Úvodní stránka

Publikováno:
22.2.2021
Autor:
Odbor PO1 a finančních nástrojů 61200


Vláda ČR dne 18. ledna 2021 schválila „Program COVID Záruka CK“ (Program) pro malé a střední cestovní kanceláře a agentury podnikající dle zákona o č. 159/1999 Sb. - zákon o některých podmínkách podnikání v oblasti cestovního ruchu, a zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, a to za účelem pomoci jim sjednat zákonnou povinnost pojištění ochrany proti úpadku (pojištění pro případ úpadku). Cestovní ruch je jedním z nejvíce postižených oblastí v důsledku výskytu koronavirové infekce vyvolané šířením koronaviru SARS-CoV-2 a souvisejících preventivních opatření.

Povinnost sjednání pojištění proti úpadku je CK uložen § 6 zákona č. 159/1999 Sb. a dále také vyplývá ze Směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2302 ze dne 25. listopadu 2015 o souborných cestovních službách a spojených cestovních službách, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 2006/2004 a směrnice Evropského parlamentu a Rady 2011/83/EU a o zrušení směrnice Rady 90/314/EHS.

Českomoravské záruční a rozvojová banka, a.s. (ČMZRB) poskytne portfoliovou záruku CK (a to ve prospěch pojišťovny) sjednávající si ochranu pro případ úpadku dle § 6 zákona č. 159/1999 Sb. Bankovní záruku je možné využít jako součást pojištění záruky pro případ úpadku.

Bankovní záruka bude mít následující parametry:

  • způsobilý žadatel: CK nebo cestovní agentura (CA; jež byla CK, ale protože nedosáhla na povinné pojištění, tak nyní působí jako CA, nejdéle však od 12.3. 2020) podnikající dle zákona o č. 159/1999 Sb. - zákon o některých podmínkách podnikání v oblasti cestovního ruchu ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů.
  • způsobilý výdaj: spoluúčast ve finančním vyjádření požadovaná pojišťovnou pro uzavření pojistné smlouvy
  • míra ručení: záruka (ČMZRB) bude činit 75% z požadované spoluúčasti CK do 30% limitu pojistného plnění (maximální pojistné částky) a max. do výše 4 mil. Kč (zbylých 25% požadované spoluúčasti si zajišťuje CK sama).

Do Programu mohou být zařazeny také CK, které budou mít pojišťovnou stanovenou povinnou spoluúčast více jak 30% pojistné částky. ČMZRB bude ručit do limitů výše uvedených.

Veřejná podpora poskytnutá prostřednictvím Programu bude žadateli poskytována podle Nařízení Komise (EU) č. 1407/2013 ze dne 18. prosince 2013 o použití článků 107 a 108 Smlouvy o fungování Evropské unie na podporu de minimis.

Podpora může být poskytnuta také dle bodu 3.1. Sdělení Komise: Dočasný rámec pro opatření státní podpory na podporu hospodářství při stávajícím šíření koronavirové nákazy COVID-19, dle kterého lze poskytovat záruky až do výše 800 000 EUR/ podnik na řešení naléhavých potřeb likvidity. Podpora dle bodu 3.1. Dočasného rámce může být poskytnuta až po pravomocném schválení notifikace Programu Evropskou komisí.

  • Podpora bude poskytována na dobu 1 kalendářního roku (pojistnému období), jež bylo zahájeno mezi 1.10. 2020 a 31. 12. 2021.

Pro žadatele

Veškeré potřebné údaje naleznou podnikatelé na www.cmzrb.cz.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/dotace-a-podpora-podnikani/narodni-programy-na-podporu-msp/program-covid-zaruka-...

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V