Úvodní stránka

Publikováno:
7.9.2020
Autor:
Sekce EU a zahraničního obchodu 51000 ve spolupráci s Odborem ekonomických analýz 81100

K meziročně vyššímu přebytku opět přispěl pokles dovozu.


Bilance zahraničního obchodu se zbožím v červenci skončila přebytkem, který vznikl především díky nižšímu dovozu. Ačkoliv hodnota vývozu meziročně nepatrně klesla, zaznamenali jsme nejvyšší hodnotu kladné obchodní bilance ve sledovaném měsíci v rámci historicky srovnatelné časové řady. Pozitivní zprávou je zotavování vývozu, který v porovnání s červnem zaznamenal téměř 5% nárůst zejména díky obchodování s motorovými vozidly. Meziměsíčně rostl i dovoz o 5,8 %. To vypovídá o tom, že propad celkové poptávky jak v tuzemské ekonomice, tak u našich klíčových zahraničních obchodních partnerů není tak značný, jak se původně očekávalo, a dohání útlum z předchozích měsíců. Vliv opatření proti koronavirové nákaze bude samozřejmě ve výsledcích zahraničního obchodu dlouhodobě vidět, avšak meziroční pokles zahraničního obchodu bude pravděpodobně nižší, než se předpokládalo,uvedla náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro EU a zahraniční obchod Martina Tauberová.

Podle předběžných údajů ČSÚ v červenci hodnota vývozu meziročně klesla o 1,1 % na 288,4 mld. Kč a hodnota dovozu o 6,2 % na 275,0 mld. Kč. Bilance zahraničního obchodu skončila přebytkem 13,4 mld. Kč, který byl meziročně o 15,2 mld. Kč vyšší. Celkové saldo zahraničního obchodu se zbožím příznivě ovlivnil především růst přebytku bilance motorových vozidel o 6,1 mld. Kč a nižší deficit bilance s ropou a zemním plynem o 4,7 mld. Kč (vlivem poklesu cen na světových trzích a nižšího dovezeného množství). Vzrostlo též kladné saldo bilance strojů a zařízení o 2,7 mld. Kč a ostatních dopravních prostředků o 1,9 mld. Kč. Naopak nepříznivý vliv na celkovou bilanci měl především větší schodek bilance s počítači, elektronickými a optickými přístroji o 3,1 mld. Kč. Z teritoriálního pohledu u vybraných zemí se zvýšil nejvíce vývoz do Turecka (o 83,5 %) a Ruské federace (o 17,7 %). Nejvyšší pokles zaznamenal vývoz do Korejské republiky (o 16,8 %) a Švédska (o 12,2 %). Vývoz do Německa stoupl o 1,3 %, na Slovensko však klesl o 2,4 %. Z komoditního hlediska nejvýznamnější položka stroje a dopravní prostředky vykázala růst vývozu o 2,8 %, naopak dovoz poklesl o 1,9 %.

Meziměsíčně (po sezónním očištění) se zvýšil vývoz o 4,9 % a dovoz o 5,8 %. 

Za leden až červenec dosáhl přebytek obchodní bilance 65,2 mld. Kč, což je o 38,3 mld. Kč méně než ve stejném období loňského roku. Vývoz byl meziročně nižší o 11,8 % a dovoz o 10,6 %.

Podle předběžných údajů v pojetí pohybu zboží přes hranice hodnota vývozu v červenci klesla meziročně o 1,5 % na 364,2 mld. Kč a hodnota dovozu o 5,2 % na 323,5 mld. Kč. Bilance zahraničního obchodu skončila přebytkem ve výši 40,8 mld. Kč, což je meziročně o 12,2 mld. Kč více. Za leden až červenec dosáhl celkový přebytek obchodní bilance 218,5 mld. Kč, což je o 61,7 mld. Kč méně než ve stejném období loňského roku. Vývoz byl od počátku roku meziročně nižší o 9,9 % a dovoz o 8,4 %.

Více informací na stránkách ČSÚ.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/statistiky-zahranicniho-obchodu/komentar-ministerstva-prumyslu-a-obchodu...

Výsledky firem - tržby, zisk

Čt 14:00 Výsledky aukcí SPP za rok 2024 (30.5.2024) (Ministerstvo financí ČR) Dluhopisy
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.