Úvodní stránka

Publikováno:
16.5.2022
Autor:
Odbor řízení exportní strategie a služeb


Zahraniční obchod se zbožím v březnu skončil v deficitu, který se oproti únoru ještě více prohloubil a ovlivnil celkový schodek ve výši 11,5 mld. Kč za první čtvrtletí 2022. Rozdíl oproti stejnému období roku 2021, kdy bilance byla kladná, činí téměř 74 mld. Kč. Především zvyšující se ceny energií způsobily, že dovoz v prvním čtvrtletí rostl více než dvojnásobně oproti vývozu, který zaznamenal meziroční růst 7,7 %. Negativně na obchodní bilanci dlouhodobě působí také pokles vývozu motorových vozidel a jejich dílů, přičemž jeho hodnota byla před rokem v březnu rekordně nejvyšší. V datech zahraničního obchodu se začínají projevovat dopady válečného konfliktu na Ukrajině, nejvýznamněji v propadu vývozu o 76,3 % do Ruské federace. Lze očekávat, že v následujících měsících budou celkové dopady zesílené i o sekundárními vlivy týkající se narušených dodavatelských řetězců, zejména vstupů do výroby. Vlivem nepříznivé geopolitické a ekonomické situace tak zůstávají vyhlídky českého zahraničního obchodu nadále nejisté,uvedl ředitel odboru řízení exportní strategie a služeb ministerstva průmyslu a obchodu Ing. Rudolf Klepáček, Ph.D.

Podle předběžných údajů vzrostl meziročně vývoz o 3,9 % (na 388,1 mld. Kč) a dovoz o 12,7 % (na 401,9 mld. Kč). Bilance zahraničního obchodu skončila v březnu schodkem 13,8 mld. Kč, což byl meziročně o 30,5 mld. Kč horší výsledek. Celkové saldo zahraničního obchodu se zbožím nepříznivě ovlivnil především meziročně větší deficit obchodu s ropou a zemním plynem o 15,9 mld. Kč, a to v důsledku růstu cen těchto komodit na světových trzích. Také se snížil přebytek obchodu s motorovými vozidly o 10,3 mld. Kč a prohloubil se deficit obchodu se základními kovy o 7,1 mld.

Kč. Naopak příznivý vliv na celkové saldo měl zejména o 8,4 mld. Kč vyšší přebytek obchodu s elektřinou a o 3,7 mld. Kč nižší schodek obchodu se základními farmaceutickými výrobky. 

Z teritoriálního pohledu u vybraných zemí se zvýšil meziročně nejvíce vývoz do Kazachstánu (o 75,6 %), Mexika a Indie (shodně o 43,9 %) a Ázerbájdžánu (o 43,4 %). Ze zemí EU byl růst vývozu nejvyšší na Slovensko (o 25,1 %), do Portugalska (o 24,3 %), Itálie (o 21,2 %) a Slovinska (o 20,1). Vývoz do Německa byl vyšší o 6,6 % a do Spojeného království o 11,0 %. Do Ruské federace vývoz klesl o 76,3 %. Z komoditního hlediska se nedařilo mj. opět vývozu motorových vozidel, který meziročně klesl o 17,0 %.  

Meziměsíčně (po sezónním očištění) se zvýšil vývoz o 0,3 % a dovoz o 2,0 %.

V lednu až březnu 2022 dosáhl schodek obchodní bilance hodnoty 11,5 mld. Kč, zatímco ve stejném období roku 2021 skončila bilance přebytkem ve výši 62,3 mld. Kč. Od začátku roku vzrostl meziročně vývoz o 7,7 % a dovoz o 16,2 %.

Podle předběžných údajů v pojetí pohybu zboží přes hranice vzrostla hodnota vývozu v březnu meziročně o 4,8 % na 488,3 mld. Kč, hodnota dovozu o 11,7 % na 474,1 mld. Kč. Bilance zahraničního obchodu skončila přebytkem ve výši 14,1 mld. Kč, což je meziročně o 27,1 mld. Kč méně. V lednu až březnu 2022 dosáhl přebytek obchodní bilance 58,5 mld. Kč, což představovalo meziroční pokles o 79,0 mld. Kč. Od začátku roku stoupl meziročně vývoz o 8,0 % a dovoz o 16,3 %.

Více informací na stránkách ČSÚ.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/statistiky-zahranicniho-obchodu/komentar-ministerstva-prumyslu-a-obchodu...

Výsledky firem - tržby, zisk

Čt 14:00 Výsledky aukcí SPP za rok 2024 (30.5.2024) (Ministerstvo financí ČR) Dluhopisy
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.