Úvodní stránka

Publikováno:
2.3.2021
Autor:
51200

Náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro řízení sekce Evropské unie a zahraničního obchodu Martina Tauberová vedla delegaci České republiky na jednání Rady EU pro zahraniční věci v obchodním formátu. Jediným tématem neformálního jednání, které se uskutečnilo formou videokonference, byla revize obchodní politiky EU.


Podnětem k setkání ministrů obchodu unijních zemí bylo představení Sdělení Evropské komise (EK) k nové pětileté obchodní strategii EU ze čtvrtka 18. 2. V dokumentu EK klade důraz na tradiční otevřenost unijního trhu, kterou doplňuje větší asertivita v prosazování vlastních zájmů a hodnot ve světě. Mezinárodní obchod a hodnotové řetězce mají i v nadcházejícím období být environmentálně i sociálně udržitelné.

Jednání zahájilo portugalské předsednictví, které stojí v čele Rady od začátku letošního roku, konkrétně ministr zahraničních věcí Augusto Santos Silva. Sdělení k nové obchodní politice následně krátce představil Valdis Dombrovskis, výkonný viceprezident EK a eurokomisař pro obchod. U virtuálního řečnického pultu se s komentáři ke směřování společné obchodní politiky poté postupně vystřídaly delegace členských států, včetně české.

Česká republika zdůraznila potřebu zachování otevřenosti vnitřního trhu směrem k partnerům ze třetích zemí a podtrhla důležitost dohod o volném obchodu. „K řešení globálních výzev současnosti jsou zapotřebí silné aliance s podobně smýšlejícími partnery. Měli bychom rozšiřovat a plně využívat rozsáhlou síť našich dohod o volném obchodu, abychom posílili odolnost EU,“ řekla v rámci jednání náměstkyně Tauberová. „Dohody o volném obchodu jsou také skvělým nástrojem k promítnutí našich hodnot, vysokých standardů a regulatorního nastavení i mimo EU,“ dodala náměstkyně Tauberová.

Nový přístup EU se formoval v prostředí rostoucích tenzí. Už před pandemií koronaviru v mezinárodním obchodě narůstaly protekcionistické tendence a docházelo k intenzívnějšímu soupeření světových mocností. Globální rozšíření nákazy vedlo k uzavírání států a narušení obchodního modelu, který jsme znali před ní. Dlouhodobým trendem, který nová obchodní politika EU rovněž reflektuje, je posilující role Číny. 

Strategie vznikla na půdorysu konceptu tzv. otevřené strategické autonomie, podle nějž by EU měla být schopna samostatného rozhodování při zachování mezinárodní spolupráce. V bilaterální rovině by tato ambice měla vést k diverzifikaci obchodních toků. Na multilaterální úrovni se EU zasadí o obnovu všech funkcí Světové obchodní organizace (WTO).

Proces revize obchodní politiky byl zahájen loni v létě, kdy EK spustila veřejnou konzultaci, do níž Česká republika zaslala svůj příspěvek.

Více informací zde.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/spolecna-obchodni-politika-eu/ministri-eu-jednali-o-nove-obchodni-politi...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.