Úvodní stránka

Publikováno:
31.1.2008
Autor:
odbor 08100

ŘO OPPI zveřejňuje na základě čl. 9, odst. 1 b) Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2001/42/ES, o posuzování vlivů některých plánů a programů na životní prostředí, "Prohlášení o zahrnutí environmentálních hledisek do implementace OPPI".

(vydává se na základě čl. 9, odst. 1 b Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2001/42/ES o posuzování vlivů některých plánů a programů na životní prostředí)

Operační program Podnikání a inovace 2007 — 2013 (OPPI) jako program cíle "Konvergence" politiky hospodářské a sociální soudržnosti EU, jehož globální cíl je zaměřen na zvyšování konkurenceschopnosti ekonomiky (především malých a středních podniků) a inovační výkonnosti sektoru průmyslu a služeb v České republice vychází z principu, že vyšší sklon k inovacím v sektoru průmyslu a služeb vede k vyšší efektivitě ve výrobě, a tedy i k intenzifikaci využití vstupů na jednotku HDP, čímž dochází ke snížení negativních vlivů ekonomické činnosti na životní prostředí a růstu konkurenceschopnosti. Kromě tohoto nepřímého vlivu podporuje OPPI navíc environmentální cíle ČR a Společenství i přímo, a to prostřednictvím intervencí v rámci prioritní osy 3 Efektivní energie a prioritní osy 5 Prostředí pro podnikání a inovace (projekty typu regenerace zóny v oblasti podpory 5.3 Infrastruktura pro podnikání). Tyto operace vedou k přímé podpoře úspor v energetických systémech podniků a využívání obnovitelných zdrojů energie a k rozvoji podnikatelských nemovitostí při zlepšení stavu životního prostředí. Podrobnosti jsou k dispozici v OPPI v kapitolách 3.1 a 3.5.3.

Text OPPI se dále dotýká environmentální problematiky především v kapitolách 1.2.7 a 2.5.2. Kapitola 1.2.7 charakterizuje vztah průmyslu k ochraně životního prostředí v ČR. Kapitola 2.5.2 pak uvádí konkrétní způsoby zohlednění této horizontální priority při výběru projektů: závazek žadatele respektovat prioritu udržitelného rozvoje, který je uveden v podmínkách poskytnutí dotace, nebo minimálně neutrální vztah dopadů realizace projektu k ochraně životního prostředí jako jednu z nutných podmínek přijetí projektu pro financování z OPPI.

Ze zákona č. 100/2001, o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona č. 94/2004, který je v souladu se směrnicí Evropského parlamentu a Rady 2001/42/ES o posuzování vlivů některých plánů a programů na životní prostředí (dále jen směrnice SEA) vyplývá povinnost Řídicího orgánu OPPI připravit zprávu o vlivech na životní prostředí. Návrh koncepce byl dne 19. června 2006 zveřejněn v informačním systému SEA a rozeslán dotčeným úřadům. Výsledkem procesu SEA hodnocení OPPI byl dokument Vyhodnocení koncepce dle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění pozdějších předpisů, včetně hodnocení vlivů koncepce na evropsky významné lokality a ptačí oblasti dle zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů (dále jen Vyhodnocení koncepce), který zpracovatel SEA hodnocení OPPI, společnost REC ČR, předložil v červnu 2006. Tento dokument je společně s oznámením koncepce a dalšími texty veřejně dostupný v informačním systému SEA na internetové adrese http://eia.cenia.cz/sea/ .

Vyhodnocení koncepce obsahuje všechny náležitosti požadované čl. 5 směrnice SEA pro zprávu o vlivech na životní prostředí. Ze závěrů vyhodnocení koncepce vyplynuly doporučení zpracovatele SEA hodnocení ohledně změn v textu programového dokumentu. Akceptovány byly např. následující připomínky:

  • Doplnit analýzu vzájemných vazeb průmyslu a podnikání a životního prostředí a zdraví obyvatel jako nezbytného podkladu pro objektivní formulaci cílů, priorit a opatření OPPI v oblasti, týkající se životního prostředí.
  • V návrhu OPPI maximálně podporovat pozitivní trendy na penetraci hi—tech výrob s vysokou přidanou hodnotou, poskytování dematerializovaných služeb, snižování spotřeby energie a surovin v ČR.
  • Věnovat v návrhu OPPI dostatečnou pozornost problematice hospodaření s energiemi a využívání obnovitelných zdrojů jako základních faktorů budoucího rozvoje podnikání.

Podrobnosti o průběhu a shrnutí závěrů SEA hodnocení Operačního programu Podnikání a inovace jsou rovněž obsaženy v programovém dokumentu OPPI v kapitole 8.

Zpracovatel SEA hodnocení ve Vyhodnocení koncepce uvedl, že koncepce OPPI nebude mít negativní významný vliv na území evropsky významných lokalit nebo ptačích oblastí soustavy Natura 2000 za podmínky, že realizace OPPI bude probíhat s respektem k ochraně těchto území.

Ze dvou veřejných projednání koncepce OPPI vzešlo několik připomínek, z nichž některé Řídicí orgán OPPI akceptoval. Jednalo se např. o požadavek věnovat dostatečnou pozornost problematice hospodaření s energiemi a využívání obnovitelných zdrojů energie jako jednomu ze základních faktorů budoucího rozvoje podnikání. Podrobnosti o průběhu jednání uvádí OPPI v kapitole 8, zápis je k dispozici na internetové adrese IS SEA uvedené výše.

Vyhodnocení koncepce doporučilo soubor environmentálních indikátorů k hodnocení dopadů operací OPPI na životní prostředí. Ze seznamu byly vybrány následující indikátory, které jsou obsaženy v OPPI 2007 — 2013 (úroveň programu a prioritních os) a Prováděcím dokumentu k OPPI (úroveň oblastí podpory):

  • úroveň programu — dodatečná kapacita produkce z obnovitelných zdrojů energie
  • prioritní osa 3 Efektivní energie — počet podpořených projektů efektivní energie; výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů; úspora energie
  • oblast podpory 3.1 Úspory energie a obnovitelné zdroje energie — počet podpořených projektů zaměřených na snížení energetické náročnosti; počet podpořených projektů zaměřených na zvýšení kapacit pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů; výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů energie; výroba tepla z obnovitelných zdrojů energie
  • oblast podpory 5.3 Infrastruktura pro podnikání — plocha regenerovaných zón pro podnikatelské účely; podlahová plocha rekonstruovaných objektů.

Tyto indikátory jsou zakomponovány v systému monitorování OPPI. Výsledky jejich plnění budou vykazovány ve výročních zprávách OPPI. Dopady implementace OPPI na životní prostředí budou vyhodnocovány v evaluačních zprávách OPPI, které budou po jejich vyhotovení k dispozici na internetových stránkách MPO.

Přeshraniční konzultace nebyly v případě OPPI požadovány ani ze strany České republiky, ani ze strany jiného členského státu EU.

Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Řídicí orgán OPPI

V Praze dne 31. 1. 2008



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/dotace-a-podpora-podnikani/oppi-2007-2013/oppi-2007-2013-a-souvisejici-dokumenty...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V