Úvodní stránka

Publikováno:
12.5.2023
Autor:
Odbor digitální ekonomiky a chytré specializace

Data jsou v současnosti nezbytným zdrojem pro inovace, růst a konkurenceschopnost evropské ekonomiky. Velký potenciál mohou mít například data, která dobrovolně zpřístupní držitelé dat pro cíle veřejného zájmu (jedná se o tzv. datový altruismus). Nové evropské nařízení o správě dat si klade za cíl využít potenciálu těchto dat a přispět ke vzniku datových souborů zpřístupněných na základě datového altruismu, které budou dostatečně velké na to, aby umožnily analýzy dat a strojové učení, a to i napříč EU.


Co je to datový altruismus?

O datový altruismus se jedná, když jednotlivci a firmy dobrovolně a bez odměny zpřístupní data, která vytvářejí, k použití pro cíle obecného zájmu. Tyto cíle mohou být například z oblasti zdravotní péče, boje proti změně klimatu, zlepšení mobility, tvorby oficiálních statistik, lepšího poskytování veřejných služeb nebo podpory vědeckého výzkumu. Zpřístupnění dat je bez odměny, nicméně subjekty údajů mohou obdržet náhradu nákladů, které jim při zpřístupňování jejich údajů vzniknou.

Jaká budou pravidla pro uznané organizace pro datový altruismus?

Právní subjekty, které se zabývají podporou rozsáhlého zpřístupňování dat pro obecný zájem na základě datového altruismu a splňují určité podmínky podle nařízení o správě dat, budou mít možnost se registrovat se jako „organizace pro datový altruismus uznané v Unii“ a používat společné evropské logo.

Dobrovolné dodržování požadavků podle nařízení těmito subjekty by mělo zajistit důvěru v to, že data zpřístupněná pro altruistické účely slouží obecnému zájmu. Jedním z těchto požadavků je sídlo v EU (pokud je subjekt ze země mimo EU, musí mít v EU právního zástupce). Registrace v jednom členském státě platí v celé EU, což by mělo usnadnit přeshraniční používání dat a vznik datových souborů zahrnujících několik členských států. Registrované subjekty dále musí být založené za účelem plnění cílů obecného zájmu, mít neziskový charakter a být právně nezávislé na jakémkoli subjektu, který usiluje o zisk. Činnost v oblasti datového altruismu musí vykonávat prostřednictvím funkčně nezávislé struktury (odděleně od ostatních činností). Organizace také musí plnit požadavky týkající se transparentnosti (uchovávat záznamy o zpracování dat a vydávat výroční zprávu o činnosti) a požadavky na ochranu práv a zájmů subjektů údajů a držitelů dat.

Organizace pro datový altruismus uznané v Unii mají možnost shromažďovat příslušná data přímo od fyzických nebo právnických osob nebo zpracovávat údaje shromážděné jinými subjekty.

Kdy začnou pravidla platit?

Nařízení o správě dat bude účinné od 24. září 2023. Nařízení je přímo účinné, nicméně dohled nad dodržováním stanovených povinností a jeho vymáhání je v rukou členských států. Dozorový orgán v ČR a postup registrace organizací pro datový altruismus tak bude stanoven adaptačním zákonem.

 



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/digitalni-ekonomika/datovy-altruismus-podle-narizeni-o-sprave-dat--274290
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V