Úvodní stránka

Publikováno:
6.4.2018
Autor:
61600

Analýza vývoje digitální ekonomiky a informační společnosti ČR v uceleném statistickém přehledu ČSÚ


Digitální ekonomika a rozvoj informační společnosti představují živá témata nejen na národní,         ale i globální úrovni. Nejaktuálnější údaje, týkající se využívání moderních informačních a komunikačních technologií (IKT) v ČR, zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ) koncem března 2018 ve svém každoročním přehledu obsahujícím data o vybavenosti a využívání telekomunikační           a internetové infrastruktury jako takové, jednotlivci a podniky, o využívání e-služeb poskytovaných státem, vzdělání a digitální dovednosti napříč českou populací a využívání IKT ve zdravotnictví. Publikace Informační společnost v číslech 2018 tak přibližuje vývoj společnosti v ČR a ve státech EU v uvedených oblastech na základě statistických údajů za uplynulý rok 2017, které jsou rozčleněny do sedmi kapitol a jsou doplněny o metodický úvod, většina dat hodnotící sledovaný vývoj v ČR je srovnána s vývojem států na úrovni EU28. Dokument tak tvoří kompaktní celek umožňující si udělat ucelený názor na pozici ČR v rámci EU na základě získaných údajů.

Podkladová data použitá pro jmenovanou publikaci vychází především z oficiálních ročních šetření ČSÚ, která byla zaměřena na oblast využívání IKT jednotlivci a podniky. Ze statistických dat například vyplývá, že v roce 2017 bylo 83% domácností připojeno k internetu, což je více než dvojnásobek oproti roku 2007, kdy byl internet využíván 35% domácností. Ačkoliv je internet       ve velké části domácností, v EU nám patří mírně podprůměrná pozice, když průměr domácností     s internetem činil v EU 87% v roce 2017. Více než polovina populace – 55% (ve věku 16 -74 let) se připojila k internetu prostřednictvím mobilního zařízení; průměr připojování k internetu                    z mobilního přístroje v EU představuje 63%. Výrazně se za posledních deset let zvýšil počet seniorů starších 65 let používajících internet a to ze 4% na celou jednu třetinu.

Pokud jde o využívání konkrétních typů online služeb, Češi a Češky byli v roce 2017 aktivní ve čtení zpráv na internetu (77%, což je o 16% více než představuje průměr EU). Počet obyvatel ČR nakupujících online (57%) byl v roce 2017 velmi blízký unijnímu průměru (58%).  Aktivnější jsme rovněž byli ve využívání služeb internetového bankovnictví (57%) oproti EU28 (51%). Naopak rezervy zůstávají ve využívání předplacených videí z filmových katalogů (Video on Demand, VOD), kde se ČR umístila na posledním místě s pouhými 3% obyvatel ve sledované kategorii.

Sledované oblasti mají přímý vliv nejen na jednotlivé segmenty ekonomiky např. pokud jde             o rozvoj elektronického obchodu, zvyšování zaměstnanosti, kulturu nebo vzdělávání. Z tohoto krátkého výčtu je patrný význam digitální ekonomiky a s tím související rozvoj informační společnosti jako celospolečenského fenoménu ovlivňujícího kvalitu života a životní úroveň        a který působí větší či menší měrou na celou společnost napříč jednotlivými sférami a zcela opodstatněně si zaslouží svou pozornost. ČSÚ proto pravidelně sbírá rovněž data týkající se produkce IKT, investic, zahraničního obchodu a kvalifikovaných lidských zdrojů v této oblasti,         která jsou zpracována v publikaci Informační ekonomika v číslech, jejíž zatím poslední vydání obsahuje data k roku 2016. Na evropské úrovni budou nejaktuálnější data k využití IKT zveřejněna počátkem května 2018 prostřednictvím Digital Economy and Information Society Index (DESI).

 

 



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/e-komunikace-a-posta/postovni-sluzby/sluzby-informacni-spolecnosti/informacni-spolecnost-v...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V