Úvodní stránka

Publikováno:
20.4.2020
Autor:
51100

V případě, že kontrolní orgán má v úmyslu omezit volný pohyb Vašeho výrobku, má povinnost Vás o tom nejprve informovat a svůj záměr odůvodnit. Vy pak máte alespoň patnáctidenní lhůtu uvést své připomínky. I potom však může nastat situace, že i přes Vaše připomínky příslušný kontrolní orgán trvá na svém a rozhodne ve Váš neprospěch. Proti tomuto rozhodnutí se můžete bránit různými způsoby. 


Rozhodnutí, se kterým nesouhlasíte, bylo vydáno správním orgánem ve správním řízení. Obecným právním předpisem je tu správní řád (500/2004 Sb.), který se použije, pokud zvláštní zákon nestanoví jinak (výjimečné případy). 

Pokud rozhodnutí dosud nenabylo právní moci, můžete využít možnosti odvolání. To je třeba podat u orgánu, který rozhodnutí vydal, do 15 dnů ode dne oznámení rozhodnutí. Odvolání je třeba odůvodnit, tedy uvést, v čem podle Vás spočívá nezákonnost či nesprávnost rozhodnutí nebo řízení, jež mu předcházelo. 

Pokud už rozhodnutí nabylo právní moci, můžete využít mimořádných opravných prostředků. Obnovu řízení můžete navrhnout zejména tehdy, pokud se objeví nové skutečnosti nebo důkazy, které mohly mít podstatný vliv na rozhodnutí a bez Vašeho zavinění nemohly být v řízení uplatněny (např. jste o nich nevěděl a vědět nemohl). Můžete také dát podnět, aby bylo provedeno přezkumné řízení. Neznamená to však, že dotyčný správní orgán rozhodnutí přezkoumá. Učiní tak pouze v případě, kdy lze důvodně pochybovat o tom, že rozhodnutí je v souladu s právními předpisy. 

Pokud ani odvolání není úspěšné, zbývá Vám možnost podat žalobu proti rozhodnutí správního orgánu u místně příslušného krajského soudu, a to zpravidla do dvou měsíců od doručení rozhodnutí odvolacího orgánu. Proti rozhodnutí tohoto soudu se nelze odvolat, v určitých případech jej však lze napadnout kasační stížností k Nejvyššímu správnímu soudu. 

Můžete se ovšem také rozhodnout využít služebSOLVIT centra, které neformálně pomáhá řešit situace, kdy byla porušena Vaše práva garantovaná evropským právem. Na SOLVIT se můžete obrátit pouze pokud nevyužijete možnosti odvolání nebo jiného zákonného opravného prostředku. SOLVIT nemá donucovací pravomoc, přesto se však může pochlubit vysokou úspěšností vyřešených případů (téměř 90%). Jedná se o rychlou variantu, která je pro Vás k dispozici zdarma. 

Pro řešení případů SOLVIT z oblasti neharmonizovaného zboží lze nově využít postupu dle článku 8 nařízení o vzájemném uznávání. V těchto případech je možné požádat Komisi o vydání právního stanoviska, které musí být vyhotoveno ve lhůtě 45 dnů. Zde je třeba zmínit, že tato lhůta, která zažíná běžet od předání relevantních podkladů pracovníky příslušného SOLVIT centra, je kratší než v ostatních případech řešených neformální službou SOLVIT. Vydané právní stanovisko platí především jako podklad pro argumentaci při jednání s orgány dozoru při řešení konkrétního případu. Vzhledem k tomu, že jej dostanete k dispozici, je možné jej použít i jako případnou argumentaci během soudního řízení.  

Kromě vnitrostátních opravných prostředků se také můžete obrátit se stížností k Evropské komisi. Stížnost se podává písemně (dopisem, faxem či e—mailem), můžete ji podat ve svém jazyce a zdarma. Více informací najdete na stránkách Evropské komise



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/podnikani-v-eu/vnitrni-trh-eu/volny-pohyb-zbozi/pravni-prostredky-a-post...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.