Úvodní stránka

Publikováno:
9.11.2022
Autor:
Odbor digitální ekonomiky a chytré specializace

V týdnu od 31. října do 4. listopadu se u příležitosti českého předsednictví v Radě EU uskutečnila série akcí na vysoké úrovni, které se věnovaly digitální agendě.


Dne 2. listopadu se uskutečnila Prague Digital Council Conference, kterou uspořádala Hospodářská komora společně s Ministerstvem průmyslu a obchodu a Atlantic Council. Setkali se na ní klíčoví představitelé digitálních společností, lídři v oblasti digitální ekonomiky z USA, čeští a evropští politici, vysocí představitelé evropských institucí a firem, odborníci a zástupci občanské společnosti. Konference zdůraznila význam úzkých transatlantických vztahů a spolupráce v oblasti digitální agendy. Diskuse se věnovala i řešení, jak zabezpečit optimální nastavení nových legislativních pravidel v rámci digitální ekonomiky a jejich převedení do praxe.

Další důležitou akcí byla konference SOLAIR s mottem "Artificial Intelligence for the Safer World", kterou organizoval Ústav státu a práva Akademie věd České republiky společně s Ministerstvem obchodu a průmyslu. Konference hostila řadu předních odborníků na právo a umělou inteligenci z veřejné sféry, akademické obce i byznysu. Zástupci EU, USA, Izraele a dalších zemí diskutovali o tom, jak využívat a regulovat umělou inteligenci pro bezpečnější demokratický svět a jak budovat partnerství a odolnost prostřednictvím technologií i regulace. Hlavním cílem konference bylo vytvořit otevřený prostor a platformu pro diskusi o inspirativních a inovativních myšlenkách souvisejících s právem a umělou inteligencí a podpořit diskusi a partnerství mezi veřejnou a soukromou sférou.

Hlavní událostí byla konference českého předsednictví EU Secure and Innovative Digital Future 2022“ s podtitulem “Towards a Secure and Innovative Digital Ecosystem”, kterou organizovalo Ministerstvo průmyslu a obchodu společně s Úřadem vlády a Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost. Zahajovací neoficiální částí konference byla gala večeře, která se uskutečnila na nejvyšší úrovni a zúčastnili se jí ministři ze zemí EU, velvyslanci, vedoucí delegací a významní hosté. Odbornou přednášku k hostům gala večeře na téma „Bezpečná umělá inteligence v eskalaci“ pronesl Martin Rehák, CEO & Founder Resistant AI. Gala večeři slavnostním projevem otevřel Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu. S uvítacím proslovem vystoupili pražský primátor Zdeněk Hřib místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš a ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Lukáš Kintr.

Konference „EU Secure and Innovative Digital Future“ se konala v Kongresovém centru Praha ve dnech 3.–4. listopadu a byla největší akcí v oblasti digitální agendy v rámci českého předsednictví v Radě EU. Na nejvyšší úrovni se setkali klíčoví lídři digitálních společností, čeští a evropští politici, vysocí představitelé evropských institucí a firem, akademici z oblasti AI i zástupci odborné veřejnosti. Konference se zabývala aktuální problematikou rozvoje bezpečných digitálních inovací, posilováním odolnosti evropské ekonomiky a kybernetické bezpečnosti a dalšími otázkami, které hýbou světovou digitální sférou. Během druhého dne nesoucího název „Towards a Secure and Innovative Ecosystem“ se debatovalo o způsobech, jak podpořit rozvoj evropského digitálního ekosystému skrze vývoj nových technologií, jako je umělá inteligence nebo podpora datové ekonomiky, což následně povede k posílení otevřené strategické autonomie Evropské unie.

Na konferenci se odpoledne intenzivně diskutovalo o klíčových tématech v oblasti digitální agendy ve čtyřech panelech. V prvním panelu s názvem „Facing Challenges: Safe and Secure Artificial Intelligence“ se experti shodli, že ekosystém umělé inteligence je důležité řešit komplexně a vyváženě. Byly zdůrazněny významné složky podpory umělé inteligence. které tvoří Evropská centra pro digitální inovace, regulatorní sandboxy a Experimentální a testovací zařízení pro umělou inteligenci, jež budou nabízet zázemí a služby, podnikům a veřejné správě. Druhý panel s titulem „EU as key player in the data economy“ se věnoval rozvoji datové ekonomiky, která je hnací silou udržitelného růstu, konkurenceschopnosti a inovací v Evropské unii. Pro EU je zásadní zajištění lepšího přístupu k datům a k jejich širšímu využívání a sdílení, aby z toho měli prospěch podniky a občané EU. EU musí podpořit rozvoj datové ekonomiky pozitivními pobídkami a pro podniky. Důležité je nastavení a uplatnění předvídatelných, jasných pravidel, které vytváří příznivé legislativní prostředí v EU. Třetí panel „Cross-border data flows for the EU´s digital future“ se týkal dat a věnoval se přeshraničním datovým tokům, které jsou pro rozvoj digitálního obchodu zásadní. Klíčem je menší roztříštěnost regulace v celosvětovém měřítku. Záměrem je umožnit volný tok dat a zároveň zajistit účinnou ochranu práv. Cílem musí být ochrana soukromí bez poškození ekonomiky a snaha o ambiciózní digitální obchod díky volným a důvěryhodným datovým tokům mezi EU a partnery. Čtvrtý panel „Safe internet: Facing current disinformation“ si kladl otázku: „Jak zajistit bezpečný internet, úspěšně čelit dezinformacím a zároveň neomezit svobodu projevu?“ Tato citlivá otázka je největší výzvou dnešní doby v kybernetickém prostoru. Dlouhodobé zkušenosti s i dezinformacemi a propagandou v České republice mohou nabídnout pomoc dalším zemím. Státy potřebují vytvářet efektivní politiku, díky níž si získají důvěru občanů a budou mít kvalitní strategickou komunikaci. Experti v rámci diskuse zdůraznili, že je nutností učit občany mediální gramotnosti a kritickému myšlení.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/digitalni-spolecnost/praha-se-stala-evropskym-a-mezinarodnim-centrem-diskusi-o-d...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V