Úvodní stránka

Publikováno:
13.1.2023
Autor:
odbor 51200

Systém firmám umožňuje snížit vstupní náklady při dovozu surovin a komponentů, které se v EU nevyrábějí (nebo vyrobené množství v EU nepostačuje k pokrytí poptávky). České firmy díky pozastavení cel dosahují výrazných úspor, v roce 2022 celní suspenze a kvóty ušetřily českým firmám 1,23 mld. Kč. Ušetřené finanční prostředky se v posledním období každoročně navyšují. 


Aktuálně:

Žádosti o nové autonomní celní suspenze a kvóty (platné od 1. 1. 2025), případně žádosti o změnu již platných suspenzí a kvót, je možné zasílat nejpozději do 14. února 2024. Potřebné formuláře a kontaktní adresy naleznete níže. 

Seznam nových žádostí a žádostí o změnu již platných suspenzí naleznete zde. Platnost těchto opatření bude v případě jejich schválení od ledna 2025.

V souvislosti s válkou na Ukrajině došlo od 1. ledna 2023 ke zrušení autonomních celních suspenzí a kvót na zboží pocházející z Ruska a Běloruska.

Připravované celní suspenze a kvóty, prosím, průběžně konzultujte v databázi Evropské komise (po zadání příslušného cyklu a prvních dvou čísel KN) https://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/susp/susp_consultationchapter.jsp?Lang=cs  


Jak zažádat o pozastavení cla/autonomní celní kvótu?

Platných celních suspenzí a kvót může využít kterákoliv firma v Evropské unii bez ohledu na skutečnost, že příslušná celní suspenze nebo kvóta byla otevřena na základě žádosti jiné firmy. V tomto případě není potřeba podávat jakoukoliv žádost. Pro získání nového pozastavení cla je potřeba podat žádost, která se skládá z následujících formulářů (v českém a anglickém jazyce):

Žádost o celní suspenzi - kvótu [docx, 45 kB]

Prohlášení o neexistenci exkluzivní obchodní dohody - česká verze [doc, 24 kB]

Prohlášení o neexistenci exkluzivní obchodní dohody - anglická verze [doc, 24 kB]

Vyplněné formuláře je potřeba zaslat elektronicky (žádost v MS Word, prohlášení o neexistenci exkluzivní obchodní dohody podepsané a naskenované např. v pdf) na adresy: havlikova@mpo.czt.korandova@cs.mfcr.czv.liskova@cs.mfcr.cz

MPO a Generální ředitelství cel (GŘC) Vás poté budou kontaktovat ohledně případného doplnění a upřesnění žádosti. Pokud si nejste jisti vyplněním žádosti nebo máte k problematice jakékoliv jiné otázky, prosím, využijte kontaktů uvedených výše. S vyplněním žádosti Vám rádi poradíme.

Prosím, věnujte pozornost bodu č. 2 žádosti - návrhu popisu suspenze. Návod k vytvoření popisu pozastavení cla [pdf, 83 kB]

Základní požadavky:

  • Výše nevybraného ročního cla musí představovat min. 15 000 EUR (firmy v EU se za účelem dosažení této hranice mohou spojovat).
  • Nesmí se jednat o hotový výrobek (tzn. zboží musí být určeno k dalšímu zpracování v EU, např. pouhé přebalení výrobku není pro tyto účely zpracovatelská operace).
  • Vysvětlení (bod č. 8 žádosti), proč nelze předmět žádosti (popř. jeho blízký substitut) získat od výrobce v EU (např. doložením příslušné komunikace s výrobcem).
  • V případě, že žádost není podána jménem zpracovatele suroviny/komponentu, ale pouze dovozcem (obchodníkem), je nutné přiložit pověření k podání žádosti od konečného zpracovatele.
  • Rozdíly mezi cenou dovážených výrobků a výrobků vyráběných v EU nejsou brány v úvahu.
  • Na žádané zboží nesmí existovat exkluzivní obchodní dohoda, která by omezovala firmám v EU možnost nákupu tohoto zboží ze třetích zemí (také např. patenty, vnitropodnikové směrnice o dodávkách zboží výhradně v rámci jedné skupiny firem apod.).
  • Vůči Vaší žádosti může být podána námitka ze strany Evropské komise nebo jiné firmy (výrobce) z EU nebo Turecka. Po podání námitky musí obě firmy komunikovat (včetně výměny technické dokumentace, vzorků apod.).

Více informací k podmínkám získání pozastavení cla je možné nalézt ve Sdělení Komise o pozastavení všeobecných cel a o autonomních celních kvótách [pdf, 815 kB].

Žádosti jsou předmětem jednání v pracovní skupině Evropské komise (ETQG - Economic Tariff Questions Group, skupina EK k hospodářským otázkám celních sazeb). Těchto jednání se účastní zástupci MPO a Generálního ředitelství cel (případně Stálého zastoupení ČR při EU v Bruselu). Česká republika má jako člen EU možnost aktivně ovlivňovat podobu společného celního sazebníku EU ve prospěch zvyšování konkurenceschopnosti českého průmyslu. Evropská komise po dosažení konsenzu v ETQG následně připraví příslušný návrh nařízení Rady EU (obsahující schválené žádosti), který podléhá schválení Radou EU opět za aktivní účasti zástupců ČR.

Co dělat v případě, že zboží, které je předmětem pozastavení cla/autonomní celní kvóty, Vaše firma vyrábí?

Do stanoveného termínu lze podat proti nové žádosti nebo již platné celní suspenzi námitku. Žadatel poté Vaši firmu osloví s žádostí o výměnu příslušné výrobkové dokumentace.

Formulář pro podání námitky [doc, 31 kB]


S případnými dotazy k předkládání žádostí se můžete obrátit na Ministerstvo průmyslu a obchodu, oddělení strategií a koncepcí obchodní politiky:

Hana Slavíková, slavikova@mpo.cz

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/spolecna-obchodni-politika-eu/pozastaveni-cel-na-suroviny-a-polotovary/a...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.