Úvodní stránka

Publikováno:
30.4.2018
Autor:
Odbor zahraničně ekonomických politik II 51600

V sobotu 21. dubna 2018 představitelé EU a Mexika oznámili dosažení politické dohody o obchodní části modernizované Globální dohody mezi Evropskou unií a Mexikem. Tento krok je dalším úspěšným příkladem posilování vazeb s významnými partnery EU sdílejícími liberální pohled na obchodní vztahy


V roce 1997 se Mexiko stalo první zemí Latinské Ameriky, která podepsala globální dohodu s EU. Tato dohoda vstoupila v platnost v roce 2000. Od tohoto momentu vzájemný obchod zbožím mezi oběma partnery vzrostl o 148 %. Obě strany se rozhodly hledat další oblasti, v nichž by dále usnadnili vzájemné hospodářské vztahy a za tímto účelem začaly v květnu 2016 vyjednávat modernizaci stávající dohody tak, aby byl reflektován vývoj ekonomického prostředí.

Modernizovaná Dohoda mezi EU a Mexikem tak pokryje komplexní spektrum ekonomických vztahů – pokud se týká zboží, povede k odstranění celních překážek prakticky u veškerého obchodu a  zjednodušení celních procedur, v nichž exportéři stále naráželi na některé problémy. Důležité je, že se podařilo do dohody začlenit sektory, které jsou pro i českou ekonomiku a její obchodní relaci s Mexikem klíčové, a to ať už se jedná o zlepšení přístupu na trh v energetickém sektoru či např. automobilový průmysl, který bude moci využívat uznávání evropských technických regulací.

Významného úspěchu bylo dosaženo také v oblasti přístupu na trh s veřejnými zakázkami, v jehož rámci byly zahrnuty nejvýznamnější mexické instituce jakožto zadavatelé veřejných zakázek a který se bude se vztahovat nejen na národní úroveň, ale i na úroveň jednotlivých federálních států Mexika. Zajištěna bude také vysoká úroveň ochrany práv duševního vlastnictví, včetně tzv. zeměpisných označení, do nichž jsou zahrnuta např. i česká piva, což se dá rovněž považovat za velký úspěch ČR a Evropské Komise.

Kromě zboží a veřejných zakázek se modernizovaná dohoda bude týkat také obchodu službami, což otevírá nové možnosti v oblastech, jako jsou finanční, telekomunikační služby nebo e-commerce. V neposlední řadě se dohoda věnuje investiční ochraně, kde se obě strany dohodly na zlepšení investičních podmínek a zahrnutí moderního Systému investičního soudu, který prosazuje EU. Dále dohoda klade důraz na oblast malých a středních podniků či na oblast udržitelného rozvoje a implementaci závazků vyplývající z Pařížské klimatické dohody a jako první obchodní dohoda se zabývá také bojem proti korupci.

Pokud jde o další kroky, obě strany nyní budou pokračovat v práci na zbývajících technických detailech, s cílem finalizovat text do konce tohoto roku a co nejdříve dohodu s mexickým partnerem podepsat a předložit do ratifikačního procesu.

Další informace jsou k dispozici na webu Evropské komise – Generální ředitelství pro obchod.

Mexiko je nejvýznamnějším partnerem ČR v regionu Latinské Ameriky. Od vstupu ČR do EU se náš export do Mexika zvýšil více než 10x. Obrat obchodu za rok 2017 dosáhl téměř 36 mld. Kč a export téměř 20 mld. Kč.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/spolecna-obchodni-politika-eu/dohody-o-volnem-obchodu/nova-obchodni-doho...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.