Úvodní stránka

Publikováno:
12.2.2020
Autor:
51200

Díky dnešnímu souhlasu Evropského parlamentu se pro obchodní dohodu a investiční dohodu mezi EU a Vietnamem otevřela cesta ke vstupu v platnost. Vietnam je po Singapuru další zemí sdružení ASEAN, s níž se EU podařilo dosáhnout obchodní dohody, díky které firmy z EU získají lehčí přístup na rostoucí trh jihovýchodní Asie.


Dohoda o volném obchodu odstraní naprostou většinu cel (65 % ihned se vstupem dohody v platnost a až 99 % po ukončení přechodných období). Přinese i další výhody v podobě otevření trhu s veřejnými zakázkami, snadnějšího přístupu na trh službami či odstranění netarifních překážek, jež mohou zejména menším podnikům v praxi působit větší potíže než nejčastěji zmiňovaná cla.

Pro české vývozce se velké příležitosti nabízí zejména v automobilovém průmyslu (až 55% nárůst), strojírenském a elektrotechnickém průmyslu (nárůst až o 35 %) a potravinářském průmyslu (nárůst až o 21 %). Nezávislá dopadová studie, kterou si Ministerstvo průmyslu a obchodu nechalo zpracovat, ukázala, že celkové úspory na clech se očekávají ve výši až 575 mil. Kč. Dohoda rovněž zajistí ochranu duševního vlastnictví, včetně ochrany pro tradiční české produkty, jako jsou České pivo, Českobudějovické pivo a Žatecký chmel.

Obdobně jako další moderní obchodní dohody sjednávané EU i dohoda s Vietnamem obsahuje také kapitolu věnovanou obchodu a udržitelném rozvoji, která se věnuje otázkám pracovně-právních standardů či životního prostředí. V oblasti ochrany životního prostředí a klimatu si dohoda také klade za cíl rozvíjet získávání energie z obnovitelných zdrojů usnadněním obchodu a investic, a to prostřednictvím spolupráce a odstraňování netarifních překážek i specificky v této oblasti.

Dohoda o ochraně investic pak přináší moderní pravidla v oblasti ochrany investic a zajistí tak pro investory i státy vyšší míru jistoty i transparentnosti. Strany se rovněž dohodly na mechanismu řešení sporů v podobě EU prosazovaného nového systému Investičního soudu.

Co se týče dalších kroků potřebných pro vstup obchodní dohody v platnost, nyní musí Rada svým Rozhodnutím formálně vyslovit souhlas s uzavřením dohody. Ratifikace ze strany vietnamského národního shromáždění se předpokládá v květnu 2020. Vietnam má na uzavření dohody mimořádný zájem, a proto se očekává, že ji vietnamský parlament schválí.  

Dohoda definitivně vstoupí v platnost poté, co si strany vzájemně oznámí, že byly splněny všechny vnitrostátní náležitosti. Začátek uplatňování dohody, a tak i možnosti čerpat z výhod, které přináší, se tedy předpokládá v průběhu léta 2020.

U investiční dohody bude ratifikační proces delší. Vzhledem k tomu, že jde o dohodu smíšenou, jež spadá do kompetence EU i ČS, je pro její vstup v platnost nutný nejen souhlas na úrovni EU, ale i ratifikace jednotlivými členskými státy.

Více informací k dohodě:

Webové stránky Evropské komise věnované dohodě s Vietnamem

Dopadová studie obchodní a investiční dohody s Vietnamem



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/spolecna-obchodni-politika-eu/dohody-o-volnem-obchodu/europoslanci-udela...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.