Na ministerstvu průmyslu a obchodu proběhlo 9. setkání Řídícího výboru pro implementaci exportní strategie

Publikováno:
3.10.2017, (archivovaná zpráva)
Autor:
Odbor řízení exportní strategie a služeb 51400

Na Ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) proběhlo 2. října pod vedením ministra Jiřího Havlíčka již 9. zasedání Řídícího výboru pro implementaci exportní strategie.


Na tomto jednání, kterého se kromě ministra účastnili také klíčoví představitelé podnikatelských reprezentací (Svaz průmyslu a dopravy ČR, Hospodářská komora ČR, Asociace malých a středních podniků a další), zástupci vládních resortů (MZV, MZe, MF, MŽP) a odborových organizací (KZPS) a dalších. Na zasedání proběhla diskuze o dalším směřování podpory exportu v oblastech exportního financování a pojišťování, obchodní politiky, sítě zahraničních kanceláří CzechTrade či zapojování komerčních firem do zahraniční rozvojové spolupráce.

Ministr Havlíček v úvodním slově zhodnotil průběh implementace exportní strategie v uplynulém období a zdůraznil, že pro současnou vládu je podpora exportu prioritou. Připomněl stabilizaci agentury CzechTrade, nastavení spolupráce mezi Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem zahraničních věcí v oblasti podpory exportu, vznik Jednotné zahraniční sítě zahrnující zahraniční kanceláře CzechTrade a zastupitelské úřady. Tyto i další globální změny byly reflektovány aktualizací Exportní strategie ČR 2012 – 2020. „Naším úkolem je vytvářet prostředí, které bude co nejvíce usnadňovat proexportní aktivity českých firem, a přispívat ke zvyšování jejich konkurenceschopnosti. Tuto vizi naplňují pilíře aktualizované exportní strategie – exportní financování a pojišťování, informace a služby pro exportéry a rozvoj obchodních příležitostí,“ uvedl ministr.

Náměstek ministra Vladimír Bärtl informoval o současných krocích MPO při implementaci aktualizované exportní strategie. Nejdříve zmínil vývoj v oblasti exportního financování a pojišťování. „Ministerstvo průmyslu a obchodu na základě vnitřní diskuze a zvážení jednotlivých alternativ preferuje zachování současného institucionálního uspořádání s tím, že k potřebným změnám v činnostech České exportní banky a exportní pojišťovny (EGAP) může docházet v rámci stávajícího modelu a legislativního uspořádání,“ sdělil Bärtl.  Dále se věnoval tématu odstraňování bariér v zahraničním obchodě a nastínil nový přístup ke schvalování dohod o volném obchodu. Evropská komise podala návrh, ve kterém by dohody o volném obchodu neobsahující investiční část byly schvalovány ve výlučné pravomoci EU. Zástupci podnikatelů ocenili, že nový přístup umožňuje rychlejší uzavírání dohod o volném obchodu, ale zdůraznili, že je v tomto případě o to více nutné efektivně a konstruktivně prosazovat české zájmy přímo na půdě EU. V dalším bodě programu náměstek Bärtl představil proces výběru umístění zahraničních kanceláří agentury CzechTrade související s optimalizací této sítě a s relokací volných kapacit. Diskutovala se především možnost otevření zahraniční kanceláře CzechTrade v Jižní Koreji. Zástupci podnikatelských reprezentací (Svaz průmyslu a dopravy ČR, Asociace malých a středních podniků a živnostníků) otevření kanceláře v Soulu podporují.

Řídící výbor byl také seznámen se záměrem Ministerstva zahraničních věcí efektivněji zapojovat český soukromý sektor do zahraniční rozvojové spolupráce. Na závěr zasedání byl informován o průběhu EXPO Astana 2017.  „Bezprostředně po skončení EXPO lze konstatovat, že česká účast dokázala naplnit všechny hlavní stanovené cíle, a to výrazně nad očekávání. Celkově se pro ČR jednalo o jednu z nejúspěšnějších výstav EXPO za poslední dobu,“ konstatoval Bärtl. Například Ministerstvo energetiky Kazachstánu vybralo na EXPO dva české exponáty, které chce aplikovat při rozvoji Kazachstánu – rychlodobíjecí elektrobus od Škoda Electric a elektrárnu založenou na principu ekologického rozkladu odpadu od HEDVIGA Group. Několika českým firmám se také podařilo se uzavřít nebo rozjednat kontrakty a navázat důležité kontakty už přímo na pracovní úrovni mezi podnikateli. Zpětná vazba všech zapojených podnikatelských reprezentací je mimořádně pozitivní.


Galerie



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/podpora-exportu/na-ministerstvu-prumyslu-a-obchodu-probehlo-9--setkani-r...


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.