Úvodní stránka

Publikováno:
23.2.2022
Autor:
Odbor digitální ekonomiky a chytré specializace

Evropská komise oficiálně představila avizované nařízení o datech.


Návrh nařízení o harmonizovaných pravidlech spravedlivého přístupu k údajům a jejich používání (Akt o datech) byl formálně představen na tiskové konferenci konané dne 23. února 2022. Vedle návrhu Komise zveřejnila rovněž přehledový factsheet a základní Q&A k návrhu.

Návrh nařízení si dává za cíl zajištění spravedlivého digitálního prostředí, podporu konkurenceschopného trhu s daty a příležitostí pro inovace založené na datech a otevřenému přístupu k nim.

Podle Evropské komise má návrh obsahovat opatření, která umožní uživatelům připojených zařízení získat přístup k údajům, jež tato zařízení generují a které často shromažďují výhradně výrobci, a sdílet tyto údaje s třetími stranami za účelem poskytování poprodejních nebo jiných inovativních služeb založených na datech. Přitom má zachovat pobídky pro výrobce, aby i nadále investovali do vysoce kvalitního generování dat, a to tím, že hradí jejich náklady spojené s přenosem dat a vylučuje využívání sdílených dat v přímé konkurenci s jejich výrobky.

Návrh Evropské komise se dále orientuje na malé a střední podniky a jejich ochranu před nespravedlivými smluvními podmínkami, které jim vnucuje strana s výrazně silnější vyjednávací pozicí. Evropská komise má zformulovat vzorové smluvní podmínky s cílem pomoci těmto společnostem při vypracovávání a sjednávání spravedlivých smluv o sdílení údajů.  

Návrh nařízení obsahuje prostředky pro orgány veřejného sektoru k přístupu k údajům v držení soukromého sektoru a k jejich využívání, které jsou nezbytné za výjimečných okolností, zejména v případě mimořádných událostí, jako jsou povodně a požáry, nebo k provádění zákonného mandátu, pokud údaje nejsou jinak dostupné.

Komise dále navrhuje nová pravidla, která zákazníkům umožní efektivně změnit poskytovatele služeb pro zpracovávání dat a která zavádějí pojistky proti nezákonnému předávání údajů.

V neposlední řadě má nařízení o datech přispět ke zlepšení interoperability dat požadavky na poskytovatele služeb pro zpracování dat, chytrých smluv a datových prostor.

Nařízení o datech má také přezkoumat některé aspekty směrnice o databázích.

Ministerstvo průmyslu a obchodu je gestorem nařízení o datech a k návrhu nařízení plánuje kulatý stůl se sociálními partnery. O přesném termínu schůzky budeme včas informovat.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/digitalni-spolecnost/evropska-komise-predstavila-akt-o-datech--266050
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V