Úvodní stránka

Publikováno:
17.1.2023
Autor:
Odbor podpory exportu

Incomingové mise zahraničních firem do České republiky (dále jen „IM“), které MPO každoročně realizuje, představují přímočarý a efektivní nástroj podpory českého exportu.


Hlavní výhodou těchto misí je možnost osobně prezentovat zahraničním partnerům české podniky a jejich produkty. Úspěch takové mise může dále posílit i následné spojení s některým z prestižních tuzemských veletrhů s mezinárodní účastí, oborovou konferencí nebo B2B workshopem, protože na těchto akcích se schází většina klíčových zástupců trhu. Výhodou tohoto programu je tak koncentrace několika různých aktivit, která přispívá k maximalizaci obchodního efektu.

Klíčovým kritériem je reálný přínos

Výběr podporovaných misí probíhá na základě návrhů oborových svazů, asociací a dalších sdružení reprezentujících českou podnikatelskou sféru. Při schvalování projektů hodnotitelé zohledňují teritoriální a oborové zaměření, kontraktační potenciál a celkový předpokládaný dopad. Výběr akce bere ohled i na výši dříve poskytnuté státní podpory danému oboru jinými formami, např. prostřednictvím programu českých oficiálních účastí (ČOÚ), programů agentury CzechTrade NOVUMM, NOVUMM KET, nebo náročnosti prosazení daného oboru na zahraničních trzích.

Mise realizované v roce 2022 byly oborově pestré

Během roku 2022 MPO realizovalo 7 incomingových misí ze zahraničí. Ty se zaměřily na letecký, obranně-bezpečnostní průmysl, slévárenství i další obory. Program tak využila např. Česko-polská obchodní komora k uspořádání setkání českých, polských a slovenských podnikatelů. Česko-ukrajinská obchodní komora pak incomingovou misi využila na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Asociace leteckého a kosmického průmyslu díky programu incomingových misí představila schopnosti českých leteckých podniků při návštěvě zástupců společnosti Calidus ze Spojených arabských emirátů a nabídla spolupráci v oblasti vývoje, výroby a služeb. Incomingová mise pomohla i České stomatologické komoře na Dnech české stomatologie za účasti zástupců z Německa, Maďarska a Slovenska. Svaz slévárenství realizoval incomingovou misi při setkání slévárenských výrobců z ČR, zástupců odborů životního prostředí a zástupců oboru slévárenství z Velké Británie, Německa, Francie, Itálie, Švédska, Polska a Rakouska. V roce 2022 realizovala Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu také incomingové mise při dvou akcích na veletrhu obranných technologií Future Forum Forces 2022 s 35 zájmovými zeměmi, dále na veletrhu CRISCON 2022 s mnoha potenciálními evropskými partnery.

Snadná přihláška a flexibilita

Incomingové mise vynikají v porovnání s jinými způsoby podpory exportu svoji minimální administrativní náročností a možností zacílit na nejdůležitější partnery ze zahraničí. Mezi hlavní přínosy misí totiž nepatří pouze navazování kontaktů a předávání obchodních informací, ale rovněž zvýšení šance, že české firmy se zahraničními partnery zahájí a uzavřou reálné kontrakty. Proto podnikatelské svazy a asociace již s předstihem projevují zájem o pořádání incomingových misí. Po zveřejnění výzvy budou moci zasílat svazy a asociace své návrhy na incomingové mise na rok 2023.


Galerie



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/podpora-exportu/incomingove-mise/incomingove-mise-v-roce-2022-podporily-...


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.