Úvodní stránka

Publikováno:
27.9.2023
Autor:
Odbor exportních služeb

Česká národní expozice vám na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně představila instalaci a doprovodný program o cirkulární ekonomice ve spolupráci MPO s asociací INCIEN a vybranými firmami.


Těžba primárních surovin, výroba produktu, rychlá spotřeba a vyhození do koše. To je obvyklý způsob lineárního ekonomického modelu. Naopak racionální cesta úspory surovin, energií a nákladů vede firmy k zavádění konceptu cirkulární ekonomiky. Minimalizuje se tím vytváření odpadu a prodlužuje se životní cyklus suroviny, vytváří nová odvětví průmyslu, nová pracovní příležitosti a dokonce přispívá i k lepšímu renomé firem.

Cirkulární ekonomika: systém, v němž odpad nenajdete

Tento způsob nakládání se zdroji řeší globální výzvy, jakými jsou změna klimatu, ubývání přírodních zdrojů surovin, znečistění krajiny odpadem, ale také snižuje energetickou náročnost a produkci emisí.

Seminář v doprovodném programu České národní expozice: Dekarbonizace průmyslu díky cirkulární ekonomice můžete shlédnout ze záznamu na YouTube.

Seznamte se s projekty firem, které byly na České národní expozici zastoupené.

Balance is Motion

Kreativní koncept instalace cirkulární ekonomiky navrhlo ekodesignové studio Balance is Motion, které pomáhá firmám propojovat jejich strategie udržitelnosti s vývojem produktů. Práce studia propojuje kreativitu a estetiku designu s využíváním měřitelných dat; analytická metoda LCA zajišťuje transparentnost v rámci celého životního cyklu produktu a studio tak pomáhá firmám předcházet greenwashingu. Studio bylo oceněno v soutěži Greenhack 2021, Cenou Veolia za udržitelný design 2021 a v RO Plastic Prize 2022. Jejich nový projekt Ruderal, modulární systém pro tvorbu mobiliáře, byl vybrán do prestižní výstavy Eco Solidarity v rámci newyorského Design Weeku a českému publiku představen v rámci Designbloku 2023.

Cirkulární ekonomika na České národní expozici: Když odpad je začátkem příběhu - ilustrační obrázek

Regutec

Regutec již 30 let vyrábí vysoce odolné pryžové produkty, kdy hlavní surovinou pro výrobu je SBR kaučukový granulát z recyklovaných pneumatik. Tato výrobní metoda je ekologicky šetrná a významně přispívá k ochraně životního prostředí a udržitelnému využití sekundárních surovin. Vizí firmy je dát druhou šanci 18 miliónům kusů pneumatik do roku 2026.

Regutec - ilustrační obrázek

ReKáva

ReKáva se stará o lokální recyklaci kávové sedliny a hledá pro ni další využití. Jejím cílem je zkvalitnit třídění komunálního odpadu a snížit uhlíkovou stopu na území Prahy. Poskytuje odpadovou službu kavárnám, firmám a dalším institucím, v rámci které zajišťuje svoz kávové sedliny prostřednictvím elektrického cargo kola. Jednotlivé organizace shromažďují vyprodukovanou sedlinu do chytrých košů. Ty mají integrovaný čip, který monitoruje stav zaplnění koše a díky sdílené aplikaci má pak řidič kola přehled o tom, zda je třeba sedlinu již svézt do komunitní zahrady či nikoliv. Tam najde sedlina další využití jako hnojivo při pěstování hlívy ústřičné. Na sběru kávové sedliny pro pěstování hlívy ústřičné a brněnskou komunitní zahradu se podílí i návštěvníci České národní expozice.

reKáva - ilustrační obrázek

Retex

Hlavním úkolem firmy Retex je zbrzdit systém, ze kterého vzniká velké množství odpadů. Retex proto bere odpad jako zdroj pro své výrobky a dává mu druhou šanci. Využívá nepotřebný textilní materiál z tzv. "rychlé módy" a zbytky z průmyslové výroby. Přetváří jej do textilií pro automobilový průmysl, izolační materiál pro tišší provoz například praček, myček nádobí, chladniček, dále výrobky firmy Retex nalezneme ve stavebnictví či v udržitelném oděvním průmyslu a zdravotnictví.

Retex - ilustrační obrázek

YATE

Odpad z polyethylenové pěny úspěšně přeměňuje firma YATE v nové produkty Yatex POLIMIX. Odpad z průmyslové výroby a opotřebované pěnové cvičební pomůcky procesem za působení tepla a tlaku přetvoří do Yatex POLIMIX, který se dál může brousit, lepit a řezat do nové podoby a účelu použití. S novými výrobky se můžete setkat například v novém nábytku, těsnících prvcích, obalech, jsou z nich vyrobené plovací desky či alumatky.

YATE - ilustrační obrázek

LIKO-S

Stěnu seminární části České národní expozice oživila zelená stěna od firmy LIKO-S. Tato firma je průkopníkem v oblasti zeleného stavění, kam dodává a servisuje živé fasády a vnitřní vertikální zahrady. Mezi nedávné úspěchy LIKO-S patří ocenění Red Dot Award 2023 za chytrou modulární zasedačku LIKO-S OASIS. LIKO-S spolupracuje s dodavateli komponent, kteří plně respektují principy cirkulární ekonomiky. Například hliníkové profily pocházejí z 90 % z recyklátu a akustické prvky jsou vyrobené z recyklovaných PET lahví. Vizí firmy je stát se mistrem ve výrobě prémiových stavebních systémů pro lepší budovy s ohledem na přírodu.

LIKO-S instalace - ilustrační obrázek

MYCO

Filozofií firmy MYCO není dělat naivní ekologii, ale dostat přírodní materiál a přírodní procesy do průmyslového prostředí. Jen díky levné velkoobjemové produkci zajistíme opravdový ekologický dopad. Vstupní surovinou může být cokoliv s obsahem celulózy a ligninu. Typicky jde o dřevo, papír, konopné pazdeří či sláma. Ta se nechá prorůst houbovým mycéliem a vznikne například obalový materiál či aromadifuzér, který je plně biodegradabilní bez mikroplastů a škodlivých chemikálií.

MYCO - ilustrační obrázek


Galerie



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/podpora-exportu/cirkularni-ekonomika-na-ceske-narodni-expozici-kdyz-odpa...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.