Úvodní stránka

Publikováno:
17.5.2017
Autor:
51200

Nově vydaná zpráva administrativy Spojených států amerických hodnotící porušování práv k duševnímu vlastnictví ve světě za uplynulý rok opětovně potvrzuje, že je v České republice duševní vlastnictví dobře chráněno.


Koncem měsíce dubna 2017 vydala americká administrativa v rámci procesu 301 Special Review každoroční zprávu – tzv. Watch List - hodnotící stav ochrany a vymáhání práv k duševnímu vlastnictví ve světě za loňský rok. Česká republika nebyla již po osmé za sebou zařazena na seznam zemí, které tato práva nedostatečně chrání a vyslala tak jasný signál zahraničním investorům o vysoké úrovni ochrany duševního vlastnictví.

Co je to Watch List?

Na základě § 301 obchodního zákoníku vydává každoročně Úřad obchodního zmocněnce Spojených států amerických (USTR) zprávu monitorující ochranu a vymáhání práv k duševnímu vlastnictví ve světě. Zpráva obsahuje seznam zemí, ve kterých dochází k značnému porušování těchto práv nebo není nastavena adekvátní úroveň jejich ochrany. Jsou zde zařazeny rovněž země, které nedosáhly ve sledovaném období dostatečného pokroku. Mezi oblasti, které jsou podrobeny zkoumání, patří nejen úroveň ochrany konkrétních aspektů duševního vlastnictví, jako např. autorské právo nebo obchodní tajemství. Monitoringu je podrobena také legislativa v oblasti vymáhání duševního vlastnictví. Watch List má významnou vypovídací schopnost z hlediska zahraničních investic a je důležitým signálem pro zahraniční investory o image dané země. Zařazení země na Watch List může být rovněž důvodem k odebrání amerického systému všeobecných celních preferencí (GSP).

Ochrana a porušování práv duševního vlastnictví ve světě v roce 2016

Pro účely letošního Watch Listu bylo na základě podnětů od amerických investorů zkoumáno přes 100 zemí; na seznamu se jich umístilo celkem 34. Výrazné nedostatky v oblasti ochrany a vymáhání práv duševního vlastnictví byly zaznamenány celkem u 11 z těchto zemí, které se umístily na tzv. prioritním seznamu (tzv. Priority Watch List). Jedná se o Alžírsko, Argentinu, Chile, Čínu, Indii, Indonésii, Kuvajt, Rusko, Thajsko, Ukrajinu a Venezuelu. Ve srovnání s loňským reportem nenastala žádná změna a všechny zmíněné země svoje setrvání v této kategorii opětovně potvrdily. Důvodem pro jejich zařazení se stala jak nedostatečná legislativa v oblasti vymáhání práv k duševnímu vlastnictví, tak neuspokojivé potírání nelegálního jednání proti těmto právům státními orgány.

U zbývajících 23 zemí (Bolívie, Brazílie, Bulharsko, Dominikánská republika, Ekvádor, Egypt, Guatemala, Jamajka, Kanada, Kolumbie, Kostarika, Libanon, Mexiko, Pákistán, Peru, Rumunsko, Řecko, Švýcarsko, Turecko, Turkmenistán, Uzbekistán, Vietnam) byly zaznamenány nedostatky menšího rozsahu. Na seznamu se tradičně objevily také dva členské státy Evropské unie – Rumunsko a Bulharsko – a to v souvislosti s masivním rozšířením internetového pirátství a jeho nedostatečným potíráním státními orgány. Stejně jako ve zprávě z roku 2016 byla opětovně zařazena Kanada i Švýcarsko. Kanada zůstává na Watch Listu především v souvislosti s neuspokojivou ochranou duševního vlastnictví v celních záležitostech, Švýcarsko se opětovně umístilo navzdory vysoké úrovni ochrany duševního vlastnictví kvůli nedostatečné ochraně autorského práva v digitálním prostředí.

Česká republika a Watch List

Česká republika se na tomto seznamu objevila naposledy o v roce 2009, a to v souvislosti s velkým množstvím padělků objevujících se v tržištích na hranicích s Německem a Rakouskem. Díky úsilí a spolupráci mezi orgány státní správy se však podařilo tuto situaci významně zlepšit a ČR od té doby na tomto sezamu zemí porušujících v masivním měřítku práva k duševnímu vlastnictví nefiguruje.

V letošním vydání Watch Listu je ČR spolu s dalšími členskými státy EU, jako je např. Rakousko, Itálie nebo Maďarsko, zmíněna pouze okrajově, a to ve spojitosti s nedostatečnou transparentností a předvídatelností, která negativně ovlivňuje přístup na trh v oblasti farmaceutik, stejně jako v minulém reportu.

Opakované nezařazení ČR na Watch List lze brát jako jasný pozitivní signál o vysoké úrovni ochrany a vymáhání práv duševního vlastnictví, je však zapotřebí i nadále vyvíjet úsilí ke zlepšování této ochrany v souladu s aktuálními trendy a výzvami.

Zpráva je dostupná v anglickém jazyce na stránkách USTR.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/spolecna-obchodni-politika-eu/ochrana-prav-k-dusevnimu-vlastnictvi/watch...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.