Úvodní stránka

Publikováno:
25.3.2021
Autor:
51220

V rámci pokračující snahy o asertivní prosazování a ochranu zájmů EU v oblasti mezinárodního obchodu připravuje Evropská Komise nový legislativní návrh. K jeho formování můžete přispět svým vstupem do nově vypsané veřejné konzultace do 15. června.


K práci na tomto mechanismu se Evropská komise zavázala v rámci vyjednávání o revizi nařízení (EU) č. 654/2014 o výkonu práv Unie za účelem uplatňování a prosazování pravidel mezinárodního obchodu.

Deklarovaným účelem je vytvořit mechanismus, který by EU umožnil reagovat na praktiky třetích zemí, které se snaží vyvíjet tlak na Unii nebo její členské země, aby přijaly nebo stáhly konkrétní politická opatření. Cílem je pak takovým donucovacím opatřením zabránit nebo je kompenzovat, a to v souladu s mezinárodním právem.

Plán na vytvoření nástroje pro odrazování od nátlakových opatření ze strany třetích zemí a boj proti nim obsahuje i prohlášení o záměru adresované předsedkyní EK Ursulou von der Leyen předsedovi EP i pracovní program Komise na rok 2021. Konkrétní podoba tohoto nástroje dosud ale není dána a po úvodním kole komentářů v rámci Inception Impact Assessment nyní EK otevírá další možnost, jak jeho vývoj od samého počátku ovlivnit, a to prostřednictvím veřejné konzultace.

Cílem veřejné konzultace je shromáždit informace a názory na stávající a potenciální donucovací postupy třetích zemí a jejich dopad na hospodářské a geopolitické zájmy EU a jejích členských států. EU se tak rovněž snaží získat názory na možná opatření a jejich pravděpodobný dopad.

 

Shromážděné příspěvky a připomínky budou zohledněny při další práci na legislativním návrhu, jejž EK plánuje zveřejnit ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku.

 

Svůj názor můžete vyjádřit prostřednictvím vyplnění dotazníku na příslušné \webové stránce EK (zde) do 15. června 2021. Spuštěním veřejné konzultace zároveň odstartovalo období dalších konzultačních aktivit, mezi které patří mimo jiné i různé akce se zainteresovanými subjekty o nichž budeme dále informovat.

 Prvním z nich je setkání se stakeholdery pořádané Evropskou komisí (DG TRADE) 16. dubna a na něž se můžete přihlásit do 12. dubna zde.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/spolecna-obchodni-politika-eu/verejna-konzultace-mechanismus-pro-odrazov...

Vydaná opatření a zpravodajství

Další zprávy k tématu ""

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.