Úvodní stránka

Publikováno:
25.5.2023
Autor:
51700

Zboží dvojího použití, zboží dvojího užití, kontrola vývozu, právní úprava unijní a národní, vývozní povolení, zprostředkovatelské služby, druhy vývozních povolení, kontaktní osoby.



Oddělení mezinárodních kontrolních režimů se zabývá povolovacím řízením při obchodování se zbožím a technologiemi tzv. dvojího použití. Jedná se o takové druhy zboží, software a technologie, které se používají převážně pro civilní účely, jsou však použitelné i pro vojenské účely. Zahraniční obchod s uvedeným zbožím je s ohledem na jeho citlivost sledován mezinárodními kontrolními uskupeními, v nichž Česká republika participuje s cílem aktivně a zodpovědně přistupovat k plnění jejich zásad v oblasti mnohostranné výměny zboží (Wassenaarské ujednání, Skupina jaderných dodavatelů , Australská skupina  a Režim kontroly raketových technologií ).

Kontrolní činnost, prováděná v mezinárodním měřítku v rámci zmíněných kontrolních uskupení, obecně nezakazuje ani neomezuje legální vývoz kontrolovaného zboží. Jednotlivé dodávky však nejsou povolovány, pokud existuje riziko jejich zneužití pro účely neodůvodněného hromadění konvenčních zbraní anebo výroby a šíření zbraní hromadného ničení. Zdánlivě negativní prvky kontrolního systému, zejména zvýšené nároky na ověřování konečného užití na úrovni podnikatele nebo státního (povolovacího) orgánu, spojené v některých případech i s určitým časovým posunem realizace dodávky kontrolovaného zboží, ve své podstatě napomáhají předcházet možnému poškození zahraničněpolitických nebo bezpečnostních zájmů státu, stejně jako poškození obchodních zájmů podnikatele, a to i neúmyslným zapojením se do nežádoucích aktivit.

Pro kontrolu zboží a technologií dvojího užití platí legislativa ES a národní prováděcí právní předpisy včetně sankcí za jejich porušení.


Právní úprava

Seznam předpisů:

  • nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2021/821, kterým se zavádí režim Unie pro kontrolu vývozu, zprostředkování, technické pomoci, tranzitu a přepravy zboží dvojího užití (přepracované znění) (dále jen „nařízení (EU) č. 2021/821“) - nahradilo nařízení Rady (ES) č. 428/2009, kterým se zavádí režim Společenství pro kontrolu vývozu, přepravy, zprostředkování a tranzitu zboží dvojího užití, které je zrušeno.​​​​

           Odkazy na zrušené nařízení Rady (ES) č. 428/2009 v dokumentech publikovaných Licenční správou MPO se považují za odkazy na nařízení (EU) č. 2021/821 v souladu se srovnávací tabulkou obsaženou v příloze VI.

Příloha I nařízení (EU) č. 2021/821 - seznam kontrolovaného zboží - je každoročně aktualizována a poslední platné znění je dáno nařízením Komise v přenesené pravomoci (EU) 2023/2616 ze dne 15. září 2023.

Příloha IV nařízení (EU) č. 2021/821 uvádí seznam vybraných položek zboží, podléhající kontrole při přepravě mezi členskými státy EU a pro tuto přepravu je vyžadováno povolení.

Konsolidovanou verzi nařízení (EU) č. 2021/821 je možné vyhledat na stránkách EUR—Lex.

  • zákon č. 594/2004 Sb., jímž se provádí režim Evropských společenství pro kontrolu vývozu, přepravy, zprostředkování a tranzitu zboží dvojího užití, ve znění pozdějších zákonů (změněn zákony č. 343/2010 Sb., č. 281/2009 Sb., č. 243/2016 Sb., č. 183/2017 Sb. a 383/2022 Sb. Sb).

Závazné texty zákona č. 594/2004 Sb. a novelizujících zákonů jsou zveřejněny ve Sbírce zákonů (v elektronické podobě přístupné na: http://aplikace.mvcr.cz/sbirka-zakonu/). Níže je možno stáhnout pracovní verzi úplného znění zákona č. 594/2004 Sb.

Tento zákon implementuje také opatření přijatá dokumentem Společná akce Rady [pdf, 440 kB](2000/401/SZBP) ze dne 22. června 2000 o kontrole technické pomoci týkající se určitých vojenských konečných použití (§ 12 Poskytování technické pomoci).

  • nařízení vlády č. 30/2023 ze dne 25. ledna 2023, kterým se provádějí některá ustanovení zákona č. 594/2004 Sb., jímž se provádí režim Evropských společenství pro kontrolu vývozu, přepravy, zprostředkování a tranzitu zboží dvojího užití, ve znění pozdějších předpisů

Toto nařízení upravuje rozsah údajů týkajících se obchodů zrealizovaných na základě a) registrace k využívání všeobecných vývozních povolení, b) individuálního vývozního povolení, souhrnného vývozního povolení nebo povolení k poskytnutí zprostředkovatelských služeb, nebo c) povolení pro přepravu zboží dvojího použití uvnitř Společenství.


Individuální a souhrnné povolení

Vývozem se rozumí dodávky kontrolovaného zboží do třetích zemí. V případech, na které se nevztahuje všeobecné vývozní povolení Společenství, je potřeba požádat o individuální povolení nebo souhrnné povolení pro vývoz. Za vývoz je považován i přenos software nebo technologie elektronickými prostředky, faxem nebo telefonem do místa určení mimo území Společenství. Seznam tohoto kontrolovaného zboží je uveden v příloze č. I nařízení (EU) č. 2021/821.

Žádosti o individuální vývozní povolení nebo souhrnné vývozní povolení podává vývozce ministerstvu písemně, a to s využitím elektronického formuláře.

Elektronické formuláře žádostí o individuální nebo souhrnné vývozní povolení, o povolení pro zprostředkovatelské služby a také o mezinárodní dovozní certifikát a vysvětlivky k jejich vyplnění jsou ke stažení v samostatné části. Současně jsou ke stažení doporučené vzory prohlášení konečného uživatele (v anglickém jazyce).

Povolení vydané LS MPO lze předložit kterémukoliv celnímu úřadu, kde probíhá celní řízení, a to nejen v ČR, ale i v jiném členském státě. Členské státy mohou ve smyslu nařízení určit jen některý celní úřad k projednávání vývozu zboží dvojího použití, ale ČR a většina členských států toto v praxi neomezuje. I když povolení vydávaná jednotlivými státy mají jednotnou formu, stejné údaje jsou umístěny na stejném místě, mohou zahraniční celní úřady žádat předložení dokumentů v příslušném jazyce, tzn. překlad. Země, ve které bude probíhat celní řízení, musí být uvedena v kolonce č. 12 povolení, tzn. musí být uvedena již v žádosti.

Celnímu úřadu v ČR lze předložit i povolení vydané jiným členským státem za účelem celního řízení. Také český celní úřad může vyžadovat překlad dokumentů. Česká firma musí mít zmocnění od zahraničního vývozce k celnímu projednání vývozu. V kolonce č. 12 povolení pak musí být uvedena ČR jako země, ve které proběhne celní řízení.

Vývozce po ukončení dodávek vrátí ministerstvu výtisk uděleného povolení s odpisovým listem potvrzeným celním úřadem nejpozději do 15 dnů po ukončení jeho platnosti. V případě povolení pro přepravu vrátí osoba, které bylo povolení uděleno, po ukončení dodávek zpět ministerstvu příslušný výtisk povolení s odpisovým listem, na který uvede objem realizovaných dodávek a tento údaj potvrdí svým podpisem. V této souvislosti upozorňujeme, že čl. 11 čl. 9 nařízení (EU) č. 2021/821 v případě přepravy jakéhokoliv kontrolovaného zboží dvojího užití (tzn. všech položek, uvedených na seznamu — příloha I) ukládá povinnost označovat v obchodních dokladech, že se jedná o kontrolovanou položku dvojího užití a v případě vývozu z Unie je nutné vývozní povolení (např. referencí na nařízení(EU) č. 2021/821).


Povolení k poskytnutí zprostředkovatelských služeb

Zprostředkovatelskými službami se rozumí sjednávání nebo organizování operací týkajících se nákupu, prodeje nebo dodávek zboží dvojího užití ze třetí země do jakékoliv jiné třetí země nebo prodej nebo nákup zboží dvojího užití, které je umístěno ve třetích zemích za účelem jejich přepravy do jiné třetí země.

Zprostředkovatelem se rozumí jakákoliv fyzická nebo právnická osoba nebo jakékoli partnerství, které poskytují zprostředkovatelské služby z celního území Unie na území třetí země.

Povolení pro poskytování zprostředkovatelských služeb u zboží dvojího užití uvedeného v příloze I je vyžadováno, pokud byl zprostředkovatel informován příslušným orgánem, že příslušné zboží je nebo může být celé nebo zčásti určeno k jakémukoli použití v souvislosti se zbraněmi hromadného ničení nebo k vojenskému konečnému použití (čl. 6 nařízení (EU) č. 2021/821).

Žádosti o povolení k poskytnutí zprostředkovatelských služeb podává zprostředkovatel ministerstvu písemně, a to s využitím elektronického formuláře.

Elektronické formuláře žádostí o individuální nebo souhrnné vývozní povolení, o povolení pro zprostředkovatelské služby a také o mezinárodní dovozní certifikát a vysvětlivky k jejich vyplnění jsou ke stažení v samostatné části. Současně jsou ke stažení doporučené vzory prohlášení konečného uživatele (v anglickém jazyce).


Všeobecná povolení

Vývozy některých kontrolovaných položek dvojího užití v rozsahu stanoveném nařízením nařízení (EU) č. 2021/821 do některých specifických míst určení je možné uskutečnit na základě Všeobecných vývozních povolení Unie uvedených v příloze II tohoto nařízení.

  • Všeobecné vývozní povolení Unie č. EU001 — Vývoz do Austrálie, Kanady, Japonska, Norska, na Nový Zéland, na Island, do Švýcarska včetně Lichtenštejnska, do Spojených států amerických, do Spojeného království
  • Všeobecné vývozní povolení Unie č. EU002 — Povolení pro vývoz určitého zboží dvojího užití do určitých míst určení
  • Všeobecné vývozní povolení Unie č. EU003 — Vývoz po opravě/výměně
  • Všeobecné vývozní povolení Unie č. EU004 — Dočasný vývoz na výstavu nebo veletrh
  • Všeobecné vývozní povolení Unie č. EU005 — Telekomunikace
  • Všeobecné vývozní povolení Unie č. EU006 — Chemické látky
  • Všeobecné vývozní povolení Unie č. EU007 — Vývoz softwaru a technologií v rámci skupiny
  • Všeobecné vývozní povolení Unie č. EU008 — Šifrování

Využívání Všeobecných vývozních povolení se řídí podmínkami uvedenými v jednotlivých všeobecných vývozních povoleních a vývozce, který hodlá vyvážet zboží dvojího použití na základě některého z nich, musí postupovat v souladu s platnými ustanoveními § 6 zákona č. 594/2009 Sb. 

Vzor dopisu pro registraci k využívání všeobecných vývozních povolení (VVP) a elektronický formulář hlášemí o vývozech podle VVP jsou ke stažení v části Formulář žádostí o povolení a doporučené vzory

Všeobecné vývozní povolení ČR nebylo vydáno.


Mezinárodní dovozní certifikát

V případě, kdy zahraniční partner vyžaduje vyjádření státního orgánu, lze při dovozu do ČR na základě žádosti vydat mezinárodní dovozní certifikát (i v angličtině). Žádosti o mezinárodní dovozní certifikát žadatel ministerstvu písemně, a to s využitím elektronického formuláře.


Sankce

V případě nesplnění některého ustanovení nařízení Rady nebo zákona č. 594/2004 Sb., jímž se provádí režim Evropských společenství pro kontrolu vývozu zboží a technologií dvojího užití, v platném znění, mohou být vývozci nebo jakékoliv jiné osobě uloženy sankce podle § 17 odst. 2 nebo podle § 18 odst. 2 tohoto zákona nebo podle § 262, 263 a 264 zákona č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, v platném znění.


Kde se vyřizuje žádost o povolení, způsob podání žádosti, kontakty

Žádosti o povolení vyřizuje Licenční správa MPO, oddělení mezinárodních kontrolních režimů, Washingtonova 13, Praha 1. Poštovní adresa: Na Františku 32, Praha 1, 110 15.

Formuláře ke stažení, vysvětlivky k jejich vyplnění a vzorové formuláře Prohlášení konečného uživatele jsou dostupné v samostatném dokumentu Formuláře žádostí o povolení a doporučené vzory prohlášení konečného uživatele.


Kontaktní osoby:

Vedoucí oddělení:

Ing. Zora Ondrejčíková, tel.: 224855639, e-mail: ondrejcikova@mpo.cz

Pro obecné dotazy je také možné používat e-mail dual@mpo.cz. Tento email neslouží pro dotazy týkající se zařazování zboží či legislativy kontroly zahraničního obchodu se zbožím dvojího užití nebo omezujících opatření – sankcí. Takové dotazy spolu se všemi podklady ke zboží je třeba zaslat na kontakty uvedené na https://www.mpo.cz/cz/rozcestnik/kontakty/kontakty-na-ministerstvo-prumyslu-a-obchodu--22974/



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/licencni-sprava/mezinarodni-kontrolni-rezimy-zbozi-dvojiho-pouziti/zakla...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.