Úvodní stránka

Publikováno:
12.6.2023
Autor:
51220

Odborníci z Evropské komise a Ministerstva průmyslu a obchodu na akci Market Access Day ČR představili, jak využít výhod plynoucích z dohod o volném obchodu na maximum.


Market Access Day ČR - ilustrační obrázek

Dne 7. 6. 2023 proběhla v prostorách Ministerstva průmyslu a obchodu (dále jen MPO či ministerstvo) úspěšná akce s názvem Market Access Day, jejímž cílem bylo informovat české firmy o výhodách zahraničního obchodu a také o tom, jaké možnosti přináší dohody o volném obchodu a jak je plně využít. Ministerstvo přivítalo ve svých prostorách zástupce řady českých firem a rovněž Evropskou komisi, která akci s ministerstvem spoluorganizovala. Za Evropskou komisi do Prahy zavítal zástupce generální ředitelky pro obchod a vrchní úředník a pro dodržování obchodních dohod Denis Redonnet. Ten po boku Davida Müllera, poradce Sekce Evropské unie a zahraničního obchodu MPO, přednesl úvodní slovo a celou akci tímto zahájili.

 

První blok akce se zaměřil na nástroje, které mohou firmám pomoci v obchodování se třetími zeměmi. Zástupci Evropské komise poskytli podrobný přehled o tom, co vše obsahuje nástroj Access2Markets. Experti z MPO následně představili přehled dalších obchodně-politických nástrojů na usnadnění obchodu, jakými jsou např. dohody o volném obchodu obecně či systém všeobecných celních preferencí. Ve spolupráci s Generálním ředitelstvím cel vznikla i velmi praktická prezentace mechanismu autonomních celních suspenzí a kvót, kde zazněly informace o tom, jaké jsou podmínky pro podání žádostí, ale i praktické informace, jak následně těchto suspenzí využít.

 

V rámci druhého bloku se akce zaměřila na konkrétní trhy, se kterými má Unie uzavřenou dohodu o volném obchodu, a to na trhy Japonska a Vietnamu. Firmám jsme poskytli informace o tom, co obchodní dohody mezi EU a Vietnamem či Japonskem přináší, jak probíhá jejich implementace, kde jsou stále překážky vzájemného obchodu a jak se je daří odstraňovat, či informace o vzájemné obchodní výměně. Akce byla také příležitostí pro setkání s odborníky z MPO v oblasti mezinárodního obchodu a přístupu na trh, tak i Evropské komise.

Market Access Day ČR - ilustrační obrázek

Prezentace a příspěvky firem byly plné inspirativních myšlenek a nápadů, zazněly praktické zkušenosti s obchodováním s těmito trhy získané působením na těchto trzích, užitečné tipy a doporučení pro další firmy a zazněla také otázka lepšího využití výhod, které dohody o volném obchodu na těchto trzích poskytují.

 

Záznam z akce lze zhlédnout zde: https://youtube.com/live/MWSpV4jDkh8?feature=share 

Všem zúčastněným a prezentujícím bychom chtěli touto cestou poděkovat za jejich cenný přínos a účast.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/spolecna-obchodni-politika-eu/market-access-day-cr--274865
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.