třeba víza. Budou probíhat hraniční kontroly a postupně skončí možnost prokazovat na hranicích Velké Británie s EU s občanským průkazem.

Evropská komise vydala Sdělení k připravenosti na konec přechodného období (zde) a zároveň oznámení o připravenosti v jednotlivých odvětvích (zde).

Změny v povolovacím a licenčním řízení od 1. ledna 2021

Kontrola zahraničního obchodu s vojenským materiálem, se zbraněmi a střelivem nevojenského charakteru, se zbožím dvojího použití a s tzv. „mučícími“ nástroji stejně jako kontrola dovozu některých pyrotechnických výrobků ze třetích zemí bude ovlivněna odchodem UK z celní unie a vnitřního trhu EU.

Nově bude třeba zažádat o licenci či povolení k vývozu, resp. dovozu v případě vojenského materiálu a zbraní a střeliva nevojenského charakteru a také u dovozu některých pyrotechnických výrobků ze třetích zemí. Povolení k transferu či přepravě by měla zůstat v platnost, nicméně je nutné zaznamenat dosavadní čerpání na odpisový list. V případě zboží dvojího použití a tzv. „mučících“ nástrojů byla Velká Británie přidána na seznam zemí, kde stačí tzv. všeobecné vývozní povolení. V Severním Irsku se uplatní režim EU.

Podrobnější informace jsou k dispozici na stránkách MPO v sekci Licenční správa.

 

Stručné shrnutí k obchodu zbožím a službami a k energetice naleznete v přiložených infografikách.

Další informace jsou dostupné na webu MPO v sekci O brexitu či na portálu businessinfo.cz. Text dohody v českém jazyce naleznete zde. Při konkrétních dotazech se neváhejte obrátit na MPO prostřednictvím brexit@mpo.cz nebo skrze Brexit linku na tel.: 800 133 331.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/o-brexitu/hrozba-no-deal-brexitu-zazehnana--prozatimni-provadeni-dohody-...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.