Úvodní stránka

Publikováno:
27.2.2013, (archivovaná zpráva)
Autor:
Mgr. Veronika Forejtová

PROGRAM ZÁRUKA PRO MALÉ PODNIKATELE BYL PŘIPRAVEN MINISTERSTVEM PRŮMYSLU A OBCHODU (MPO) VE SPOLUPRÁCI S ČESKOMORAVSKOU ZÁRUČNÍ A ROZVOJOVOU BANKOU V PRVNÍ POLOVINĚ ROKU 2012. PŘÍJEM ŽÁDOSTÍ PROBÍHÁ OD 15. ČERVNA 2012.

"Od června do prosince loňského roku se nám prostřednictvím národního programu podařilo zaručit úvěry za téměř 2,1 miliardy korun, což považujeme za úspěch. Přístup k finančním prostředkům patří k jedné z našich priorit v rámci podpory malých a středních podnikatelů," uvedl ministr Martin Kuba.

"Oceňujeme přístup MPO, které i v roce 2012 přijalo naši žádost o otevření programu Záruka také pro obchod a cestovní ruch. Kdokoliv se dnes podívá na výsledky čerpání programu, pochopí, že je podpora těchto oborů více než potřebná. Finanční prostředky byly tedy efektivně využity a za to jsme opravdu rádi," komentoval výsledek prezident Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeněk Juračka.

Konkrétně bylo v roce 2012 uzavřeno 679 smluv za záruky v celkové hodnotě 1,45 miliardy korun, což při 70procentní záruce představuje úvěry v objemu 2,08 miliardy korun. V tomto období bylo dále schváleno 39 žádostí o záruky v hodnotě 93,7 milion korun a dalších 73 žádostí o záruky v objemu 203,2 milionu korun bylo v řešení. Naopak zamítnuto bylo pouze devět žádostí v objemu 20,9 milionu korun.

"Polovina objemu poskytnutých záruk za úvěry byla poskytnuta žadatelům podnikajícím v odvětví Velkoobchodu a maloobchodu včetně oprav a údržby motorových vozidel. Do konce roku 2012 jim tak byly zaručeny úvěry v celkové hodnotě 1,06 miliardy korun," sdělil ředitel sekce fondů EU Petr Očko. Mezi další významné příjemce patří podnikatelé působící ve zpracovatelském průmyslu (sekce C) a stavebnictví (sekce F). Těmto podnikatelům byly zpřístupněny úvěry za 649 milionů korun, resp. 224 milionů korun.

Další žadatelé, kteří získali prostřednictvím Programu Záruka pro malé podnikatele přístup k potřebnému kapitálu, podnikají v sekci I "Ubytování, stravování a pohostinství" (záruky ve výši 28 milionů korun k zaručení úvěrů v objemu 40 milionů korun), sekci H "Doprava a skladování" (záruky ve výši 25 milionů korun k zaručení úvěrů v objemu 36 milionů korun)a sekci J "Informační a komunikační činnosti" (záruky ve výši 22 milionů korun k zaručení úvěrů v objemu 31 milionů korun).



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/dotace-a-podpora-podnikani/narodni-programy-na-podporu-msp/zaruka/ministerstvo-p...
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V