Úvodní stránka

Publikováno:
2.11.2022
Autor:
Odbor digitální ekonomiky a chytré specializace

U příležitosti českého předsednictví v Radě Evropské unie uspořádala dne 2. listopadu Hospodářská komora České republiky spolu s Ministerstvem průmyslu a obchodu a Atlantic Council konferenci, na níž se setkali klíčoví představitelé digitálních společností, čeští a evropští politici, odborníci a zástupci občanské společnosti. Téma diskuse bylo jasné: jak zrychlit cestu Evropy k digitální budoucnosti a jak zavést nová pravidla digitálního světa tak, aby neohrozila budoucnost digitálního podnikání.


Jsme rádi, že naší digitální konference se účastní vysocí představitelé evropských institucí a firem, ale také lídři v oblasti digitální ekonomiky z USA. V krizových dobách, jako jsou ty dnešní, je důležitější než kdy dříve úzce spolupracovat s partnery z třetích zemí, které sdílejí stejné demokratické hodnoty jako my v EU a jsem rád, že v digitální agendě se nám to daří” uvedl Petr Očko, náměstek ministra průmyslu a obchodu a podtrhl tím důležitost digitální agendy.


Evropa má všechny předpoklady k tomu, aby výrazně modernizovala svou ekonomiku a aby se digitální ekonomika stala základem růstu celé Evropy. Česko může sloužit jako úspěšný příklad dalším zemím – již dnes jsme šampionem v e-commerce a v Česku vznikají desítky zajímavých technologických startupů, digitální technologie začíná využívat stále více malých a středních podniků, což jim zlevňuje podnikání a zjednodušuje přístup na nové trhy. Nová evropská pravidla pro digitální ekonomiku ale musí být nastavena tak, aby tuto modernizaci podporovala a zejména inovativním startupům nebránila zkoušet nové nápady,” zdůraznil Tomáš Prouza, viceprezident Hospodářské komory ČR.


Konferenci uvedli Petr Očko, náměstek ministra průmyslu a obchodu a pověřený generální ředitel agentury CzechInvest, a Roman Binder, náměstek ministra financí. Následovala debata se zástupci podnikatelské sféry na téma konkurenceschopnost v globální digitální ekonomice, kterou vedla Frances Burwell z amerického think-tanku Atlantic Council. Debaty se zúčastnili Mark Barnett, prezident společnosti Mastercard Europe, Lucy C. Cronin, viceprezidentka společnosti Amazon odpovědná za veřejnou politiku EU, Simona Kijonková, CEO a zakladatelka společnosti Packeta Group, Annette Kroeber-Riel, viceprezidentka společnosti Google odpovědná za vládní záležitosti a veřejnou politiku pro Evropu a Julia Reuss, ředitelka oddělení veřejné politiky pro střední Evropu ve společnosti Meta.


Následně promluvil Tomáš Pojar, poradce předsedy vlády pro zahraniční a bezpečnostní politiku a náměstek ministra pro evropské záležitosti, o důležitosti digitalizace v souvislosti s otázkami bezpečnosti v rámci Evropské unie. Je to navíc české předsednictví Radě EU, které dojednává řadu klíčových digitálních návrhů. „České předsednictví EU výrazně posunulo kupředu několik klíčových návrhů v oblasti digitální ekonomiky – zejména rámec pro sdílení dat v soukromé sféře neboli Akt o datech, či nový rámec rozvoj umělé inteligence na principech etických standardů a ochrany lidských práv, neboli Akt o umělé inteligenci,“ doplnil Petr Očko.


Na tuto část navázal další blok, který se zaměřil na legislativní rámec EU pro digitální inovace. Téma uvedla Věra Jourová, místopředsedkyně Evropské komise, která nedávno představila posílený kodex zásad boje proti dezinformacím. Na její úvodní vystoupení navázali Ondřej Kovařík, poslanec Evropského parlamentu, a Radim Polčák, prorektor pro rozvoj, legislativu a informační technologie Masarykovy univerzity, pohled českého předsednictví v Radě EU představil Petr Očko.


Převedení nových legislativních pravidel do praxe se věnovala poslední část konference, kdy Veronika Kramaříková, prorektorka Českého vysokého učení technického v Praze, společně s Tomášem Pluhaříkem z Indigi labs představili projekt Strahov – Startup Stadion and Sandbox. Tento projekt plánuje přerod strahovského spartakiádního stadionu v největší startupový hub a testovací centrum na světě. Na závěr konference podepsali ředitel CzechInvestu Petr Očko a rektor Českého vysokého učení technického v Praze Vojtěch Petráček Memorandum o porozumění, aby ČVUT a český stát spojili síly v rámci tohoto ambiciózního projektu.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/digitalni-spolecnost/prague-digital-council-conference-predstavila-budoucnost-di...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V