Úvodní stránka

Publikováno:
22.7.2022
Autor:
51200

Dne 29. srpna 2022 vstoupí v platnost Nařízení EP a Rady 2022/1031 zavádějící nástroj pro mezinárodní zadávání veřejných zakázek (tzv. IPI), jehož cílem je reagovat na restriktivní praktiky třetích zemí na jejich trzích s veřejnými zakázkami a snažit se tyto trhy otevírat.


Nástroj pro mezinárodní zadávání veřejných zakázek (dále jen IPI) byl dlouho prioritou Evropské komise vzhledem k tomu, že mnoho třetích zemí se zdráhá otevřít své trhy s veřejnými zakázkami nebo koncesemi mezinárodní konkurenci nebo alespoň zlepšit přístup na tyto trhy. Po několika letech projednávání legislativního návrhu se podařilo dosáhnout shody mezi Radou EU a Evropským parlamentem.

IPI umožní Evropské komisi zahájit šetření a konzultace s třetí zemí, u níž existuje podezření, že uplatňuje restriktivní opatření závažně a opakovaně omezující přístup dodavatelů, zboží nebo služeb z Evropské unie na svůj trh s veřejnými zakázkami a koncesemi. Pokud šetření takové praktiky potvrdí a třetí země nesouhlasí s jejich odstraněním, může Komise v reakci na to zavést opatření, která omezí přístup firem z této třetí země na unijní trhy s veřejnými zakázkami nebo koncesemi.

Případná opatření by se vztahovala na veřejné zakázky v EU v hodnotě minimálně 15 milionů EUR (bez DPH) v případě stavebních prací a koncesí a 5 milionů EUR (bez DPH) v případě zboží a služeb. Omezení přístupu uchazečům ze třetích zemí, na které se vztahuje IPI, může mít podobu úpravy bodového hodnocení nabídky, nebo vyloučení ze zadávacího řízení. Úspěšný uchazeč bude muset následně také dodržet povinnost nezadat více než 50 % celkové hodnoty zakázky subdodavatelům pocházejícím ze třetí země, na kterou se vztahuje IPI.

Ve výjimečných případech mohou veřejní zadavatelé rozhodnout, že opatření v rámci nástroje IPI na zadávací řízení neuplatní. Výjimky z aplikace IPI jsou svým rozsahem omezené a jejich použití musí být řádně zdůvodněno.

Stávající závazky přijaté Unií, včetně závazků v rámci Dohody WTO o vládních zakázkách a obchodních dohod EU, nejsou tímto nástrojem dotčeny. Opatření IPI se vztahují pouze na hospodářské subjekty, zboží a služby ze třetích zemí, které nemají s EU uzavřenou mezinárodní dohodu o zadávání veřejných zakázek nebo jejichž dohoda neobsahuje závazky k otevření trhů pro toto zboží nebo služby, a nevztahují se na nejméně rozvinuté země, které využívají výhod iniciativy "Vše kromě zbraní".

Nařízení bylo dne 30. 6. 2022 vyhlášeno v Úředním věstníku a vstoupí v platnost šedesátým dnem po jeho vyhlášení, tj. dne 29. srpna 2022.

Celý text nařízení v českém jazyce naleznete zde: NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) 2022/1031 ze dne 23. června 2022 o přístupu hospodářských subjektů, zboží a služeb třetích zemí na trhy Unie s veřejnými zakázkami a koncesemi a o postupech na podporu jednání o přístupu hospodářských subjektů, zboží a služeb Unie na trhy třetích zemí s veřejnými zakázkami a koncesemi (nástroj pro mezinárodní zadávání veřejných zakázek)



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/spolecna-obchodni-politika-eu/narizeni-zavadejici-nastroj-pro-mezinarodn...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.