Úvodní stránka

Publikováno:
30.3.2020
Autor:
71330

Analýza vývoje digitální ekonomiky a informační společnosti ČR v uceleném statistickém přehledu ČSÚ


Digitální ekonomika a rozvoj informační společnosti představují živá témata nejen na národní,     ale i globální úrovni. Nejaktuálnější údaje, týkající se využívání moderních informačních a komunikačních technologií (IKT) v ČR, zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ) v březnu 2020          ve svém každoročním přehledu obsahujícím data o vybavenosti a využívání telekomunikační             a internetové infrastruktury jako takové, jednotlivci a podniky, o využívání e-služeb poskytovaných státem, vzdělání a digitální dovednosti napříč českou populací a využívání IKT ve zdravotnictví. Publikace Informační společnost v číslech 2020 tak přibližuje vývoj společnosti v ČR a ve státech EU v uvedených oblastech na základě statistických údajů za uplynulý rok 2019, které jsou rozčleněny do sedmi kapitol a jsou doplněny o metodický úvod, většina dat hodnotící sledovaný vývoj v ČR je srovnána s vývojem států na úrovni EU28. Dokument tak tvoří kompaktní celek umožňující si udělat ucelený názor na pozici ČR v rámci EU na základě získaných údajů.

Podkladová data použitá pro jmenovanou publikaci vychází především z oficiálních ročních šetření ČSÚ, která byla zaměřena na oblast využívání IKT jednotlivci a podniky. Ze statistických dat například vyplývá, že v roce 2019 bylo 87% domácností připojeno k internetu, což je více než dvojnásobek oproti roku 2007, kdy byl internet využíván 35% domácností. Tímto číslem se ČR výrazně přiblížila průměru evropskému domácností s internetem, který v roce 2019 v EU činil 90%. 78% domácností ke svému připojení využívá Wi-Fi router.  S technologickým vývojem roste i podíl připojení k internetu prostřednictvím chytrých telefonů.  Zatímco v roce 2010 se z mobilního telefonu připojovala na internet 4 % osob starších 16 let, v roce 2019 to byly téměř dvě třetiny. Nejčastěji tak činí mladí lidé, kde mezi osobami ve věku 16 až 24 let internet v mobilu používá 97 % z nich. Podíl osob nad 65 let, které se připojují k internetu, se od roku 2010 ztrojnásobil           z 13 % na 39 % v roce 2019. Tento trend je spojen i s nárůstem telefonů s aktivní datovou službou pro přístup k internetu, kterých bylo v Česku 8,3 milionu telefonů. Z 82 % jde o trvalý přístup           v rámci měsíčního paušálu.

Přes sociální sítě je v kontaktu se svými přáteli více než polovina dospělých. Ve stejném roce mělo účet na sociálních sítích v Česku 45 % firem. Mezi Čechy roste i obliba internetového bankovnictví a online nakupování. Internetové bankovnictví mají již téměř dvě třetiny dospělých (63 %) a přes internet v roce 2019 nakoupilo 59 % osob. Internetové bankovnictví u nás používá výrazně vyšší podíl lidí než v případě všech našich sousedů. V roce 2019 nakoupilo přes internet 59 % obyvatel Česka. Podíl online nakupujících se přitom stále zvyšuje. Ještě v roce 2010 nakupovala v e-shopech pouze čtvrtina Čechů. Ženy nakupují na internetu nejčastěji oblečení a obuv (45 % z nich), dále kosmetiku (31 %), vstupenky (26 %) a ubytování (24 %). Muži nakupují nejčastěji počítače                a elektroniku včetně příslušenství (30 %), oblečení a obuv (28 %), ubytování (26 %) a sportovní potřeby (24 %).

S rozvojem využívání technologií dochází i k nárůstu bezpečnostních incidentů v online oblasti. Alespoň s jedním bezpečnostním incidentem se v roce 2019 setkala téměř pětina osob, přičemž nejčastěji se jednalo o obdržení podvodného e-mailu. Podstatně méně osob se setkalo                     s napadením e-mailu či účtu na sociálních sítích či bylo přesměrováno na falešné webové stránky. Mezi podniky se s nějakým kybernetickým útokem setkala pětina z nich.

Sledované oblasti mají přímý vliv nejen na jednotlivé segmenty ekonomiky, ale i na rozvoj elektronického obchodu, zvyšování zaměstnanosti, kulturu nebo vzdělávání. Z tohoto krátkého výčtu je patrný význam digitální ekonomiky a s tím související rozvoj informační společnosti jako celospolečenského fenoménu ovlivňujícího kvalitu života a životní úroveň a který působí větší či menší měrou na celou společnost napříč jednotlivými sférami a zcela opodstatněně si zaslouží svou pozornost. ČSÚ proto pravidelně sbírá rovněž data týkající se produkce IKT, investic, zahraničního obchodu a kvalifikovaných lidských zdrojů v této oblasti,  která jsou zpracována           v publikaci Digitální ekonomika v číslech, jejíž zatím poslední vydání obsahuje data k roku 2019.        Na evropské úrovni budou nejaktuálnější data k využití IKT zveřejněna v září 2019 prostřednictvím Digital Economy and Information Society Index (DESI).



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/e-komunikace-a-posta/postovni-sluzby/sluzby-informacni-spolecnosti/informacni-spolecnost-v...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V