Úvodní stránka

Publikováno:
11.12.2017
Autor:
Odbor 51200

Dne 10. prosince 2017 byla v argentinském Buenos Aires slavnostně zahájena XI. Ministerská konference Světové obchodní organizace. Jednání se účastní ministři a vysocí představitelé ze 164 zemí. Ti rozhodnou, jakým směrem se bude činnost organizace ubírat v dalších dvou letech. Delegaci České republiky na jednání vede náměstek ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl.


“Potvrzení významu mnohostranného obchodního systému, opět získává na aktuálnosti, a to zejména díky narůstajícímu protekcionismu a antiglobalistickým tendencím,“ uvedl k zahájení konference náměstek Bärtl.  Česká republika společně s ostatními členskými státy EU bude na konferenci obhajovat liberální přístup k světovému obchodu a posilování role Světové obchodní organizace.

Poslední dvě ministerské konference na Bali (2013) a v Nairobi (2015) přispěly k pravidlům světového obchodu  konkrétními, byť dílčími výsledky s nezanedbatelnými pozitivními dopady na globální obchod.

Letos se však konsensus nad jednotlivými tématy s ohledem na rigidní pozice členů WTO a neochotu k ústupkům rodí ještě obtížněji. Česká republika usiluje o to, aby součástí závěrů konference byla i dohoda na pracovním programu Světové obchodní organizace po Buenos Aires. „Jedině schopnost reagovat na nové vývojové trendy ve světové ekonomice a obchodu může vést k zachování či posílení relevance této organizace,“ domnívá se Bärtl. „Bez otevření diskuse o tématech jako jsou elektronický obchod, usnadňování zahraničních investic, globální hodnotové řetězce či vytváření transparentnějšího prostřední pro malé a středních podniky budou mnohostranná jednání stále více zaostávat za potřebami světové ekonomiky,“ dodal.

Pokud jde o konkrétní výsledky konference, Česká republika pevně věří, že se podaří dosáhnout dohody alespoň na některých tématech důležitých pro budoucí udržitelný rozvoj světového obchodu. Konsenzus členů Světové obchodní organizace by se mohlo podařit dosáhnout na zákazu subvencí do nelegálního, nehlášeného a neregulovaného rybolovu, což by mělo příznivý dopad na životní prostředí. Dlouholetým tématem jednání, důležitým především pro rozvojové země, je vynětí veřejného skladování pro účely potravinového zabezpečení ze závazků limitujících objem domácích podpor v zemědělství. I zde je šance na nalezení kompromisu. Na okraj konference se očekává přijetí Společného prohlášení k obchodu a posílení ekonomické pozice žen v mezinárodním obchodě. Větší zapojení žen do mezinárodního obchodu s sebou rovněž ponese jednoznačně pozitivní hospodářské dopady včetně méně rozvinutých zemí, kde stále existují překážky pro ekonomickou aktivitu žen. 



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/spolecna-obchodni-politika-eu/svetova-obchodni-organizace/ministerske_ko...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.