Úvodní stránka

Publikováno:
14.1.2022
Autor:

Rostoucí ceny energií a vstupních surovin přispívají k vyšší hodnotě vyvezeného i dovezeného zboží, zato za snižováním bilance stojí útlum obchodu s motorovými vozidly a jejich díly.


„Zahraniční obchod se zbožím vykázal v listopadu po pěti měsících schodku přebytek, který však byl oproti minulým rokům výrazně nižší. Bilanci stále nepříznivě ovlivňuje především vyšší deficit obchodu s ropou a zemním plynem vlivem zdražení těchto komodit na světových trzích. Naopak příznivý vliv měl v listopadu meziročně vyšší přebytek obchodu s elektřinou a plynem. K meziročně vyšší hodnotě vyvezeného i dovezeného zboží přispívají zejména rostoucí ceny energií a vstupních surovin, naopak opačným směrem působí útlum obchodu s motorovými vozidly a jejich díly. Údaje v kumulaci naznačují, že jak vývoz, tak dovoz budou i přes projevující se logistické problémy v letošním roce vyšší i ve srovnání s rekordním rokem 2019. Vývoz je v součtu od ledna do listopadu oproti roku 2019 vyšší o 175 mld. Kč, tedy o 5,1 %, meziročně pak o 427 mld. Kč, tedy o 13,4 %. Ještě vyšší růst v kumulaci zaznamenal dovoz, který k roku 2019 vzrostl o 9,5 % a meziročně o 19,0 %. Díky tomu můžeme očekávat výsledek obchodní bilance za rok 2021 na mnohem nižší úrovni, než na jaký jsme byli v minulých letech zvyklí,uvedla náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod Martina Tauberová.

Podle předběžných údajů ČSÚ v listopadu vývoz meziročně vzrostl o 8,1 % (na 380,4 mld. Kč) a dovoz o 17,1 % (na 374,7 mld. Kč). Bilance zahraničního obchodu skončila přebytkem 5,7 mld. Kč, což byl meziročně o 26,3 mld. Kč horší výsledek. Celkové saldo zahraničního obchodu se zbožím nepříznivě ovlivnil zejména meziročně vyšší deficit obchodu s ropou a zemním plynem o 7,6 mld. Kč, a to v důsledku růstu cen na světových trzích. Dále se prohloubil schodek obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji o 7,2 mld. Kč a základními kovy o 5,1 mld. Kč. Přebytek obchodu s motorovými vozidly meziročně klesl o 4,5 mld. Kč. Naopak příznivý vliv na celkové saldo měl hlavně větší přebytek obchodu s elektřinou, plynem, párou a klimatizovaným vzduchem o 8,3 mld. Kč vlivem růstu ceny i vyššího vyvezeného množství elektřiny. Zvýšil se také přebytek u produktů souvisejících s odpady o 1,1 mld. Kč.

Z teritoriálního pohledu vybraných zemí se zvýšil meziročně nejvíce vývoz do Rakouska (o 28,7 %), Švýcarska (o 26,8 %) a na Slovensko (o 24,3 %). Vývoz do Německa vzrostl o 8,1 %. Z komoditního hlediska vzrostl vývoz u všech hlavních skupin SITC vyjma strojů a dopravních prostředků. Nejvíce stoupl u minerálních paliv a maziv (o 285,5 %) a u surovin (o 38,0 %). U nejvýznamnější položky stroje a dopravní prostředky došlo meziročně k poklesu vývozu o 4,9 %, naopak dovoz vzrostl o 2,8 %.

Meziměsíčně (po sezónním očištění) vzrostl vývoz o 6,0 % a dovoz o 2,2 %.

Za leden až listopad dosáhl přebytek obchodní bilance 16,4 mld. Kč, což je meziročně o 147,6 mld. Kč méně. Od začátku roku stoupl meziročně vývoz o 13,4 % a dovoz o 19,0 %.

Podle předběžných údajů v pojetí pohybu zboží přes hranice hodnota vývozu v listopadu vzrostla meziročně o 3,7 % na 474,0 mld. Kč, hodnota dovozu o 10,3 % na 432,1 mld. Kč. Bilance zahraničního obchodu skončila přebytkem ve výši 41,9 mld. Kč, což je meziročně o 23,3 mld. Kč méně. Za leden až listopad dosáhl celkový přebytek obchodní bilance 329,6 mld. Kč, což je o 111,1 mld. Kč méně než ve stejném období loňského roku. Vývoz byl meziročně vyšší o 11,3 % a dovoz o 15,7 %.

Více informací na stránkách ČSÚ.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/statistiky-zahranicniho-obchodu/komentar-ministerstva-prumyslu-a-obchodu...

Výsledky firem - tržby, zisk

Pá 17:44 Co se děje ve firmách? (Patria Finance) Investice
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.