Úvodní stránka

Publikováno:
16.4.2023
Autor:

Informace o programech podpory výzkumu a vývoje TRIO a TREND


Program TRIO

Program TRIO byl schválen usnesením vlády ze dne 25. května 2015 č. 379. Usnesením vlády ze dne 30. 4. 2018 č. 280 bylo schváleno upravené znění programu TRIO. Schválené změny zahrnují prodloužení trvání programu (financování vybraných projektů výzkumu a vývoje) o jeden rok, tj. do roku 2022 včetně, a navýšení rozpočtu programu tak, aby umožnil vyhlášení čtvrté veřejné soutěže na výběr projektů k podpoře. Program TRIO byl realizován formou veřejných soutěží ve výzkumu, experimentálním vývoji a inovacích podle zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací.

Program byl zaměřen na rozvoj potenciálu České republiky v oblasti klíčových technologií (KETs) jako jsou fotonika, mikroelektronika a nanoelektronika, nanotechnologie, průmyslové biotechnologie, pokročilé materiály a pokročilé výrobní technologie. Podrobnější informace jsou uvedeny v sekci novinky a aktuality.

Upozorňujeme, že stále probíhá sběr hlášení o přínosech podpořených projektů v termínech uvedených ve Smlouvě o poskytnutí podpory (článek VI.). Předepsaný formulář je k dispozici ZDE. Případné dotazy zasílejte na elektronickou adresu  jurka@mpo.cz.

Program TREND

Program na podporu průmyslového výzkumu a experimentálního vývoje TREND (dále jen „Program“) byl schválen usnesením vlády č. 202 ze dne 25. března 2019. Garantem realizace Programu je Ministerstvo průmyslu a obchodu, poskytovatelem podpory je Technologická agentura České republiky.

Hlavním cílem Programu je zvýšení mezinárodní konkurenceschopnosti podniků, především rozšířením jejich trhů v zahraničí, pronikáním na trhy nové či posunem výše v globálních hodnotových řetězcích. Vedlejšími cíli Programu je zvýšení počtu podniků provádějících vlastní výzkumné a vývojové aktivity a posílení orientace výzkumných organizací na mezinárodně konkurenceschopný aplikovaný výzkum s přínosy pro průmysl a společnost. Toho bude dosaženo především prostřednictvím podpory výzkumných projektů zaměřených na zvýšení využití moderních způsobů výroby, jejího plánování, řízení a distribuce produktů podle principů iniciativy Průmysl 4.0 v klíčových aplikačních odvětvích identifikovaných strategickými dokumenty a iniciativami České republiky a Evropské unie, především Národní RIS3 strategií.

Program TREND, do kterého stát v letech 2020-2027 vloží téměř deset miliard korun, cílí na podniky a jejich konkurenceschopnost, ale umožní i zapojení pracovišť výzkumných organizací, včetně vysokých škol nebo ústavů Akademie věd ČR.

ZAMĚŘENÍ PROGRAMU

V Programu budou podporovány projekty, jejichž cílem je dosažení konkrétního aplikovaného výsledku výzkumu a vývoje s doloženým způsobem následného uplatnění v praxi. Projekty budou zaměřené na následující technologické znalostní domény:

  • Výrobní technologie (Pokročilé výrobní technologie, Pokročilé materiály, Nanotechnologie, Průmyslové biotechnologie)
  • Digitální technologie (Mikro a nanoelektronika, Fotonika, Umělá inteligence)
  • Kybernetické technologie (Zabezpečení a konektivita)

DOBA TRVÁNÍ PROGRAMU

Doba trvání Programu je stanovena na 1. 1. 2020 – 31. 12. 2027. První veřejná soutěž ve výzkumu, experimentálním vývoji a inovacích na výběr projektů do Programu bude vyhlášena v roce 2019 se zahájením poskytování podpory v roce 2020. Následně budou veřejné soutěže vyhlašovány každoročně v období 2020 až 2023 se zahajováním poskytování podpory v letech 2021 až 2024. Předpokládaná délka trvání projektů v Programu je maximálně 60 měsíců. Doba trvání projektů nesmí přesáhnout dobu trvání Programu.

PODPROGRAMY

Pro účely dosažení cíle je Program členěn na 2 podprogramy.

  • Podprogram 1 „Technologičtí lídři“

V souladu s cíli Programu se podprogram 1 zaměří na podporu tvorby výsledků výzkumu a vývoje a jejich využívání pro vlastní podnikatelskou činnost, zejména pro zefektivnění výroby, zavádění nových výrobků či služeb. Hlavním uchazečem v podprogramu je vždy podnik, který má možnost řešit projekt samostatně a nebo ve spolupráci s dalšími podniky či výzkumnými organizacemi.

  • Podprogram 2 „Nováčci“

Cílem podprogramu je nastartování vlastních výzkumných a vývojových aktivit u podniků, které doposud nerealizovaly na pravidelné bázi vlastní výzkumné aktivity ani nákup služeb od výzkumných organizací. Hlavním uchazečem v podprogramu je vždy podnik, který řeší projekt v účinné spolupráci s alespoň jednou výzkumnou organizací.

CELKOVÉ VÝDAJE NA PROGRAM

Celkové výdaje na Program jsou rozvrženy v souladu s předpokládaným postupným vyhlašováním jednotlivých veřejných soutěží a očekávanou průměrnou intenzitou podpory 65 % a činí 14 923 mil. Kč, z toho 9 700 mil. Kč z výdajů státního rozpočtu.

DALŠÍ INFORMACE

Vlastní text vyhlášení veřejné soutěže a všechny související informace a podmínky zveřejní Technologická agentura ČR jako poskytovatel podpory na webové adrese https://tacr.cz/index.php/cz/programy/program-trend.html.

Za MPO jako garanta programu TREND je kontaktní osobou Ing. Eva Kořínková (tel. 224 85 26 21, korinkova@mpo.cz), na kterou lze směřovat obecné dotazy či zpětnou vazbu potenciálních uchazečů o podporu, a to jak k věcnému zaměření programu, tak k administrativnímu zabezpečení Technologickou agenturou České republiky.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/podpora-vyzkumu-a-vyvoje/podpora-aplikovaneho-vyzkumu-programy-trio-trend/podpor...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V