Úvodní stránka

Publikováno:
10.11.2020
Autor:
51200

Komise zveřejnila 9. 11. 2020 v Úředním věstníku prováděcí nařízení o opatřeních obchodní politiky týkajících se některých výrobků ze Spojených států amerických v návaznosti na WTO rozhodnutí obchodního sporu ve věci poskytování nedovolených podpor společnosti Boeing, jež vstoupilo dnešním dnem v platnost.


V návaznosti na rozhodnutí ve sporu WTO DS353 Spojené státy – Opatření ovlivňující obchod s velkými civilními letadly (ze dne 11. 4. 2020) jehož předmětem jsou podpory poskytované firmě Boeing a na základě povolení Orgánu WTO pro řešení sporů (26. 10. 2020) se Evropská unie rozhodla uložit protiopatření spočívající v pozastavení uplatňování celních koncesí podle GATT 1994 na obchod se Spojenými státy s ohledem na dovoz vybraných výrobků. Seznam výrobků, na něž jsou uvalena dodatečná cla je uveden v přílohách v přílohách I a II Prováděcího nařízení Komise (EU) 2020/1646. Pro výrobky uvedené v příloze I, jež zahrnuje velká dopravní letadla, se uplatní dodatečná valorická cla se sazbou 15 %, na zemědělské a průmyslové výrobky zahrnuté v příloze II pak budou aplikována dodatečná valorická cla se sazbou 25 %.

Celé znění prováděcího nařízení, včetně příloh I a II, je dostupné zde.

V rámci prováděcího nařízení Komise (EU) 2020/1646 ze dne 7. listopadu 2020 o opatřeních obchodní politiky týkajících se některých výrobků ze Spojených států amerických v návaznosti na vyřešení obchodního sporu podle Ujednání Světové obchodní organizace o řešení sporů je stručně popsán průběh vydání rozhodnutí orgánem pro řešení sporů WTO a vysvětlen postupu výběru výrobků u nichž bylo pozastaveno uplatňování celních koncesí.

Opatření jsou konstruována tak, aby dodatečná cla nepřesáhla úroveň povolenou Orgánem WTO pro řešení sporů, která byla stanovena na maximálně 3 993 212 564 USD ročně.  Zároveň se opatření uplatňují na dovozy výrobků pocházejících ze Spojených států, na jejichž dodávkách není Unie podstatně závislá, a to s cílem, pokud možno zamezit nepříznivým dopadům na různé účastníky na trhu Unie, včetně spotřebitelů.

 S ohledem na skutečnost, že Spojené státy zároveň nadále uplatňují protiopatření ve výši 7,5 miliardy USD na dovoz výrobků z Evropské unie (v návaznosti na rozhodnutí v paralelním sporu ohledně dotací poskytovaných firmě Airbus) si Komise ponechává prostor pozměnit   své nařízení a opatření tak, aby zohledňovalo příslušný vývoj, a to i pokud jde o dodržování či nedodržování předpisů ze strany USA. Komise má v úmyslu zejména pozastavit uplatňování prováděcího nařízení, pokud Spojené státy pozastaví svá protiopatření proti dovozu z Evropské unie, nebo podle potřeby změnit výši cel tak, aby odrážela protiopatření uplatňovaná Spojenými státy.

Odkaz na tiskovou zprávu EK najdete zde: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_20_2048

 

Pozastavení výběru cel

V návaznosti na výměnu americké administrativy se dne 5. 3. 2021 EU a USA dohodly na pozastavení veškerých odvetných cel na vývoz z EU a USA uvalených na základě sporu mezi společnostmi Airbus a Boeing. Důležitým prvkem dohody je okolnost, že k pozastavení dojde na obou stranách.

Pozastavení je platné ode dne vyhlášení Prováděcího nařízení Komise (EU) 2021/425 ze dne 9. března 2021 v Úředním věstníku EU, ke kterému došlo k 11. 3. 2021.

Uplatňování původního prováděcího nařízení (EU) 2020/1646 se pozastavuje na dobu 4 měsíců od vstupu prováděcího nařízení Komise (EU) 2021/525 v platnost. V souladu s tím, aniž je dotčeno jakékoli další pozastavení nebo změna, se cla stanovená v tomto nařízení znovu použijí s účinkem ode dne 11. července 2021 včetně.

Pozastavení umožňuje oběma stranám soustředit se na řešení tohoto dlouhodobého sporu. Poskytuje významnou podporu vývozcům z EU, protože USA byly oprávněny zvyšovat cla na vývozy EU do US ve výši 7,5 miliard USD. Podobně budou pozastavena cla EU na vývoz z USA do EU v hodnotě přibližně 4 miliardy USD.

Odkaz na tiskovou zprávu a společné prohlášení naleznete zde:

Joint Statement

PŘÍLOHY KE STAŽENÍ

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/PDF/?uri=CELEX:32020R1646&from=CS



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/spolecna-obchodni-politika-eu/dne-10--listopadu-vstoupila-v-platnost-dod...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.