Úvodní stránka

Publikováno:
16.3.2022
Autor:

V lednu letošního roku byla obchodní bilance meziročně vyšší než loňská, dařilo se vývozu většině druhů zboží a dovoz navýšily vysoké ceny energetických komodit.


Zahraniční obchod se zbožím zahájil první měsíc letošního roku přebytkem obchodní bilance, a to navzdory vyššímu tempu růstu dovozu než vývozu. Přebytek však nebyl vysoký z důvodu meziročně většího deficitu obchodu s ropou a zemním plynem kvůli růstu cen těchto komodit na světových trzích. Zahraniční obchod vykázal meziročně hodnotově vyšší objem vyvezeného i dovezeného zboží, nicméně loňské lednové objemy vzájemně zobchodovaného zboží byly z důvodu pandemie nízké. Dařilo se vývozu většiny druhů zboží, včetně motorových vozidel. Na straně vývozů k růstu jeho hodnoty přispěla i vyšší cena exportované elektřiny. Na straně dovozů se do výkonu promítly vyšší ceny vstupů, nejvýrazněji pak u energetických komodit. Vyhlídky tuzemského zahraničního obchodu zůstávají prozatím velmi nejisté. Průmysl se nadále potýká s nedostatkem dovážených komponent a materiálových vstupů do výroby. Dovozní stranu zatěžují vysoké ceny energetických a jiných komodit i oslabující kupní síla obyvatel. Výkon zahraničního obchodu ohrožuje současná geopolitická situace, resp. válečný konflikt na území Ukrajiny,uvedla náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod Martina Tauberová.

Podle předběžných údajů vzrostl meziročně vývoz o 12,9 % (na 336,7 mld. Kč) a dovoz o 20,9 % (na 330,5 mld. Kč). Bilance zahraničního obchodu skončila přebytkem 6,2 mld. Kč, který byl meziročně o 18,6 mld. Kč nižší. Celkové saldo zahraničního obchodu se zbožím nepříznivě ovlivnil především meziročně větší deficit obchodu s ropou a zemním plynem o 7,2 mld. Kč, a to v důsledku růstu cen na světových trzích. Zhoršila se též bilance v obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji o 6,9 mld. Kč a základními kovy o 5,4 mld. Kč. Naopak příznivý vliv na celkové saldo měl zejména vyšší přebytek obchodu s elektřinou, plynem, párou a klimatizovaným vzduchem o 5,1 mld. Kč a motorovými vozidly o 4,3 mld. Kč. 

Z teritoriálního pohledu se u vybraných zemí meziročně nejvíce zvýšil vývoz do Indonésie (o 92,6 %), Spojených arabských emirátů (o 82,2 %) a Ázerbájdžánu (o 47,6 %). Vývoz do Německa byl vyšší o 14,7 % a na Slovensko dokonce o 30,8 %. Pokračoval pokles vývozu do Spojeného království, tentokrát o 3,6 %. 

Z komoditního hlediska se dařilo vývozu většiny druhů zboží, včetně motorových vozidel (o 1,3 %).

Meziměsíčně (po sezónním očištění) se zvýšil vývoz o 3,2 % a dovoz o 4,0 %.

Podle předběžných údajů v pojetí pohybu zboží přes hranice vzrostla hodnota vývozu v lednu meziročně o 13,0 % na 430,1 mld. Kč, hodnota dovozu o 20,5 % na 396,5 mld. Kč. Bilance zahraničního obchodu skončila přebytkem ve výši 33,6 mld. Kč, což je meziročně o 17,8 mld. Kč méně.

Více informací na stránkách ČSÚ.


Galerie



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/statistiky-zahranicniho-obchodu/komentar-ministerstva-prumyslu-a-obchodu...

Výsledky firem - tržby, zisk

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.