Úvodní stránka

Publikováno:
6.5.2022
Autor:
51200

Zprávu Úřadu obchodního zmocněnce USA o stavu duševního vlastnictví ve světě – tzv. Watch List - lze považovat za standard v oblasti ochrany a vymáhání práv k duševnímu vlastnictví. Letošní zpráva Českou republiku opět neuvádí na seznamu států, které ve velké míře porušují nebo nedostatečně vymáhají tato práva. Česko se na tomto seznamu již 13 let nenachází, což dokládá, že práva k duševnímu vlastnictví jsou v Česku dobře chráněna a tato ochrana je i řádně vymáhána.


27. dubna 2022 představil Úřad obchodního zmocněnce USA (USTR) v rámci procesu Special 301 Review svoji každoroční zprávu, hodnotící stav ochrany a vymáhání práv k duševnímu vlastnictví ve světě za loňský rok. Obsah i závěry zprávy se příliš neliší od předcházejících let – obsahuje především výčet zemí, které práva k duševnímu vlastnictví chrání z pohledu administrativy USA nedostatečně. Navíc uvádí příklady pozitivního i negativního vývoje z pohledu USA.

Co je to Watch List?

Na základě § 301 obchodního zákoníku z r. 1974 vydává každoročně Úřad obchodního zmocněnce Spojených států amerických (USTR) zprávu monitorující ochranu a vymáhání práv k duševnímu vlastnictví ve světě. Zpráva obsahuje seznam zemí, ve kterých dochází k značnému porušování těchto práv nebo není nastavena adekvátní úroveň jejich ochrany. Jsou zde zařazeny rovněž země, které nedosáhly ve sledovaném období dostatečného pokroku. Mezi oblasti, které jsou podrobeny zkoumání, patří nejen úroveň ochrany konkrétních aspektů duševního vlastnictví, jako např. autorského práva, patentové ochrany nebo obchodního tajemství. Monitoringu je podrobena také legislativa v oblasti vymáhání duševního vlastnictví. Watch List má významnou vypovídací schopnost z hlediska zahraničních investic a je důležitým signálem pro zahraniční investory o image dané země. Zařazení země na Watch List může případně i přispět k odebrání amerického systému všeobecných celních preferencí (GSP).

Seznam je sestavován ve spolupráci se soukromým sektorem, především zástupci amerických asociací převážně z oblasti kulturního a kreativního průmyslu, které jsou aktivní v oblasti ochrany práv k duševnímu vlastnictví, do veřejné konzultace mohou přispívat i jednotlivé partnerské státy, včetně České republiky.

I v tomto roce se na tzv. prioritním seznamu objevuje Čína, doplňuje jí Indie, Indonésie, Rusko, Venezuela, Argentina a Chile, naopak nezařazena byla Ukrajina (proces byl pozastaven kvůli napadení země Ruskem) a Saudská Arábie. Na standardním seznamu zůstává 20 dalších mimoevropských zemí, jediný člen EU – Rumunsko – díky pozitivní snaze řešit padělatelství a pirátství byl letos ze seznamu vyřazen. Zpráva s názvem 2022 Special 301 Report je k dispozici v angličtině na webu USTR.

Hodnocení Česka

Česká republika se písemné konzultace USTR proaktivně zúčastňuje každý rok a informuje administrativu USA o vývoji v oblasti potírání padělatelství a pirátství. Opakovaně se zaměřuje na porušování práv v kyberprostoru, na cílené kontrolní akce, na vzdělávání a osvětu a na rozvoj legislativy. Aktivity ČR jsou k dispozici administrativě USA i případným dalším subjektům v souhrnné zprávě, zpracované Meziresortní komisí pro potírání nelegálního jednání proti právům k duševnímu vlastnictví, koordinovanou Ministerstvem průmyslu a obchodu. Tato zpráva uvádí případně i příklady úspěšných aktivit a statistický přehled o kontrolních aktivitách, vyšetřování kriminality, počtu odsouzených za trestné činy proti právům k duševnímu vlastnictví atd. MPO i další členové této komise rovněž průběžně komunikují s administrativou USA na úrovni zastupitelského úřadu v ČR o konkrétních poznatcích porušování práv a poskytují součinnost a spolupráci.

Zpráva USTR se v poslední době věnuje i určitým tématům, která jsou z pohledu vývoje mezinárodní ochrany práv duševního vlastnictví poměrně kontroverzní. Zpráva například stále vnímá velmi negativně a kritizuje úsilí EU o ochranu označení původu a zeměpisných označení v EU, které je v ČR i v EU naopak vnímáno pozitivně. Také uvádí pozici administrativy USA k mnohostranným jednáním ve WTO v oblasti duševního vlastnictví. Ta se v poslední době zaměřila hlavně na řešení otázky dostupnosti vakcín, léčiv a diagnostických prostředků a na to, zda je nutné do určité míry uvolnit nebo zjednodušit ochranu práv k duševnímu vlastnictví během mimořádných situací, jako je pandemie.

Opakované nezařazení České republiky na Watch List ukazuje na vysokou úroveň ochrany a vymáhání práv duševního vlastnictví a dává i pozitivní signál pro obchodní partnery a investory. Úsilí o zlepšování této ochrany však musí být dlouhodobé a zohledňovat i nové trendy, zejména nárůst kriminality porušující autorské právo v kyberprostoru. V této oblasti stojí před Českou republikou výzva zejména v oblasti přístupu efektivního vymáhání práva.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/spolecna-obchodni-politika-eu/ochrana-prav-k-dusevnimu-vlastnictvi/watch...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.