Úvodní stránka

Publikováno:
9.3.2018
Autor:
61600

Zvláštní důraz přitom klade na obsah podněcující k terorismu


Dne 1. března 2018 publikovala Evropská komise doporučení, jehož prostřednictvím společnosti a členské státy ještě důrazněji vyzývá k přijetí opatření k účinnějšímu odstraňování online dostupného ilegálního obsahu. Tato iniciativa navazuje na sdělení Boj proti nezákonnému obsahu online. Zvyšování odpovědnosti online platforem ze září 2017, ve kterém se Evropská komise         (v textu dále rovněž jako „Komise“) zavázala sledovat pokrok v této oblasti a posoudit, zda jsou zapotřebí další opatření k zajištění rychlého odhalování a odstraňování nezákonného obsahu online, včetně případných legislativních opatření, která by doplnila stávající právní rámec.

Sedmnáctistránkové doporučení se zaměřuje na všechny formy nezákonného obsahu na internetu od obsahu podněcujícího k terorismu, nenávisti a násilí, materiálů obsahujících pohlavní zneužívání dětí, padělání produktů až po porušování autorských práv. Komise tento dokument staví na pokroku, kterého bylo v dané oblasti dosaženo prostřednictvím dohod a nelegislativních opatření a vyzývá k ještě aktivnějšímu postupu. Pro účely tohoto doporučení definuje pojmy jako oznámení, důvěryhodný oznamovatel nebo doporučení. Specifický důraz přitom klade na teroristický obsah, který podle Komise představuje vážné nebezpečí pro občany a společnost jako celek.

Komise prostřednictvím doporučení apeluje na jasné stanovení systému pro zasílání oznámení, který by měl být jednoduše dostupný elektronickými prostředky. Takto nastavený mechanismus by měl zajistit zasílání přesných oznámení, na jejichž základě budou moci poskytovatelé hostingových služeb přijmout odpovědné rozhodnutí, zda je daný obsah nezákonný (případně je nezákonně zveřejněn) a má být jako takový odstraněn nebo znepřístupněn. Zvláštní pozornost je věnována možnosti zasílat protioznámení, jejichž uplatnění by mělo být poskytovatelům obsahu umožněno, pokud jimi nahraný obsah nebyl zjevně nezákonný. Tento postup by měl umožnit opětovně zpřístupnit obsah, který byl chybně odstraněn.

Komise rovněž doporučuje, aby poskytovatelé hostingových služeb přijali vhodná proaktivní opatření, která pomohou efektivněji bojovat s nezákonným obsahem. V případech, kdy je to vhodné, mohou mít tato opatření podobu automatizovaného nástroje pro označování nezákonného obsahu. Zvláštní bezpečnostní opatření, zejména lidský dohled a ověřování, by měla pojistit pečlivé posouzení obsahu označeného těmito automatizovanými nástroji.

Poskytovatelé hostingových služeb by na základě doporučení měli zavést také zvláštní kontaktní body pro komunikaci se státními autoritami a obsah oznámený kompetentními orgány by měli posuzovat přednostně, stejně jako v případě, kdy je obsah oznámen důvěryhodnými oznamovateli. Doporučením Komise apeluje na posílení spolupráce mezi jednotlivými poskytovateli hostingových služeb, kteří by měli sdílet zkušenosti, vhodná technologická řešení a dobrou praxi, což považuje za důležité zejména pro poskytovatele služeb disponující omezenými zdroji a expertízou.

Pokud jde o obsah týkající se terorismu, oproti výše jmenovanému sdělení Komise v doporučení upřesňuje, že tento obsah by měl být odstraněn do jedné hodiny poté, co jej platformě oznámily příslušné orgány nebo Europol. Členské státy by současně měly zajistit potřebné kapacity a zdroje nezbytné k boji proti obsahu podněcujícímu k terorismu v online prostředí.

Doporučením, které představuje nezávazné opatření a nemůže tak měnit legislativu EU, není dotčena ani směrnice 2000/31/ES o některých právních aspektech služeb informační společnosti, zejména elektronického obchodu, na vnitřním trhu („směrnice o elektronickém obchodu“) včetně  ustanovení o výjimkách z odpovědnosti, která obsahuje. Vychází však z oblasti působnosti směrnice o elektronickém obchodu, především pokud jde o možnost samoregulace v odvětví nebo možnost členských států stanovit konkrétní požadavky na odstranění nezákonného obsahu online. Doporučení vyzývá, aby členské státy pravidelně, nejlépe každé tři měsíce, předložily informace o odstraňování teroristického obsahu a každých šest měsíců komplexnější zprávu o odstraňování nelegálního obsahu. Komise bude v návaznosti na toto doporučení nadále sledovat opatření přijatá členskými státy, online platformami i jejich vzájemnou spolupráci a určí, zda jsou zapotřebí další kroky, včetně návrhu nových právních předpisů. V nadcházejících týdnech Komise rovněž zahájí veřejnou konzultaci k této problematice.

 



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/e-komunikace-a-posta/postovni-sluzby/sluzby-informacni-spolecnosti/evropska-komise-doporuc...

Vydaná opatření a zpravodajství

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V