Úvodní stránka

Publikováno:
23.6.2017
Autor:
41500

Provozovatel služby informační společnosti hraje při zprostředkování těchto děl významnou roli, i když předmětná díla umisťují online uživatelé platformy pro sdílení


Dne 14. června 2017 vydal Soudní dvůr EU (dále jen „SD EU“) rozsudek ve věci C-610/15, Stichting Brein, nizozemskou nadací zastupující zájmy nositelů autorských práv, a společnostmi Ziggo BV a XS4ALL Internet BV (dále jen „XS4ALL“), které jsou poskytovateli přístupu k internetu. Předmětný spor se týkal návrhů předložených nadací Stichting Brein směřujících k tomu, aby těmto společnostem bylo nařízeno blokovat doménová jména a IP adresy online platformy pro sdílení The Pirate Bay. Blokování předmětných doménových jmen a IP adres mělo podle nadace Stichting Brein představovat prevenci využívání služeb poskytovatelů přístupu k internetu k porušování autorského práva a práv s ním souvisejících.

Na základě článku 3 odst. 1 směrnice 2001/29/ES, o harmonizaci určitých aspektů autorského práva a práv s ním souvisejících v informační společnosti, mají autoři výlučné právo udělit svolení nebo zakázat jakékoliv sdělení svých děl veřejnosti, tj. právo zasáhnout vůči případným uživatelům jejich děl. Podle recitálu 27 této směrnice pouhé poskytnutí fyzického zařízení pro umožnění nebo uskutečnění sdělování není samo o sobě sdělováním ve smyslu této směrnice. Jak však SD EU ve svém rozsudku připomněl, z bodů 9 a 10 úvodního ustanovení uvedené směrnice vyplývá, že jejím hlavním cílem je zavedení vysoké úrovně ochrany autorů, která jim umožní obdržet odpovídající odměnu zejména při sdělování veřejnosti. SD EU v této souvislosti již judikoval, že skutečnost, kdy jsou na internetové stránce uvedeny hypertextové odkazy na chráněná díla zveřejněná bez jakéhokoli omezení přístupu na jiné stránce, poskytuje uživatelům první stránky přímý přístup k uvedeným dílům (rozsudek ve věci C‑466/12, Svensson a další, též rozsudek ve věci C-160/15, GS Media). Soudní dvůr současně opakovaně připomněl (rovněž C-527/15, Stichting Brein), že je třeba přihlédnout také k výdělečné povaze sdělování ve smyslu citovaného ustanovení směrnice 2001/29/ES.

SD EU v tomto ohledu připustil, že dotčená díla umístili online uživatelé, avšak zdůraznil, že provozovatelé platformy pro sdílení hrají nepominutelnou úlohu při zpřístupňování těchto děl. V této souvislosti SD EU upozornil na indexaci souborů torrent provozovateli platformy The Pirate Bay takovým způsobem, aby její uživatelé mohli díla, na něž tyto soubory odkazují, snadno nalézat a následně stahovat. Mimo to provozovatel služby odstraňuje zastaralé nebo chybné soubory, aktivně filtruje některý obsah, třídí soubory podle jejich druhu, oblíbenosti či kategorie nebo nabízí službu vyhledávače. Tito provozovatelé na blozích a fórech dostupných na uvedené platformě pro sdílení výslovně uvádějí, že jejich cílem je zpřístupnit chráněná díla uživatelům a tyto uživatele podněcují k pořízení rozmnoženin chráněných děl.

Soudní dvůr došel k závěru, že předmětná chráněná díla jsou skutečně sdělováním veřejnosti.  Provozovatelé online platformy pro sdílení The Pirate Bay byli informováni o skutečnosti, že digitální služba, kterou poskytují uživatelům a kterou spravují, umožňuje přístup k dílům zveřejněným bez svolení nositelů práv. S ohledem na uvedené skutečnosti musí být tento pojem za daných okolností vykládán ve smyslu, který zahrnuje zpřístupnění a správu platformy pro sdílení na internetu, jež prostřednictvím indexace souborů umožňuje soubory nacházet a sdílet je mezi jednotlivými uživateli.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/e-komunikace-a-posta/postovni-sluzby/sluzby-informacni-spolecnosti/rozhodnuti-soudniho-dvo...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V