Úvodní stránka

Publikováno:
15.12.2021
Autor:

V říjnu pokračoval trend zvyšování dovozu a klesajícího exportu.


Zahraniční obchod se zbožím v říjnu skončil po páté v řadě deficitem obchodní bilance, způsobeným jako v minulých měsících zvyšujícími se dovozy a již druhý měsíc klesajícími vývozy. Dovoz významně ovlivňoval zejména růst cen fosilních paliv i zvyšováním zásob zemního plynu před zimou. Meziroční pokles vývozu o 7,5 % byl způsoben relativně vysokou říjnovou srovnávací základnou minulého roku, kdy byl na podzim doháněn jarní výpadek, zároveň se však projevuje pokles zahraničních zakázek zvláště v automobilovém průmyslu a nedostatek komponent pro výrobu – vývoz motorových vozidel poklesl v říjnu o 31,3 %. Od počátku roku je však vývoz kumulovaně meziročně vyšší o 14,0 % a oproti roku 2019 pak o 3,9 %. Dovoz v kumulaci meziročně přidal 19,2 %, při srovnání s rokem 2019 je vyšší o 8,5 %. Na základě aktuálních výsledků a z důvodu přetrvávajících problémů v oblasti dodávek a silného růstu cen energií a surovin však nelze do konce roku očekávat výrazné zlepšení obchodní bilance,uvedla náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod Martina Tauberová.

Podle předběžných údajů ČSÚ v říjnu vývoz meziročně klesl o 7,5 % (na 331,6 mld. Kč), zatímco dovoz stoupl o 6,9 % (na 349,8 mld. Kč). Bilance zahraničního obchodu skončila schodkem 18,2 mld. Kč, což byl meziročně o 49,4 mld. Kč horší výsledek. Celkové saldo zahraničního obchodu se zbožím nepříznivě ovlivnil zejména meziročně větší deficit obchodu s ropou a zemním plynem o 19,8 mld. Kč, a to vlivem růstu cen na světových trzích i vyššího dovezeného množství. Klesl také přebytek obchodu s motorovými vozidly o 13,8 mld. Kč a prohloubilo se pasivum obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji o 5,7 mld. Kč a základními kovy o 5,3 mld. Kč. Kladné saldo strojů a zařízení se snížilo o 3,2 mld. Kč. Naopak příznivý vliv na celkové saldo měl hlavně vyšší přebytek bilance u komodit ze skupiny elektřina, plyn a pára o 5,2 mld. Kč vlivem růstu ceny a vyššího vyvezeného množství elektřiny a u produktů souvisejících s odpady o 1,1 mld. Kč. Deficit bilance základních farmaceutických výrobků se zmenšil o 1,3 mld. Kč.

Z teritoriálního pohledu u vybraných zemí se zvýšil meziročně nejvíce vývoz do Rakouska (o 10,3 %), na Slovensko (o 8,1 %) a do Nizozemska (o 7,2 %). Vývoz do Německa se snížil o 8,8 %. Z komoditního hlediska vzrostl vývoz nejvíce u minerálních paliv a maziv (o 185,6 %) a u surovin (o 26,5 %). Nejvyšší pokles byl zaznamenán opět u strojů a dopravních prostředků (o 20,2 %), kde došlo zároveň i ke snížení dovozu o 10,5 %. 

Meziměsíčně (po sezónním očištění) vzrostl vývoz o 2,7 % a dovoz o 2,3 %.

Za leden až říjen dosáhl přebytek obchodní bilance 10,1 mld. Kč, což představovalo meziroční pokles o 121,9 mld. Kč. Od začátku roku stoupl meziročně vývoz o 14,0 % a dovoz o 19,2 %.

Podle předběžných údajů v pojetí pohybu zboží přes hranice hodnota vývozu v říjnu klesla meziročně o 8,8 % na 417,0 mld. Kč, hodnota dovozu naopak stoupla o 2,0 % na 397,8 mld. Kč. Bilance zahraničního obchodu skončila přebytkem ve výši 19,1 mld. Kč, což je meziročně o 47,9 mld. Kč méně. Za leden až říjen dosáhl celkový přebytek obchodní bilance 289,1 mld. Kč, což je o 86,3 mld. Kč méně než ve stejném období loňského roku. Vývoz byl meziročně vyšší o 12,2 % a dovoz o 16,3 %.

Více informací na stránkách ČSÚ.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/statistiky-zahranicniho-obchodu/komentar-ministerstva-prumyslu-a-obchodu...

Výsledky firem - tržby, zisk

Čt 14:00 Výsledky aukcí SPP za rok 2024 (30.5.2024) (Ministerstvo financí ČR) Dluhopisy
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.