Úvodní stránka

Publikováno:
7.1.2021
Autor:
51100

Evropská Komise vydala v listopadu 2020 zprávu o přezkumu nařízení o neoprávněném zeměpisném blokování, tzv. geoblockingu. Toto nařízení, účinné od prosince 2018, zakázalo neoprávněnou diskriminaci zákazníků na základě jejich státní příslušnosti, místa bydliště nebo místa usazení. To zahrnuje např. situaci, kdy zákazník nemůže dokončit nákup, jelikož jeho platební karta byla vydaná v jiném členském státě. Cílem nařízení bylo poskytnout spotřebitelům a podnikům více příležitostí k nakupování přes hranice. Nyní, po dvou letech od účinnosti nařízení, Komise zhodnotila jeho provádění a možné rozšíření působnosti na další služby.


Komise v rámci svého šetření provedla několik tzv. mystery shoppingů, tedy fiktivních nákupů, které dle zprávy ukázaly některé prvotní pozitivní účinky nařízení. Snížilo se přesměrování nebo odepření přístupu zákazníka na zahraniční internetové stránky nebo se až o polovinu snížila míra omezení zabraňujících registraci na webových stránkách. Nicméně přezkum také odhalil, že některá omezení přetrvávají jen proto, že obchodníci si nejsou plně vědomi svých povinností. Častým důvodem nemožnosti dokončení nákupu je mj. i to, že obchodníci se stále zdráhají nabízet možnost zahraničního dodání. I v této oblasti se snaží Komise aktivně působit a další zlepšování na trhu se očekává od navazujících opatření v rámci strategie pro jednotný digitální trh (např. snížení administrativních nákladů na DPH při přeshraničním prodeji zboží).

Jednou z otázek v šetření byla možnost rozšíření oblasti působnosti ve vztahu k online obsahu chráněnému autorským právem (hudba, videohry, filmy nebo e-knihy). Zpráva v této souvislosti uvádí, že možnosti rozšíření se liší dle druhu online obsahu (např. rozšíření na streamování hudby by dokonce mohlo mít v některých případech pro spotřebitele negativní dopad) a je třeba se touto otázkou zabývat v širších souvislostech. Proto v současné době nebude Komise navrhovat žádné změny nařízení v této oblasti, ale soustředí se na dialog s dotčenými stranami (producenti, distributoři apod.), další posuzování a hodnocení.

Závěr zprávy uvádí, že nyní je předčasné vyhodnotit komplexně účinky nařízení a identifikovat možné změny. Proto prozatím Komise navrhuje následující opatření: využití plného potenciálu nařízení (tj. zajištění řádného plnění povinností); další zvyšování povědomí obchodníků a spotřebitelů o jejich právech a povinnostech a další sledování trhu a diskuzi. Příští hodnocení implementace nařízení by mělo proběhnout v roce 2022.

Česká obchodní inspekce, která je kontrolním orgánem, provedla od ledna 2019 celkem 22 kontrol, které se zaměřovaly na plnění povinností plynoucích z nařízení, z čehož v 6 případech došlo k porušení povinností.

V případě dotazů nebo problémů se spotřebitelé mohou obrátit na Evropské spotřebitelské centrum, které je kontaktním místem pro nařízení o geoblockingu.

Více informací o samotném nařízení č. 302/2018 o neoprávněném zeměpisném blokování můžete nalézt v dokumentu MPO „Nařízení o zákazu geoblockingu v otázkách a odpovědích“.

 



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/podnikani-v-eu/vnitrni-trh-eu/narizeni-o-neopravnenem-zemepisnem-blokova...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.