Úvodní stránka

Publikováno:
27.5.2019
Autor:
51210

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a Úřad Evropské unie pro duševní vlastnictví (EUIPO) uveřejnily studii „Trendy v obchodě s padělky a s pirátskými výrobky“. Dostupná data z roku 2016 ukazují, že tato oblast představuje 3,3% celosvětového obchodu, tj. 460 mld. EUR, v případě dovozu do EU ze třetích zemí šlo dokonce o 6,8%. Trend je přitom velice znepokojivý - v letech 2013 až 2016 bohužel vykázal zhoršení.


Obě spolupracující organizace vydaly v březnu 2019 po třech letech již druhou verzi studie, přičemž obě využívají stejné metodiky. Data ukazují, že zatímco v r. 2013 představoval obchod s tímto druhem nelegálních produktů podíl 2,5% na globálním obchodu (338 mil. EUR), v r. 2016 již šlo o podíl 3,3% (460 mil. EUR). Zmíněný údaj přitom nezapočítává produkty vyráběné i spotřebovávané na domácím trhu, ani digitální produkty nabízené na internetu.

Rovněž podíl padělků a pirátských výrobků dovážených do EU ze třetích zemí vzrostl – z 5% na 6,8% během zmíněných tří let (v r. 2016 představoval 121 mld. EUR).

Zmíněné produkty se dostávají do cílových zemí prostřednictvím komplexních cest a tranzitních center, přičemž se ve vyšší míře využívá zón volného obchodu. I když produkci padělků nalezneme v mnoha zemích, daleko největšími zdrojovými zeměmi pro padělky a pirátské výrobky jsou (stále) Čína a Hong-Kong.  Poškozené subjekty nejčastěji pocházejí ze zemí OECD, především USA, Francie, Švýcarska, Itálie, Německa, Japonska, Koreje a Spojeného království, přičemž ale i držitelé práv ze zemí mimo OECD (např. Singapur, Hong-Kong, ale i samotná Čína a další země) čelí vyššímu riziku. Nejčastějšími padělky jsou pak běžné spotřebitelské produkty (obuv, oděvy, kožené výrobky, elektronika, hodinky, parfémy, hračky aj.).

Roste rovněž podíl těchto produktů v malých zásilkách, kde pachatelé využívají snadnějšího přeshraničního (legálního) obchodování se zásilkami menšího rozsahu, což pro ně snižuje rizika a možnost vypátrání. To klade vyšší nároky na celní orgány včetně přeshraniční spolupráce těchto služeb.

Plná verze studie (v angličtině) je k dispozici zde:
https://euipo.europa.eu/ohimportal/cs/web/observatory/trends-in-trade-in-counterfeit-and-pirated-goods

Studie Evropské komise z prosince 2018, zaměřující se na padělatelství a pirátství (tzv. EU Watch List), rovněž v angličtině, je k dispozici zde: http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2018/december/tradoc_157564.pdf



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/spolecna-obchodni-politika-eu/ochrana-prav-k-dusevnimu-vlastnictvi/objem...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.