Úvodní stránka

Publikováno:
25.5.2020
Autor:
51100


Česká republika uvítala iniciativu Evropské komise „Dlouhodobý akční plán pro lepší provádění a vymáhání pravidel jednotného trhu“, který byl vydán dne 10. března 2020. V akčním plánu Komise navrhuje 22 specifických opatření, které mají vést k lepšímu provádění a vymáhání pravidel vnitřního trhu a tudíž i k jeho efektivnějšímu fungování a lepšímu využití možností, který vnitřní trh podnikatelům nabízí. Mezi tato opatření patří například zlepšení přístupu k informacím o pravidlech, budování kapacit odborníků na zadávání veřejných zakázek a posílení spolupráce mezi vnitrostátními orgány, a předcházení vzniku nových překážek v poskytování služeb na vnitřním trhu.

Jako součást balíčku opatření Evropské komise také představila nově utvořený pracovní skupinu pro prosazování pravidel jednotného trhu (Single Market Enforcement Task-Force - SMET). Skupina SMET má v tomto návrhu za cíl primárně posílit spolupráci mezi jednotlivými členskými státy a Komisí při prosazování pravidel vnitřního trhu a v rámci pravidelných setkání posuzovat stav dodržování vnitrostátních právních předpisů s pravidly vnitřního trhu, identifikovat nejnaléhavější překážky a řešit neodůvodněný gold-plating (proces, při kterém je směrnice EU rozšířena při transpozici do vnitrostátních právních předpisů členských států, což zabraňuje docílení očekávaného politického cíle a vytváří nadmírnou regulaci).

Jelikož Česká republika považuje dokončení vnitřního trhu jako vysoce prioritní je tato iniciativa vítána a ve snaze upřesnění mandátu a funkce skupiny SMET byl vytvořen non-paper „SMET - Nástroj zajišťující správné vymáhání a provádění právních předpisů vnitřního trhu“, ke kterému se připojilo dalších 15 členských států EU, a byl následně předán Komisi. V dokumentu je primárně zdůrazněno, že k naplnění cíle, který byl pro SMET v akčním plánu nastaven, musí být skupina schopna vydat konkrétní politická doporučení a opatření pro správné stanovení a odstranění nejnaléhavějších překážek na vnitřním trhu. Dále bylo uvedeno, že podepsané členské státy považují za vysoce žádoucí, aby byl skupině SMET přidělen mandát, který mu poskytne přiměřenou úroveň pravomoci, jelikož se naléhavé překážky objevují ve většině oblastí politiky Unie. Již dlouho se diskutuje o tom, že je nutné obnovit politický závazek k dokončení vnitřního trhu. S adekvátním mandátem a pravomocemi by skupina SMET mohla být orgánem, který toto uskuteční.

ČR z vnitřního trhu dlouhodobě těží, a proto odstraňování překážek na vnitřním trhu patří mezi nejdůležitější priority ČR v EU. Například dle studie Bertelsmann Stiftung je v ČR úroveň blahobytu díky existenci vnitřního trhu  každý rok o 4 % vyšší, což v přepočtu znamená CZK 17 000 ročně na každého obyvatele ČR. Nadále však existuje prostor k zlepšení jeho fungování, jelikož od přeshraničního fungování české podnikatele často odrazují bariéry v podobě komplikovaných administrativních procedur, nepřiměřené praxe správních orgánů, ale také například daňových otázek. Tyto bariéry navíc primárně ztěžují podnikání na vnitřním trhu pro malé a střední podniky.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/podnikani-v-eu/vnitrni-trh-eu/ceska-republika-podporuje-efektivni-fungov...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.