Úvodní stránka

Publikováno:
4.9.2020
Autor:
51100

MPO ve spolupráci s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže pořádalo kulatý stůl za účelem prodiskutovat Bílou knihu Evropské komise týkající se zahraničních subvencí a jejich rušivých dopadů na fungování vnitřního trhu. Kulatého stolu se zúčastnili zástupci relevantních resortů a hospodářských partnerů a výstupy poslouží k vytvoření pozice České republiky v rámci probíhající unijní veřejné konzultace.


Již delší dobu se na úrovni Evropské unie vede debata, v rámci které mnoho unijních podniků i členských států poukazuje na nerovné postavení mezi jednotlivými společnostmi v určitých sektorech. Mnozí poukazují na fakt, že ať už jde o nedovolenou veřejnou podporu, či o kontrolu koncentrace tržní síly z důvodů netržních subvencí ze třetích zemí, podniky EU čelí nekalé konkurenci ze strany mimo unijních společností, které podnikají na území EU.

Tuto diskuzi dále provázejí také obavy ohledně nucených technologických transferů, problémů duševního vlastnictví, nedostatku reciprocity ze strany třetích zemí a obecně také otázky dopadu tohoto způsobu fungování na budoucí inovativní schopnosti firem a fungování trhů. Krize ohledně CoV-SARS-2 navíc vyzdvihla debatu ohledně dopadu podobných případů netržního chování na integritu a fungování sektorů průmyslu, které jsou vnímány jako strategicky důležité. Jako vyústění této debaty o rizicích subvencí ze třetích států pro vnitřní trh EU přijala dne 17. června 2020 Evropská komise „Bílou knihu o vytvoření rovných podmínek v souvislosti se zahraničními subvencemi“, v níž se rušivými účinky zahraničních subvencí na vnitřním trhu zabývá a navrhuje několik nástrojů k řešení této problematiky.

V návrhu představeném v Bílé knize Evropské komise jsou popsány celkem tři nástroje pro řešení zahraničních subvencí na vnitřním trhu. První uvedený nástroj je všeobecný nástroj pro dohled nad trhem, který by měl za účel zachytit všechny možné situace na vnitřním trhu, v nichž mohou zahraniční subvence mít narušující účinek. Druhý nástroj by pak měl řešit situace, kdy dochází k akvizici podniků v EU za přispění zahraničních subvencí. Příjemce podpory je tak zvýhodněn třetím státem při získávání podílů v podnicích v EU oproti ostatním subjektům na trhu. V takovém případě by tedy subjekt měl povinnost notifikovat Komisi záměr akvizice podniku a EU, což by muselo být Komisí schváleno. Poslední nástroj se zabývá případy, kdy jsou díky zahraničním subvencím podniky zvýhodněny při získávání veřejných zakázek například díky tomu, že mohou činit nabídky pod tržní cenou. Uchazeči je uložena povinnost o subvenci informovat zadavatele a příslušné orgány společně s Komisí vyhodnotí, zda tato subvence narušuje spravedlivý průběh zadávacího řízení a má rušivé dopady na fungování vnitřního trhu.

MPO ve spolupráci s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže dne 27. 8. 2020 za účelem prodiskutování této problematiky pořádalo kulatý stůl, kterého se zúčastnili zástupci relevantních resortů a hospodářských partnerů. Přítomni byli zástupci Ministerstva pro místní rozvoj, Svazu průmyslu, Hospodářské komory, Úřadu vlády, a distančně se také zúčastnilo Stálé zastoupení ČR v Bruselu. Proběhla živá diskuze, v rámci které bylo poukázáno na mnoho problematických aspektů návrhu Evropské komise. Mezi tyto patří například časová náročnost celého procesu pro podniky, nárůst administrativní zátěže jak na straně podniků, tak na straně národních a unijních orgánů, a možné nezamýšlené důsledky jako například odliv přímých zahraničních investic. ČR chce přesto sehrát konstruktivní roli a je připraveno podpořit takové řešení, které bude adekvátně reagovat na výše popsané nejasnosti a nedostatky Bílé knihy.

Připomínky za veřejné subjekty shromažďuje a koordinuje ÚOHS, který Komisi zašle do konce září konečný výstup v rámci jednoho dotazníku.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/podnikani-v-eu/verejne-konzultace-a-pruzkumy/kulaty-stul-k-bile-knize-ko...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.