Úvodní stránka

Publikováno:
20.10.2023
Autor:
Oddělení komunikace a publicity operačního programu

Mezinárodní strojírenský veletrh 2023 v Brně nabídl v rámci České národní expozice novinku. Byla jí prezentace řady špičkových exponátů českých firem, které vznikly za podpory operačních programů Evropské unie nabízené Ministerstvem průmyslu a obchodu. Účastníci veletrhu se tak mohli seznámit s úspěchy Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK, 2014-2020) v podobě podpořených podnikatelských projektů a dozvědět se o nových výzvách nového Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK, 2021-2027). Podívejte se blíže na podpořené projekty z fondů EU zaměřené zejména na oblast výzkumu, vývoje a inovací, které byly součástí České národní expozice.


Návštěvníkům ročníku 2023 byl představen model letounu L-39NG společnosti AERO Vodochody AEROSPACE a.s. Firma získala podporu na vývoj pokročilých palubních systémů letounu nové generace L-39NG.

Zlínská společnost MGM COMPRO s.r.o. prezentovala elektrickou pohonnou jednotku pro letouny všeobecného letectví dle kategorie CS-23. Cílem podpořeného vývoje bylo bylo vytvoření ekvivalentního pohonu k běžně užívanému turbovrtulovému pohonu.

První brněnská strojírna Velká Bíteš, a. s. se zaměřila na výzkum a vývoj technologií přesného lití žárových částí leteckých motorů a vysoce náročných odlitků turbodmychadel nové generace. Na Mezinárodním strojírenském veletrhu představila právě jeden ze svých leteckých motorů.

Unikátní vodíkový produkt H2BASE představila společnost DEVINN s.r.o. Podpořený projekt zahrnoval kompletní vývoj modulárního škálovatelného mobilního vodíkového zdroje elektrické a tepelné energie.

Česká národní expozice byla obohacena o futuristický model pianina Magic egg od rodinné firmy PETROF, spol. s r.o. Tradiční výrobce klavírů se v rámci podpořeného projektu zaměřil na zásadní produktovou a procesní inovaci, která umožnila firmě vyrábět nově vyvinuté modely klavírů a pianin v potřebné kvalitě.

Společnost CIE HR s.r.o. umožnila návštěvníkům zažít jinou realitu. Vyzkoušet si tak mohli na vlastní kůži interaktivní zaškolování zaměstnanců s využitím virtuální reality. Virtuální realita může firmám pomoci nejen se zaškolením, ale i s ověřováním zručnosti zaměstnanců a pochopením procesu.

Z prostředků OP PIK byly podpořeny rovněž startupy prostřednictvím agentury CzechInvest. Jedním z nich byla také brněnská společnost VisionCraft s.r.o., která vyvinula technologii založenou na AI, umožňující městům, společnostem, ale i občanům získávat cenné informace z pohybujících se objektů a vyhodnocovat situaci ve sledovaném prostředí. VisionCraft po dobu veletrhu sledoval vstup do pavilonu P a pomáhal nám tak vyhodnocovat návštěvnost České národní expozice v reálném čase.

Formou finančního nástroje prostřednictvím Národní rozvojové banky byla podpořena také rodinná firma Pegas-Gonda, s.r.o. Na pořízení technických komponent pro výrobu a prodej pásových pil získala bankovní záruku a zvýhodněný úvěr v rámci programu EXPANZE.

 

Díky řediteli odboru inovativních a digitálních řešení Petru Filipimu, vedoucímu oddělení Průmyslu 4.0 Janu Skalníkovi byly představeny rovněž možnosti pokračování podpory podnikatelů v novém programovém období. Kolegové přiblížili podporu digitalizace prostřednictvím připravované výzvy Digitální podnik – Technologie 4.0 z OP TAK.

 

Mezinárodní strojírenský veletrh 2023 - ilustrační obrázek

 

Přehled vystavovaných exponátů podpořených podnikatelských projektů z OP PIK:

Podpořené projekty OP PIK [pdf, 1006 kB]

 

Přehled aktivit navazujícího OP TAK:

Aktivity OP TAK [pdf, 415 kB]



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/podnikani/dotace-a-podpora-podnikani/oppik-2014-2020/aktualni-informace/ozveny-z-ucasti-se...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V