Úvodní stránka

Publikováno:
8.9.2020
Autor:
06300

Živnostníci jako osoby samostatně výdělečně činné mají podle platné evropské legislativy široké možnosti poskytovat své služby v jiných členských státech EU. Musí k tomu však splnit několik podmínek.


Může český živnostník získat zakázku v zahraničí? Jaká jsou jeho práva a povinnosti při přeshraničním poskytování služeb?

Přeshraničním poskytnutím služeb OSVČ je např. situace, kdy český zedník vyjede do Rakouska, aby tam opravil dům. Může se jednat ale i o českého tlumočníka se zakázkou tlumočit v Portugalsku nebo o turistického průvodce v Paříži.

Dočasnost a příležitostnost

Přeshraniční poskytnutí služby je ale třeba přísně odlišit od usazení, při kterém osoba trvale podniká v cizím státě, např. formou pobočky zřízené podle zákonů daného státu nebo získání tamního živnostenského oprávnění. Základními rysy přeshraničního poskytování služeb jsou dočasnost a příležitostnost. V praxi to znamená, že těžiště zájmů OSVČ musí nadále zůstat v ČR a své služby může poskytovat pouze jednorázově a nepravidelně. Tak český kadeřník nemůže každý pátek dojíždět k zákaznicím do Polska, ale tesař z Plzně může přijmout zakázku v Německu, která bude vyžadovat půl roku práce. Situaci je třeba posuzovat případ od případu, zejména s ohledem na frekvenci, pravidelnost, délku trvání a nepřetržitost aktivity; nezbytnou podmínkou je, aby daná služba byla poskytována také v ČR.

Podmínky pro přeshraniční poskytování služeb

Co vše musí v ČR usazená OSVČ splnit, aby mohla v souladu s právem poskytovat své služby v jiném členském státě EU? Podmínky záleží na tom, zda její povolání spadá v dané zemi mezi regulované či neregulované profese.

Regulované profese jsou ty, kdy je zapotřebí jejich výkon oznámit příslušnému úřadu a doložit určité doklady. Ohlášení je potřeba učinit před prvním poskytnutím služby a platí 1 rok. Jednotlivé evropské země mohou (ale nemusí) po OSVČ vyžadovat tyto dokumenty:

  • doklad o státní příslušností poskytovatele služeb (postačí kopie občanského průkazu),
  • osvědčení potvrzující, že držitel je usazen v ČR za účelem výkonu dotyčných činností a že mu jejich výkon není v okamžiku vydání osvědčení zakázán, a to ani dočasně (výpis z živnostenského rejstříku),
  • doklad o odborné kvalifikaci (což může být např. výuční list a/nebo doklad o odborné praxi, tedy potvrzení, že dotyčná osoba skutečně a v souladu s právem povolání vykonávala, které vydává živnostenský odbor MPO; více info zde).

Tyto dokumenty je pak třeba zaslat příslušnému úřadu, čímž podnikatel splní svou oznamovací povinnost. Seznam regulovaných povolání a příslušných úřadů v zemích EU (ale i v Norsku, Lichtenštejnsku, Švýcarsku a na Islandu) najdete zde.

Pokud je profese v ČR neregulovaná, ale v daném státě regulovaná, musí OSVČ poskytnout jakýkoliv důkaz o tom, že vykonávala dotyčnou činnost po dobu nejméně dvou let v předcházejících deseti letech.

Existují však také regulovaná povolání, jejichž výkon může představovat značné riziko pro bezpečnost, zdraví a život lidí; pro ně platí přísnější podmínky. Příslušný orgán hostitelského členského státu může zkontrolovat odbornou kvalifikaci poskytovatele služeb před prvním poskytnutím. OSVČ je v tomto případě povinna projít procedurou ověření kvalifikace a získat k výkonu povolání souhlas.

U neregulovaných profesí nevzniká žádný problém, neboť jejich výkon nevyžaduje ani oznámení.

Co je dále dobré vědět

Aby se předešlo komplikacím, je vhodné, aby si OSVČ nechala vystavit formulář E101, jímž doloží příslušnost k sociálnímu systému ČR (vystaví ho Česká správa sociálního zabezpečení, formulář ke stažení zde). Dále by se měl podnikatel ujistit, zda má Evropský průkaz zdravotního pojištění (nová kartička zdravotní pojišťovny). Doporučujeme také prostudovat příslušnou smlouvu o zamezení dvojího zdanění a zjistit, zda poskytovateli služby nevznikne v druhé zemi stálá provozovna a s tím spojená povinnost nechat se registrovat k dani z příjmu v druhé zemi a tuto daň tam odvádět. Je také třeba hlídat si povinnost platby DPH v druhém členském státě.

Další informace získáte na stránkách MŠMT a portálu businessinfo.cz. Podnikatelé se můžou obrátit také na Enterprise Europe Network a podrobné informace o pravidlech v některých zemích najdou v brožuře vydané EEN zde: https://www.crr.cz/een/publikace-een/.

Pro získání informací o podmínkách přeshraničního poskytování služeb lze využít také síť Jednotných kontaktních míst: http://www.mpo.cz/jkm.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/podnikani-v-eu/vnitrni-trh-eu/volny-pohyb-sluzeb/preshranicni-poskytovan...
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.