Úvodní stránka

Publikováno:
27.11.2015
Autor:
51200

Hlavním tématem Rady pro zahraniční věci ve formátu ministrů obchodu byla příprava 10. Konference ministrů WTO, dohoda o volném obchodu mezi EU a USA (TTIP), jednání o dohodě o volném obchodu mezi EU a uskupením Mercosur a mezi EU a asijským regionem.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek vedl delegaci České republiky na zasedání Rady pro zahraniční věci ve formátu ministrů obchodu členských zemí EU, které se uskutečnilo dne 27. listopadu v Bruselu. Hlavním tématem zasedání byla příprava 10. Konference ministrů Světové obchodní organizace (WTO), dohoda o volném obchodu mezi EU a USA (TTIP), jednání o dohodě o volném obchodu mezi EU a uskupením Mercosur a mezi EU a asijským regionem. Ministři také přijali Závěry Rady k obchodu, ve kterých členské státy souhrnně vyjádřily své priority a cíle v obchodní a investiční politice pro několik dalších let.

V prosinci se v Nairobi uskuteční 10. Konference ministrů WTO, ministři tak měli jednu z posledních příležitostí prodiskutovat její přípravu a společný postup. Během konference by měla být přijata rozhodnutí ve třech oblastech — zemědělství, rozvoj a opatření ve prospěch nejméně rozvinutých zemí a opatření na posílení transparentnosti. "Česká republika stále věří, že na Konferenci bude dosaženo dobrého výsledku, který přispěje k zachování důvěry v multilaterální obchodní systém. Je také důležité, aby se do budoucna v rámci WTO vytvořil prostor pro diskuzi o aktuálních tématech jako digitální obchod, lepší podmínky pro malé a střední podniky či vyrovnaný přístup k investiční ochraně," uvedl ministr Mládek. Ministr dále podtrhl důležitost vícestranných iniciativ, které umožňují zainteresovaným členům WTO přistoupit k hlubší liberalizaci obchodu ve vybraných sektorech. ČR již dnes podporuje sjednávání dohody o informačních technologiích (ITA), environmentálním zboží (EGA) či obchodu službami (TiSA).

Obchodní dohoda TTIP je nadále prioritou nejen pro Evropskou unii, ale i pro Českou republiku, což potvrdil i ministr Mládek ve svém vystoupení. Komisařka pro obchod, Cecilia Malmström, se v debatě soustředila na zhodnocení dosavadního stavu jednání a na otázku transparentnosti, zejména pokud jde o zpřístupnění dokumentů v národních čítárnách umístěných v hlavních městech členských států EU. Ministři se vyjadřovali především k nedávno uskutečněné výměně tarifních nabídek. "Vítáme, že jsme byli schopni se s USA domluvit na úrovni ambicí, přesto musíme na nabídce dále pracovat, především v oblasti automobilového sektoru," ocenil aktivitu ministr Mládek. Z dalších priorit ČR byly vyzdviženy veřejné zakázky, regulatorní spolupráce či energetika.

Ministři dále diskutovali odblokování vyjednávacího procesu mezi EU a uskupením Mercosur. Ministr Mládek podpořil obnovení jednání s Mercosurem, což během zasedání Rady doplnil náměstek Vladimír Bärtl s tím, že: "předložení vysoce ambiciózní nabídky pro zboží ze strany Mercosuru je dobrým začátkem a je tak nyní ten správný čas na pokročení ve vyjednávání a dosažení ambiciózní a vyvážené dohody". Dále se ministři zabývali obchodními vztahy mezi EU a Asií, konkrétně se zaměřili především na Japonsko a Vietnam.

Komisařka informovala ministry také o výsledcích trilaterálních jednání mezi EU, Ruskem a Ukrajinou mj. i s ohledem na blížící se datum předběžného provádění Prohloubené a komplexní oblasti volného obchodu s Ukrajinou. Na závěr se ministři zabývali problematickou situací v ocelářském sektoru.

 



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/spolecna-obchodni-politika-eu/tvorba-principy-a-strategie-obchodni-polit...
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.