Úvodní stránka

Publikováno:
7.10.2019
Autor:
Sekce EU a zahraničního obchodu 51000

Pokles dovozu přispěl ke zlepšení bilance zahraničního obchodu se zbožím.


Zahraniční obchod se zbožím v srpnu zaznamenal nejslabší výsledek od počátku tohoto roku. Hodnota vyvezeného i dovezeného zboží byla meziročně nižší, nicméně obchodní bilance vykázala meziročně vyšší přebytek, a to především vlivem horších dovozních výsledků a kladnému příspěvku obchodu s motorovými vozidly. Na vývoj zahraničního obchodu mělo také příznivý vliv snížení cen ropy a zemního plynu na světových trzích. Záporně se projevil meziročně nižší počet pracovních dní, kterých bylo o jeden den méně a vliv dovolených ve výrobních provozech. Vzhledem k dobrému výkonu od začátku tohoto roku, který překonal loňské období, má tuzemský zahraniční obchod stále dobrou kondici a potenciál dosáhnout při stabilnějších podmínkách globálního vývoje opět vysokého přebytku,“ uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu pro EU a zahraniční obchod Vladimír Bärtl.

Podle metodiky národního pojetí v srpnu hodnota vývozu meziročně klesla o 2,7 % na 278,4 mld. Kč, hodnota dovozu o 7,9 % na 269,8 mld. Kč. Bilance zahraničního obchodu skončila přebytkem 8,6 mld. Kč ve srovnání se schodkem 6,8 mld. Kč ve stejném měsíci před rokem. Podle předběžných údajů ČSÚ bilance zahraničního obchodu se státy EU28 skončila přebytkem ve výši 54,3 mld. Kč a byla tak meziročně vyšší o 8,2 mld. Kč. Schodek obchodu se státy mimo EU se zmenšil o 7,7 mld. Kč na 44,2 mld. Kč. Celkovou bilanci a její komoditní strukturu příznivě ovlivnil především meziročně vyšší přebytek bilance motorových vozidel o 5,9 mld. Kč, hlavně díky růstu jejich vývozu o 4,6 mld. Kč. Nižší byl deficit u bilance počítačů, elektronických a optických přístrojů o 2,9 mld. Kč, ropy a zemního plynu o 2,6 mld. Kč (vlivem nižších cen na světových trzích) a chemických látek a přípravků o 1,2 mld. Kč. Kladné saldo ostatních dopravních prostředků a zařízení bylo vyšší o 1,2 mld. Kč.

Za leden až srpen dosáhl celkový přebytek obchodní bilance v národním pojetí 117,5 mld. Kč, což je o 41,6 mld. Kč více než ve stejném období loňského roku. Vývoz byl meziročně vyšší o 3,5 % a dovoz o 1,8 %.

Podle přeshraniční statistiky se snížila hodnota vývozu meziročně o 0,1 % na 342,5 mld. Kč a hodnota dovozu o 6,2 % na 310,3 mld. Kč. Bilance zahraničního obchodu skončila přebytkem 32,2 mld. Kč, meziročně vyšším o 20,2 mld. Kč. Podle předběžných údajů zahraničního obchodu z teritoriálního pohledu vzrostl nejvíce vývoz do Spojeného království, meziročně o 2,8 % a do Německa o 1,5 %. Nejvíce klesl do Rakouska o 11,2 %, na Slovensko byl nižší o 2,5 %. Do Číny se snížil o 10,5 %, Ruské federace o 4,0 % a do Spojených států amerických o 1,3 %. Do EU se zvýšil vývoz meziročně o 0,4 %, avšak do eurozóny klesl o 0,2 % a do teritorií mimo EU o 2,4 %. Z komoditního hlediska je hodnotově nejvýznamnější položkou vývoz strojů a dopravních prostředků, který v srpnu meziročně vzrostl o 3,3 % (o 6,4 mld. Kč). Další objemově významné komodity, polotovary a materiály, vykázaly pokles exportu o 8,2 % (o 4,3 mld. Kč) a průmyslové spotřební zboží o 4,0 % (o 1,7 mld. Kč). Dovoz strojů a dopravních prostředků meziročně klesl o 5,1 % (o 7,7 mld. Kč). Dovoz minerálních paliv se snížil o 20,6 % (o 4,7 mld. Kč), z toho dovoz ropy byl nižší hodnotově o 3,9 %, objemově ale vyšší o 10,8 %, dovoz plynu klesl hodnotově o 51,8 % a objemově o 14,1 %.

Za leden až srpen dosáhl celkový přebytek obchodní bilance v pojetí přeshraniční statistiky 337,2 mld. Kč, což je o 92,9 mld. Kč více než ve stejném období loňského roku, protože vývoz letos rostl prozatím o 5,2 % a dovoz jen o 2,1 %.

Více informacích na webu ČSÚ.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/statistiky-zahranicniho-obchodu/komentar-ministerstva-prumyslu-a-obchodu...

Výsledky firem - tržby, zisk

Čt 14:00 Výsledky aukcí SPP za rok 2024 (30.5.2024) (Ministerstvo financí ČR) Dluhopisy
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.