Úvodní stránka

Publikováno:
19.8.2020
Autor:
61200


Dne 9. listopadu 2015 vláda České republiky schválila Program EXPANZE (Program), jež se následně stal vlajkovou lodí Ministerstva průmyslu a obchodu v oblasti realizace finančních nástrojů. Tento program umožňuje poskytovat podporu malým a středním podnikatelům dvěma typy finančních nástrojů, a to formou úvěrů a záruk. Celková alokace Programu v programovém období 2014 až 2020 činí 15,8 miliardy Kč.

S různými fázemi ekonomického cyklu se mění i potřeby trhu. Nejen z tohoto důvodu má ministerstvo možnost pružně reagovat aktualizací jednotlivých již vyhlášených výzev, přičemž rozsah a míra dané aktualizace reflektuje aktuální potřeby podnikatelů, kteří mnohdy napomáhají překonávat i nenadále společenské výzvy, jak se např. momentálně ukazuje v období s nižším objemem srážek a kalamitní situací spojenou s kůrovcem. Od 1. června 2017, kdy byl zahájen příjem prvních žádostí v úvěrové části EXPANZE, ministerstvo přistoupilo již k jejím několika aktualizacím a k 15. únoru 2019 byla spuštěna i záruční část Programu.

Flexibilita EXPANZE spočívá v možnosti dodatečně zařadit zvláštní podporované aktivity (ZPA), na které se vztahují výhodnější podmínky oproti těm standardním. V rámci ZPA je tak možno financovat projekty zaměřené na:

  • efektivní využívání vody v průmyslu - posílení aktivit průmyslových podniků v efektivnějšímu nakládání s vodou s cílem reagovat na rizika spojená s projevy sucha, tedy především potenciálního nedostatku vody pro zajištění výroby a tím možného snížení výkonu ekonomiky;
  • těžbu a zpracování kalamitního dřeva a na rozšíření a vznik nových skladovacích prostor ke skladování dřeva ze stromů napadených kůrovcem;
  • budování vysokorychlostního internetu;
  • materiálové a energetické využití odpadů;
  • podporu rodinných podniků splňující definici schválené vládou;
  • podporu podnikatelů na území Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského kraje (tzv. Uhelné regiony);
  • podporu infrastruktury určené primárně pro podnikání malých a středních podnikatelů – kancelářské prostory, sklady atd. (Podnikatelská centra).

 

Pro tyto projekty nabízí úvěrová část Programu EXPANZE (Expanze – úvěry) malým a středním podnikatelům z mimopražských regionů bezúročné úvěry až do výše 45 % způsobilých výdajů v rozmezí 650 tisíc – 60 miliónů Kč.

Zvýhodněné úvěry mají až 10 letou platnost s možností odkladu splátek jistiny maximálně na 4 roky a nejsou zatíženy žádnými dalšími poplatky. Navíc je pro podnikatele připraven finanční příspěvek na subvenci úrokové sazby u spolufinancujícího komerčního úvěru, který může dosahovat až 4 miliony Kč.

Záruční část Programu EXPANZE (Expanze – záruky) nabízí na podporu těchto druhů projektů záruku až do výše 80 % jistiny zaručovaného úvěru, který se pohybuje v rozmezí od 1 do 60 milionů Kč. Délka ručení nepřesahuje 10 let a úroková sazba zaručovaného úvěru závisí na dohodě mezi příjemcem podpory a spolupracující bankou.

Zatímco bezúročný úvěr z programu Expanze je stále možné využít pouze na rozvoj firmy, tedy k financování projektů investičního charakteru (pořízení strojů, zařízení, technologií a zároveň na výstavbu, rekonstrukci či pořízení staveb a zastavěných pozemků), záruku mohou živnostníci, malí a střední podnikatelé využít díky nové aktualizaci I. výzvy od 11. srpna 2020 i k financování svých provozních potřeb, jako je například pořízení materiálu, zásob, mzdy, náklady na energie, nájemné či úhrada dodavatelsko-odběratelských faktur.

Pro žadatele

Žádosti o podporu do výzev programu přijímá Národní rozvojová banka, a.s. Veškeré potřebné informace jsou dostupné na www.nrb.cz.

 


Dokumenty ke stažení:

Výzva EXPANZE - úvěry [pdf, 479 kB]

Výzva EXPANZE - záruky [pdf, 1085 kB]
 

 

Aktuality:

(Momentálně zde nejsou žádné zprávy)

 

Archiv dokumentů:

Výzva EXPANZE - úvěry [pdf, 741 kB]

Výzva EXPANZE - záruky [pdf, 643 kB]

 

(Vyhlášení aktualizace I. výzvy „Expanze – úvěry“ a „Expanze – záruky“ programu podpory Expanze (OP PIK)
Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo dne 2. 1. 2020 aktualizaci I. výzvy programu podpory Expanze. Výzvy rozšiřují podporu pro malé a střední podniky splňující definici rodinného podniku, kterou schválila vláda ČR 13. 5. 2019 (usnesení vlády č. 330). Úvěry a záruky budou poskytovány Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou, a.s. Veškeré další údaje, tj. pokyny pro žadatele a formuláře žádostí naleznou podnikatelé ZDE na webu ČMZRB, a.s.)

Výzva EXPANZE - úvěry_v2 [pdf, 1067 kB]

Výzva EXPANZE - záruky_v2 [pdf, 1038 kB]



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/financni-nastroje/program-expanze/program-expanze--249798
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V