Úvodní stránka

Publikováno:
10.6.2021
Autor:


Zahraniční obchod se zbožím v dubnu potvrdil silný trend oživení, který zaznamenáváme od začátku roku. Meziročně výrazně lepší výsledky jsou dány nízkou srovnávací základnou loňského dubna, kdy byla v platnosti přísná restriktivní opatření proti koronaviru a téměř paralyzovaný průmysl i zahraniční obchod. Avšak stejně, jako tomu bylo v březnu, trend zahraničního obchodu v dubnu 2021 lépe vystihuje srovnání se stejným obdobím roku 2019, z tohoto pohledu vývoz rostl o 10,6 % a dovoz o 10,0 %. Kladný vliv na dubnový výsledek mělo nejenom obchodování s motorovými vozidly a jejich díly, ale i s počítači, elektronickými a optickými přístroji a dobře si vedl i obchod s textiliemi. Vyšší tempo růstu vývozu než dovozu se kladně promítlo do výsledku obchodní bilance, která na rozdíl od deficitu v roce 2020 skončila přebytkem, oproti roku 2019 vyšším o 3,5 mld.uvedla náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod Martina Tauberová.

Podle předběžných údajů ČSÚ v dubnu vzrostl meziročně vývoz o 78,3 % (na 348,2 mld. Kč) a dovoz o 49,8 % (na 328,8 mld. Kč), při stejném počtu pracovních dní jako v dubnu 2020. Bilance zahraničního obchodu skončila přebytkem 19,3 mld. Kč, který byl meziročně o 43,6 mld. Kč vyšší. Celkové saldo zahraničního obchodu příznivě ovlivnil zejména meziroční růst přebytku obchodu s motorovými vozidly o 44,4 mld. Kč, a to hlavně díky přírůstku jejich vývozu o 79,8 mld. Kč. Přechodem z pasiva do aktiva se zlepšila bilance obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji o 4,8 mld. Kč a s textiliemi o 3,0 mld. Kč. Naopak nepříznivě ovlivnil celkové saldo především větší deficit bilance se základními kovy ve výši 5,6 mld. Kč, ropou a zemním plynem v hodnotě 4,8 mld. Kč (vlivem vyšších cen na světových trzích a růstu dovezeného množství) a chemickými látkami a přípravky ve výši 4,2 mld. Kč.

Z teritoriálního pohledu u vybraných zemí se zvýšil meziročně nejvíce vývoz do Španělska (o 229,4 %), Francie (o 183,8 %), Švédska (135,2 %) a Belgie (o 132,0 %). Vývoz do Německa byl vyšší o 76,7 % a na Slovensko o 58,0 %. Z komoditního hlediska vzrostl vývoz u všech hlavních sledovaných kategorií podle SITC. Nejvýznamnější položka stroje a dopravní prostředky vykázala nárůst vývozu o 118,5 % a dovozu o 63,9 %.

Meziměsíčně (po sezónním očištění) vzrostl vývoz o 8,1 % a dovoz o 5,3 %.

Za leden až duben dosáhl přebytek obchodní bilance 83,1 mld. Kč, což je o 70,2 mld. Kč více než ve stejném období loňského roku. Vývoz meziročně vzrostl o 22,9 % a dovoz o 16,6 %.

Podle předběžných údajů v pojetí pohybu zboží přes hranice hodnota vývozu v dubnu vzrostla meziročně o 63,8 % na 428,1 mld. Kč a hodnota dovozu o 41,7 % na 377,2 mld. Kč. Bilance zahraničního obchodu skončila přebytkem ve výši 50,9 mld. Kč, meziročně vyšším o 55,9 mld. Kč (v dubnu 2020 vykázala pasivní saldo). Za leden až duben dosáhl celkový přebytek obchodní bilance 194,1 mld. Kč, což je o 91,4 mld. Kč více než ve stejném období loňského roku. Vývoz byl meziročně vyšší o 21,2 % a dovoz o 15,7 %.

Více informací na stránkách ČSÚ.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/statistiky-zahranicniho-obchodu/komentar-ministerstva-prumyslu-a-obchodu...

Výsledky firem - tržby, zisk

Čt 14:00 Výsledky aukcí SPP za rok 2024 (30.5.2024) (Ministerstvo financí ČR) Dluhopisy
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.