Úvodní stránka

Publikováno:
16.4.2023
Autor:
Odbor výzkumu, vývoje a inovací

Systémový projekt s názvem "Technologická inkubace" je realizován Agenturou pro podporu podnikání a investic CzechInvest v rámci běžícího programu MPO na podporu inovací The Country for the Future, schváleného usnesením vlády ze dne 20. května 2019 č. 350, ve znění usnesení vlády ze dne 1. dubna 2020 č. 376.


Jde o tzv. "Systémový projekt v oblasti inovací" dle §2 odst. (2) písm i) Zákona o podpoře výzkumu a vývoje z veřejných prostředků a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o podpoře výzkumu a vývoje) č. 130/2002 Sb. Poskytovatelem účelové podpory je Ministerstvo průmyslu a obchodu. Příjemce podpory a tzv. operátorem projektu Technologická inkubace je Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest, která čerpá prostředky na systémové zabezpečení projektu Technologická inkubace a následně vybraným podnikům poskytuje přímou a nepřímou podporu dle § 3 odst. (2) písm f) Zákona o podpoře malého a středního podnikání, ve znění pozdějších předpisů č. 47/2002 Sb. Náplní projektu Technologická inkubace je vytvořit systém technologických inkubačních center (resp. tzv. hubů a BIC - Business Innovation Center) a jejich prostřednictvím přímo podporovat vznik a rozvoj start-up a spin-off společností v ČR.

Projekt Technologická inkubace odpovídá na Inovační strategii České republiky 2019-2030, především pak na pilíř rozvoje Národního start-up a spin-off prostředí. Cílem projektu Technologická inkubace je do konce roku 2025 vybrat cca 250 začínajících technologických firem, které vyvíjejí inovativní produkty či služby v oblastech trhu, které byly identifikovány pro české firmy jako perspektivní. Vybraným firmám bude poskytnuta přímá finanční podpora a dále jim bude poskytována nepřímá podpora ve formě kontinuálního mentoringu a intenzivní práce s firmou ze strany inkubačního týmu (systém přímé a nepřímé podpory je definován jako „inkubace“).

Co Technologická inkubace nabízí?

V rámci projektu Technologické inkubace získají vybrané technologické startupy přímou podporu ve výši 1 100 000–4 500 000 Kč a nepřímou podporu v hodnotě 500 000 Kč ve formě workshopů, seminářů, pomoci inkubačních manažerů, konzultací s odborníky na business a technologie, inkubaci v trvání až 2 roky, a to vše bez ztráty podílu ve firmě.

Do výzev vypsaných v rámci projektu Technologické inkubace mohou podat žádost o podporu obchodní korporace podle zákona 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech, založené za účelem podnikání, které jsou začínajícími malými a středními podniky s návazností na jeden z definovaných klíčových sektorů (kosmické technologie, pokročilé technologie a materiály, „Tech4Life “, kulturní a kreativní průmysl, mobilita, umělá inteligence a ekoinovace) se sídlem v České republice. Žádající subjekt nesmí být ke dni podání žádosti o podporu starší než 3 roky, resp. 5 let, je-li to zdůvodněno specifickými technologickými potřebami a charakterem žádosti.

Vyhlášené a plánované výzvy

První výzva projektu Technologická inkubace byla otevřena od 1. července 2022 do 17. srpna 2022. O podporu nakonec požádalo 117 z pre-inkubovaných startupů. Celkem jich bylo hodnoceno 103 a jednalo se o projekty z oblasti umělé inteligence, kreativního průmyslu, cirkulární ekonomiky a mobility. CzechInvest vydal rozhodnutí o poskytnutí podpory 37 startupům v celkové výší 98 milionů korun. Tyto startupy aktuálně kromě zaslaných financí využívají celé řady služeb, které CzechInvest nabízí, od profesionálního mentoringu až po propojení s klíčovými hráči díky tzv. hubům.

Druhá výzva projektu Technologické inkubace byla vyhlášena 18. května a uzavřena 19. června 2023. O podporu požádalo 196 startupů. Nejvyšší počet přihlášených startupů spadá do oblasti umělé inteligence (69), následují kreativní průmysly (54), EcoTech (46) a mobilita (27). Nejčastějším sídlem startupů je Praha (79), následuje Jihomoravský kraj (40) a Středočeský kraj s 18 žádostmi. Výzva bude vyhodnocena během měsíce září 2023. Druhá výzva přinesla řadu změn. Tou nejzásadnější je to, že se startupy již nehlásily přes datovou schránku, ale prostřednictvím informačního systému. Další novinkou bylo například zjednodušení dokumentů, které jsou nedílnou součástí žádostí.

Třetí výzva projektu Technologické inkubace je naplánována na říjen/listopad 2023. Třetí výzva bude určena také startupům z oblastí biotechnologií, pokročilých materiálů, zdravotnictví nebo bezpečnostních řešení. Tyto startupy se už nyní mohou hlásit do tzv. preinkubace. Čtveřici původních oblastí, do kterých se mohli žadatelé doposud hlásit, doplní Advanced Tech & Materials Hub, který podpoří startupy z odvětví pokročilých materiálů, výrobních technologií, mikro a nanoelektrotechniky a fotoniky, kvantových technologií a technologií vycházejících z výzkumu jaderné a částicové fyziky. Dále Tech4Life Hub, který pokrývá startupy pro zachování a ochranu života nebo zvýšení jeho komfortu. Do jeho působnosti spadají zdravotnictví, biotechnologie, ale rovněž bezpečnostní řešení. V rámci vznikajícího Space Hubu, který se zaměří na kosmické aktivity a průmysl, bude inkubace i nadále probíhat prostřednictvím ESA BIC Czech Republic a jeho výzev. Napojení na Technologickou inkubaci umožní propojení sektoru se startupovou komunitou v dalších oblastech a rozšíří celkovou podporu.

Dodatečné informace a aktuální výzvy

Další informace naleznete na webových stránkách Agentrury CzechInvest - https://www.czechinvest.org/cz/Sluzby-pro-startupy/Technologicka-inkubace



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/podpora-vyzkumu-a-vyvoje/technologicka-inkubace-startupu/technologicka-inkubace-...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V