Úvodní stránka

Publikováno:
15.8.2019
Autor:
51200

Dne 14. srpna 2019 došlo k formálnímu předložení návrhu zákona o prověřování zahraničních investic vládě a Legislativní radě vlády.


Na základě závěrů mezirezortní pracovní skupiny pro posouzení dopadů možného prověřování zahraničních investic z důvodů bezpečnosti státu, která se sešla celkem čtyřikrát v období září 2018 až duben 2019, připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu návrh zákona o prověřování zahraničních investic. Po vypořádání připomínek vzešlých z mezirezortního připomínkového řízení byla nová verze návrhu zákona formálně předložena vládě. Návrhem se nyní bude zabývat Legislativní rada vlády. Po schválení vládou poputuje materiál do Parlamentu ČR.

Návrh zákona tak, jak byl předložen vládě, má v České republice vytvořit mechanismus spolupráce vnitrostátních orgánů, v rámci kterého stát bude moci monitorovat a z hlediska bezpečnosti státu kontrolovat přímé zahraniční investice reálně prováděné subjekty ze zemí mimo Evropskou unii. V případě, že bude prověřovaná investice vyhodnocena jako riziková, bude stát moci její podobu ovlivnit nastavením podmínek, za kterých může být realizována, popřípadě tuto investici zakázat nebo zpětně zrušit.

Investice, které budou směřovat do nejcitlivějších odvětví, jako je zbrojní průmysl, kritická infrastruktura nebo vývoj a výroba nejcitlivějšího zboží dvojího užití, budou muset investoři předem nahlásit a budou je moci uskutečnit teprve po získání povolení. Řízení o prověření tedy bude zahájeno u každé takové investice.

Všechny ostatní investice mohou být uskutečněny bez povolení, stát je však rovněž bude moci prověřit, a to až pět let zpětně. Návrh zákona uvádí seznam odvětví, na která se stát bude zejména soustředit. Aby se investoři mohli vyhnout nejistotě spojené s možností zpětného podmínění či zrušení investice, mohou dobrovolně požádat o potvrzení, že jejich investice je bezproblémová, a to v rámci tzv. konzultace. Povinně musí konzultace proběhnout pouze v případě investic do nejvýznamnějších společností působících v mediálním sektoru. Konzultace bude trvat maximálně 40 dnů a během ní bude rozhodnuto, zda je nutné investici ve správním řízení detailně prověřit, nebo takový postup již není nutný.

Samotné řízení o prověření zahraniční investice bude standardně ukončeno do 90 dní. Jeho výsledkem bude pozitivní stanovisko k investici, které vydá Ministerstvo průmyslu a obchodu, nebo omezující stanovisko (stanovení podmínek, zákaz nebo zrušení investice), které bude přijato vládou jako celkem.

V průběhu celého procesu prověřování a také během konzultací bude probíhat intenzivní spolupráce a komunikace mezi ústředním orgánem mechanismu Ministerstvem průmyslu a obchodu a dalšími ministerstvy a jinými státními orgány, které se zabývají bezpečnostními otázkami. K investicím se rovněž mohou vyjadřovat členské státy Evropské unie a Evropská komise, a to na základě nově přijatého unijního nařízení (viz článek v této sekci).

Zásadní bude rovněž komunikace mezi investorem a Ministerstvem průmyslu a obchodu. V případě zahájení prověřovacího řízení nebo konzultace bude povinností investora dodat ministerstvu základní informace o sobě samotném, o společnosti, do které hodlá investovat, a o investici jako takové. V případě nejasností nebo nesrovnalostí jej ministerstvo může vyzvat k dodání doplňujících informací. Zákon zajistí ochranu citlivých informací, např. těch, které budou obsahovat obchodní tajemství.

Návrh zákona je dostupný zde.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/proverovani-zahranicnich-investic/ministerstvo-prumyslu-a-obchodu-predlo...
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.