Úvodní stránka

Publikováno:
9.12.2020
Autor:
Sekce EU a zahraničního obchodu 51000

Bilance zahraničního obchodu za říjen 2020 skončila přebytkem 33,4 mld. Kč, který byl meziročně o 24,4 mld. Kč vyšší.


„Zahraniční obchod se zbožím v říjnu zopakoval výborný výsledek ze září a meziročně vykázal vyšší přebytek obchodní bilance a vyšší hodnotu vyvezeného zboží. Pozitivně tak lze hodnotit potvrzený restart některých odvětví, která doháněla jarní výpadky ve výrobě. Tato skutečnost se nyní projevuje již druhý měsíc růstem vývozu, jehož tempo bylo nejvyšší od září 2019. Naopak objem dovezeného zboží byl meziročně opět nižší, nicméně tempo poklesu zpomalilo. Oproti jarnímu uzavření ekonomiky, průmysl nebyl v říjnu tolik zasažen, což lze pozorovat na obchodu s motorovými vozidly. Příznivě působí i dobré výsledky našeho hlavního obchodního partnera - Německa, kam také z ČR směřoval rekordní objem zboží v hodnotě 114 mld. Kč. Obchodní bilance se drží v kladném pásmu již pátý měsíc v řadě,“ uvedla náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod Martina Tauberová.

Podle předběžných údajů vývoz meziročně vzrostl o 5,6 % (na 359,6 mld. Kč), dovoz naopak klesl o 1,7 % (na 326,2 mld. Kč). Bilance zahraničního obchodu skončila přebytkem 33,4 mld. Kč, který byl meziročně o 24,4 mld. Kč vyšší. Celkové saldo zahraničního obchodu se zbožím příznivě ovlivnil především meziročně vyšší přebytek bilance motorových vozidel o 7,7 mld. Kč, a to zejména díky růstu jejich vývozu o 9,3 mld. Kč. Kladný vliv měl také menší deficit bilance s ropou a zemním plynem o 4,1 mld. Kč v důsledku nižších cen na světových trzích a poklesu dovezeného množství. Dále došlo ke zlepšení bilance základních kovů, kde se zmenšil schodek o 2,9 mld. Kč. Zvýšil se přebytek bilance kovodělných výrobků a ostatních dopravních prostředků shodně o 1,7 mld. Kč a strojů a zařízení o 1,6 mld. Kč. Z teritoriálního pohledu u vybraných zemí se meziročně zvýšil nejvíce vývoz do Turecka (o 43,3 %), Korejské republiky (o 36,3 %) a Ruské federace (o 18,7 %). Vývoz do Německa se zvýšil o 11,2 % a na Slovensko o 1,1 %. Z komoditního hlediska nejvýznamnější položka stroje a dopravní prostředky vykázala růst vývozu o 8,0 % a dovozu o 2,8 %.

Meziměsíčně (po sezónním očištění) se zvýšil vývoz o 4,7 % a dovoz o 3,4 %. 

Za leden až říjen dosáhl přebytek obchodní bilance 142,1 mld. Kč, což je o 0,4 mld. Kč více než ve stejném období loňského roku. Vývoz byl meziročně nižší o 7,9 % a dovoz o 8,2 %.

Podle předběžných údajů v pojetí pohybu zboží přes hranice vzrostla hodnota vývozu v říjnu meziročně o 4,9 % na 452,2 mld. Kč, hodnota dovozu naopak klesla o 2,1 % na 382,7 mld. Kč. Bilance zahraničního obchodu skončila přebytkem ve výši 69,5 mld. Kč, což je meziročně o 29,3 mld. Kč více. Za leden až říjen dosáhl celkový přebytek obchodní bilance 387,6 mld. Kč, což je o 15,8 mld. Kč méně než ve stejném období loňského roku. Vývoz byl od počátku roku meziročně nižší o 6,6 % a dovoz o 6,9 %.

Více informací na stránkách ČSÚ.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/statistiky-zahranicniho-obchodu/komentar-ministerstva-prumyslu-a-obchodu...

Výsledky firem - tržby, zisk

Čt 08:35 Tržby v Maďarsku se snížily (ČSOB-Dealing) Investice
Čt 08:25 CZE: Příznivý vývoj maloobchodu (Česká spořitelna) Makroekonomika
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.